Gökhan Yavuzel hakkında yakalama kararı çıkarıldı

Gökhan Yavuzel hakkında yakalama kararı çıkarıldı

"Bu suça ortak olmayacağız" adlı barış bildirisine imza atıkları için cezalandırılan akademisyenlerle dayanışma amacıyla edebiyatçı ve yazarların yaptığı “Amasız, fakatsız bu suça ortak olmayacağız” bildirisinin imzalayıcıları da cezai takibe alındı.

A+A-

AHA - Barış İçin Edebiyatçılar İnisiyatifi'nin yayınladığı ve Gökhan Yavuzel tarafından hazırlanan ve imzalanan “Amasız, fakatsız bu suça ortak olmayacağız” adlı barış bildirisini imzalayanlar hakkında soruşturma açılırken, yazar Gökhan Yavuzel hakkında yakalama kararı çıkartıldıği öğrenildi.
Konuyla ilgili görüşüne başvurduğumuz Gökhan Yavuzel, ''Barışı dillendirenlere bedel ödettirilmek istendiğini'' belirtti.

Sokağa çıkma yasaklarının uygulnığı ve sokak ortalarında insanların keskin nişancılar tarafından vurulduğu bir dönemde yaşanan şiddete son verilmesi talebiyle "Bu suça ortak olmayacağız" adlı barış bildirisine imza atıkları için cezalandırılan akademisyenlerle dayanışma amacıyla edebiyatçı ve yazarların yaptığı “Amasız, fakatsız bu suça ortak olmayacağız” bildirisinin imzalayıcıları da cezai takibe alındı.

Ocak 2016 tarihinde Yazar ve Edebiyatçı bir gurubun bir araya gelerek kurduğu Barış İçin Edebiyatçılar İnisiyatifinin, hazırladığı “Amasız, fakatsız bu suça ortak olmayacağız” adlı barış bildirisini bizzat kaleme aldığı ve imzaladığı için Yazar Gökhan Yavuzel “illegal örgüt propagandası yapmak”la suçlanıp hakkında yakalama kararı çıkarıldığı, diğer imzacı Yazar ve Edebiyatçılarında hedef alındığı ve haklarında soruşturma açıldığı öğrenildi.

Çağlayan’daki İstanbul adliyesinde savcılığın hazırladığı iddianame ile 3713 sayılı “Terörle Mücadele Kanunun” (TMK) “Örgüt Propagandası” fiilini düzenleyen 7/2 maddesinden dava açıldığı öğrenildi.

Savcılığın talebi üzerine Adalet Bakanlığı “Türk milletini, Türkiye Cumhuriyeti devletini, Devletin kurum ve organlarını aşağılamayı düzenleyen TCK 301. Maddesinden yargılama izni verdi'' dava sürüyor.

Sayıları binin üzerinde olan edebiyatçılar ve yazar hakkında jet hızıyla açılan dava İstanbul 28'inci Ağır Ceza Mahkemesi'nde görüldü. Bu kapsamda yargılanan yazar Gökhan Yavuzel hakkında yakalama kararı çıkarıldı.

‘ŞİDDETE SON VERİLMESİ VE BARIŞA SESİNE SES KATMAK SUÇ OLDU’

Barış bildirisini barışı dillendiren insanların sesine ses katmak ve ölümleri durdurabilmek için hassasiyet oluşturabilmeyi amaçladıklarını ifade eden Yavuzel, bu bildirinin savcılar tarafından "örgüt propagandası" olarak algılandığını söyledi. Açılan bu davanın düşünce ve ifade özgürlüğü açısından sıkıntılı olduğunu aktaran Yavuzel, "Ben bir yazarım ama aynı zamanda toplumunu ve insanını seven, problemler karşısında kayıtsız duramayan ve barışçıl yöntemleri savunan bir insanım" dedi.

'BARIŞI DİLLENDİRENLER BEDEL ÖDÜYOR'

Türkiye’de barışı dillendiren herkesin bir bedel ödediğinin altını çizen Yavuzel, "Benim de payıma bu düştü. 2016 yılında Kıbrıs ve Türkiye’de yılın en iyi yazarı seçildim. Türkiye’de kitap baskısı en erken biten yazarlardanım.  
Kürt, demokrat ve sosyalist insanların önü kesilmeye çalışıyor, hemen her alandaki kazanımlarını yok saymaya ve bitirmeye çalışıyorlar. Çünkü biliyorlar ki onlar için tehlikenin başlangıcıdır bizim gayemiz ve toplumcu gerçekçi sanat anlayışımız"
diye konuştu.

Açılan soruşturmalarla “Daha önce deneyenlere neler yaptık, iyi görün. Sonunuz böyle olur. Kalkışırsanız sonunuz ya cezaevi ya da sürgündür” diye topluma mesaj verildiğini belirten Yavuzel, herkesi birlik ve dayanışmaya davet etti. 

.....................................

Gökhan Yavuzel kimdir?

Gökhan Yavuzel, 21 Aralık 1992 tarihinde Şanlıurfa'nın Suruç ilçesinde dünyaya gelen yazar, İşletme mezunudur. Kısa öykülerini ve şiirlerini küçük yaşlarda yazmaya başladı.

15/10/2015 tarihinde, Henüz 22 yaşında iken, ilk kitabı olan "Sahipsiz Şiirler" yayımlandı. Yazar bu kitabı ile ülkenin bir çok katmanına ulaşarak adını duyurmaya başladı. Şiir tarzının lirik,epik ve toplumsal ebatlı olması ve Türkçe'ye hakim bir üslup kullanıyor olması şiirlerini anlaşılır kıldı. Özellikle, kaleme aldığı "Özgecan Aslan" şiiri, kadın aktivistleri tarafından, bir çok protesto yürüyüşlerinde okundu.

12/10/2016 yılında, İkinci kitabı olan "Katiller Hep Yalnızdır" isimli öykü ve denemelerden oluşan eseri yayımlandı. Bu kitabıyla okur kitlesini genişletti.

Kurgusal öyküleriyle ve deneme yazılarıyla; İsmail Küçükkaya, Ayşe Tural ve Yekta Güngör Özden gibi bir çok saygın eleştirmenlerden tam not alan Yavuzel, Türkiye'de bir çok televizyon ve radyo programlarına konuk olarak, Kültür-Sanat konularında söyleşiler vermiş, kadın sorunlarını gündeme getirip çözüm önerilerini sunmuştur. Konuk olduğu radyo programlarında, yazdığı şiirlerini seslendirdi. 2016 yılında KKTC tarafından Türkiye'de "Yılın Genç Yazarı" ünvanıyla; Kıbrıs'ın özel konuğu olarak imza günlerine, radyo ve televizyon programlarına katılarak edebi çalışmalarda Türkiye'yi temsil etmiştir.

Yazar, ayrıca bir dönem süren ağır silahlı çatışmaların son bulması için, "Barış için edebiyatçılar inisiyatifi" bildirisini oluşturmuş, bu bildiri aracılığı ile yazar ve edebiyatçılardan 1000'e yakın imzanın toplanmasına öncülük etmiştir.

Düzenli olarak gazete ve dergilere Kültür ve Sanat makaleleri de yazmaktadır. Gökhan Yavuzel, şu an Galler'in başkenti Cardiff'te yaşamaktadır.



Kaynak: AHA - Alevi Haber Ajansı

 

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.