Günay'dan Alevilere 'vicdan' çağrısı

Günay'dan Alevilere 'vicdan' çağrısı

Günay'dan Alevilere 'vicdan' çağrısıAleviler 'Madımak Oteli müze olsun' diye diretirken Bakan Günay Alevilere,...

A+A-

Günay'dan Alevilere 'vicdan' çağrısıGünay'dan Alevilere 'vicdan' çağrısı

Aleviler 'Madımak Oteli müze olsun' diye diretirken Bakan Günay Alevilere, "Biraz vicdanlı olun" çağrısında bulundu

ANKARA- Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, her fırsatta "Madımak Oteli müze olsun" çağrısında bulunan Alevi örgütlerini biraz vicdanlı olmaya çağırdı. Bakanlık koltuğuna oturana kadar otelin altında bir et lokantası bulunduğunu hatırlatan Bakan Günay, “Orada bir düzenleme yapacağız. Ama 15 yıldır orada bir kebapçı vardı. Vicdan sahibi herkesin bunu hatırlaması gerek. Benden önceki 15 yıl içinde orada durdu. Biz bunu kaldırdık” dedi.

Hükümetin başlattığı ve Aralık ayında sonlanması beklenen Alevi Çalıştayları ile geçtiğimiz hafta MHP'nin açıkladığı 10 maddelik açılım paketi Alevileri yeniden Türkiye'nin önemli gündem maddelerinden biri yaptı. Alevilerin sorunlarının çözüm adreslerinden biri de Kültür Bakanlığı. Bakan Günay Alevi Açılımı tartışmalarını ve Madımak Oteli'yle ilgili son gelişmeleri İNTERNETHABER'e değerlendirdi. Bakan Günay'ın tartışma yaratacak sözleri şöyle:

ALEVİ AÇILIMI SÖZÜ YANLIŞ: Ben bir kere Alevi Kürt açılımı gibi bir isimlendirme ile kesinlikle meşgul değilim. Bizim bakanlığımız baştan itibaren toplumun her kesiminde yaşayan yurttaşlarımızla, hangi mezhep, hangi din, sosyal sınıftan hangi etnik köken, hangi inançtan geldiğine bakmaksızın tam bir eşitlik, tam bir adalet anlayışı ile herkese hizmet sunmaya çalışıyoruz. Biz Türkiye Cumhuriyeti yurttaşlarının hepsinin eşit olması gerektiğini, inanç kökenine bakılmaksızın, etnik kökenine bakılmaksızın herkesin eşit olması gerektiğini savunuyor ve tam bu anlayışla hizmet götürüyoruz.

ALEVİLER İÇİN ÇOK ŞEY YAPTIK: Madımak sorulduğunda ‘Orada bir kebapçı olması benim içimi bulandırıyor’ demiştim. Bunun gereğini yaptık. Bizden önce 15 yıldır orada bir yakışıksız ortam vardı bunu ortadan kaldırdık. Gelip gelip konu Madımak’a takılıyor, ama Madımak dışında da pek çok iş yapıyoruz. 40 yıldan beri Hacı Bektaş külliyesi açılmış, ama bakımsızdı. Girdiğinizde halılar kokuyordu, avizelerin uçlarından kablolar sarkıyordu. Duvarlar kir içindeydi. Madem orada halk kültürünün çok temel inanç duraklarından birisi var, o bizimdir diyerek sahiplendik ve pırıl pırıl hale getirdik. Yerdeki el dokuması halıyı bile yenilettik. Çorum’a gittiğimde benden Hacı Bektaş-ı Veli heykeli istediler, hemen yardımcı olduk. Yalova’da cemevi temeli atmaya çağırdılar oraya gittim. Aynı şeyleri Faruk bey de yapıyor.

VİCDAN SAHİPLERİ HATIRLASIN: Madımak Oteli binasıyla ilgili mülkiyet sorunu var. Mülk sahibi kişi bizim kararlılığımızı görünce mülkünü astarı yüzünü pahalıya satmaya çalıştı. Bizde orada bir plan yaptık. O dukkanı boşalttık. Şimdi boş olarak duruyor. Orada bir düzenleme yapacağız. Ama 15 yıldır orada bir kebapçı vardı. Herkesin de hatırlaması gerekir. Vicdan sahibi herkesin hatırlaması, bunu söylemesi gerek. Benden önceki 15 yıl içinde nice arkadaşlarımız geldi geçti. Ama yakışıksız, en olmaması gereken iş yapılıyor orada et pişiriliyordu. Bunu unutmamak gerek.

KAYNAK : Nergis DEMİRKAYA / İNTERNETHABER - 28 Kasım 2009

Etiketler : ,

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.