Günay'dan geç kalmış özür

Günay'dan geç kalmış özür

Günay'dan geç kalmış özürHacı Bektaş Veli Anadolu Kültür Vakfı Genel Merkezi'nde düzenlenen "Alevi Enstitüsü"nün...

A+A-

Günay'dan geç kalmış özürGünay'dan geç kalmış özür

Hacı Bektaş Veli Anadolu Kültür Vakfı Genel Merkezi'nde düzenlenen "Alevi Enstitüsü"nün açılışına katılan Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay bir grup yurttaş tarafından protesto edildi. Sıvas Madımak Oteli faciasında 2 çocuğunu kaybeden acılı anne "Canlarımızın yittiği Madımak Oteli lokanta olmasın, Madımak canilerinin et yemesine daha ne kadar müsaade edeceksiniz?" diye bağırdı. Olayın ardından Günay, tüm alevi yurttaşlardan geç gelmiş bir özür diledi.

Ankara- Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, Hacı Bektaş Veli Anadolu Kültür Vakfı Genel Merkezi'nde "Alevi Enstitüsü"nün açılışını yaptı. Ancak Bakan Günay, Enstitünün açılışında Sivas Madımak Oteli yangınında üç çocuğundan ikisini kaybeden Yeter Sivri adındaki acılı anne bir grup Alevi yurttaş tarafından protesto edildi.

İzleyiciler arasında bulunan ve üç çocuğundan ikisi, Asuman ve Yasemin'i Madımak yangınında kaybeden acılı anne Yeter Sivri, Bakan Günay'a "Canlarımızın yittiği Madımak Oteli lokanta olmasın, Madımak canilerinin et yemesine daha ne kadar müsaade edeceksiniz?" diyerek tepkisini gösterdi.

"Temmuz'da ayıp ortadan kalkacak"

Protesto karşısında zor duruma düşen Bakan Günay, "Meclis kürsüsünden Madımak'ta et pişirilip yenmesinden iğreniyorum dedim. 15 yıl içinde her parti iktidarı geldi geçti. Hiçbir şey yapılmadı. Ben bu acıyı içinden çıkarmayanlardanım. Madımak'ın fonksiyon değiştirmesi ve yeni bir düzenleme yapılması için çalışıyoruz. Temmuz ayından önce bu ayıbı ortadan kaldıracağım" dedi.

 "Ülkemiz Madımak gibi çok büyük provakasyonlar yaşadı"

Ankara Hacı Bektaşi Anadolu Kültür Vakfı bünyesinde faaliyet gösterecek olan Türkiye'deki ilk Alevi Enstitüsü açılışında konuşan Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, Anadolu'da var olan zenginliğin çarpışmaya değil bütünleştirmeye hizmet etmesi gerektiğini vurguladı. Günay, "Çok güzel topraklarda yaşıyoruz. Kültürlerin inançların harmanlandığı yerdir. Bazen bunların üzerine bir örtü çekildi. Bu inanç zenginliği yok sayıldı. Mesela 12 Eylül bir fırtına gibi esip yok etti bunların bir kısmını. Ama Türkiye kendisini yeniden keşfediyor, tanımaya çalışıyor. Farklı inançları çarpıştırarak değil, bütünleştirerek bir kültürü, diğeri ile birleştirerek zenginleştiriyoruz" dedi.

Alevi Enstitüsü'nün ülkedeki inanç ve kültürlerin tanışıp kaynaştırılmasında önemli görevler üstleneceğinin altını çizen Günay şöyle devam etti: "Alevi Enstitüsü Anadolu insanını kaynaştıracak. Bu çatı altında yapılacak olması çok sevindirici. Aslında geç kalınmış bir proje ama zararın neresinden dönülse kardır. Ülkemiz Maraş, Çorum ve Madımak gibi çok büyük provokasyonlar yaşadı. Ama Alevi kültürüne bağlı olan vatandaşlarımızın sağduyusu sayesinde bunlar amacına ulaşamadı."

Özür diledi

"İnsanları ayırmadan, kategorize etmeden, 'yaradan'dan ötürü severek hür ve özgür kabul ederek bu topraklarda yaşamalıyız. Hepimiz birbirimize eşit baktıkça Türkiye geçmişten daha güzel günler yaşacaktır" diyen Bakan Günay, bugüne kadar Alevilere uygulanan negatif ayrımcılıktan ötürü konumu gereği devlet adına özür dilediğini açıkladı.

Alevi Enstitüsü Başkanı Prof. Dr. Cengiz Güleç de konuşmasında, Aleviliğin Türkiye'nin inançları ve kültürü içinde büyük bir renklilik olduğunu söyleyerek, enstitünün Aleviliği ve Alevilerin sorunlarını yeniden tanımlayarak büyük bir eksikliği karşılayacağını ifade etti.

Törende, Alevi derneklerinin başkanları, bazı ülke büyükelçileri ve Alevi yurttaşlar da yer aldı.

ANKA - CUMHURİYET - 23 Aralık 2008 Salı

Alevi Enstitüsü resmen kuruldu

Bir süredir çalışmaları süren Alevi Enstitüsü resmen kuruldu.

Alevi Enstitüsü'nün kuruluşu ile ilgili düzenlenen törede konuşan Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, söz konusu kurumun Türkiye'deki hoşgörü ve çok kültürlü ortamın oluşturulmasında önemli işlevler ifa edeceğini söyledi.

Ankara'da, Hacı Bektaşi Anadolu Kültür Vakfı bünyesinde faaliyet gösterecek Alevi Enstitüsü resmen start aldı. Vakfın kuruluşuna Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay'ın yanı sıra bazı Alevi derneklerinin başkanları, bazı ülke büyükelçilerinin yanı sıra çok sayıda Alevi vatandaş katıldı. Törenin açış konuşmasını yapan Alevi Enstitüsü Başkanı Prof. Dr. Cengiz Güleç, Aleviliğin Türkiye'nin inançları ve kültürü içinde büyük bir renklilik olduğunu söyledi. Anadolu'daki kültürler içinde Alevi kültürünün özellikle insan sevgisini merkez alan önemli bir mistik boyutunun olduğuna işaret etti. Güleç, enstitünün Aleviliği ve Alevilerin sorunlarını yeniden tanımlayarak büyük bir eksikliği karşılayacağını ifade etti.

Güleç'ten sonra söz alan Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, Türkiye'nin inanç ve kültür zenginliğinin önemine değindi. Anadolu'da çok büyük bir zenginliğin olduğuna dikkat çeken Bakan Günay, bunun çarpışma değil bütünleştirmeye hizmet etmesi gerektiğini söyledi. Güney şöyle konuştu: "Çok güzel topraklarda yaşıyoruz. Kültürlerin inançların harmanlandığı yerdir. Bazen bunların üzerine bir örtü çekildi. Bu inanç zenginliği yok sayıldı. Mesela 12 Eylül bir fırtına gibi esip yok etti bunların bir kısmını. Ama Türkiye kendisini yeniden keşfediyor, tanımaya çalışıyor. Farklı inançları çarpıştırarak değil, bütünleştirerek bir kültürü, diğeri ile birleştirerek zenginleştiriyoruz."

ALEVİ ENSTİTÜSÜ BU TOPRAKLARIN İNSANLARINI KAYNAŞTIRACAK

Bakan Günay, Alevi Enstitüsü'nün ülkedeki inanç ve kültürlerin tanışıp kaynaştırılmasında önemli görevler üstleneceğine de dikkat çekti. Projenin geç kalınmış bir girişim olmasına rağmen kısa sürede meyvelerini vereceğini kaydeden Günay, "Alevi Enstitüsü, Anadolu insanını kaynaştıracak. Bu çatı altında yapılacak olması çok sevindirici. Aslında geç kalınmış bir proje ama zararın neresinden dönülse kardır. Ülkemiz Maraş, Çorum ve Madımak gibi çok büyük provokasyonlar yaşadı. Ama Alevi kültürüne bağlı olan vatandaşlarımızın sağduyusu sayesinde bunlar amacına ulaşamadı." şeklinde konuştu.

Bu arada Günay'ın konuşmasının ardından 1993 yılında Madımak'ta hayatını kaybedenlerden birinin yakınları oluğunu söyleyen grup Bakan'a Madımak'ın neden müze yapılmadığını sordu. Bunun üzerine solanda kısa süreli bir arbede yaşandı. Bakan Günay tekrar kürsüye gelerek bu tepkilerinde haklı olduklarını, acılarını paylaştığını söylerken kullanılan üslubu yadırgadığını söyledi.

ANKARA(CİHAN) - YENİ ŞAFAK - 23 Aralık 2008 Salı

Etiketler : ,

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.