Hacı Bektaş Veli mi Mevlana mı?

Hacı Bektaş Veli mi Mevlana mı?

Hacı Bektaş Veli mi Mevlana mı?Türkiye'nin bugüne kadar yapılan en kapsamlı Hacı Bektaş Veli araştırması tamamlandı. İşte sonuçlar;Türkiye'nin Hacı...

A+A-

Hacı Bektaş Veli mi Mevlana mı?Hacı Bektaş Veli mi Mevlana mı?

Türkiye'nin bugüne kadar yapılan en kapsamlı Hacı Bektaş Veli araştırması tamamlandı. İşte sonuçlar;

Türkiye'nin Hacı Bektaş Veli konulu en büyük araştırma tamamlandı. Erciyes ve Gazi Üniversitesi'nden üç bilimadamı tarafından gerçekleştirilen araştırmada oldukça ilginç sonuçlar yer alıyor!

İşte 21 ilde yapılan ve Türkiye'nin ezberini bozacak olan dev araştırmanın sonuçları;

Hacı Bektaş Veli’yle ilgili Türkiye'nin en kapsamlı araştırmasının sonuçları açıklandı. Erciyes Üniversitesi İletişim Fakültesi Öğretim Üyeleri Doç. Dr. Metin Işık, Yrd. Doç. Dr. Mustafa Akdağ ve Gazi Üniversitesi'nden M. Sezai Türk'ün; 21 ilde 1067 kişiyle yüzyüze yaptığı araştırma, Anadolu Aleviliği ve Bektaşilik konusunda çok önemli sonuçlar içeriyor. Yaklaşık altı ay süren araştırmanın sonuçlarına göre Türkiye'de halkın yüzde 95'i Hacı Bektaş Veli'yi tanırken, herhangi bir eserini okuyanların oranı ise sadece %18.5! Araştırmaya göre, Hacı Bektaş Veli'nin tanıtılması için bugüne kadar yürütülen çalışmaları ise yetersiz.

ARAŞTIRMA 21 İLDE YAPILDI

Araştırma, kura yöntemiyle belirlenen 20 ilde anket uygulaması gerçekleştirilerek yapıldı. Bu bağlamda çalışma; Adana, Ağrı, Ankara, Bingöl, Bursa, Çorum, Erzincan, Gaziantep, Hatay, İstanbul, İzmir, Kahramanmaraş, Kayseri, Kırklareli, Manisa, Mardin, Mersin, Sivas, Trabzon, Yozgat ve Zonguldak illerinde 1067 kişiyle yüz yüze görüşme tekniği kullanılarak gerçekleştirilmiştir. Türkiye nüfusu 72 milyon olarak alınmış, bu doğrultuda örneklem büyüklüğü olarak seçilen 1067 kişinin ana kütleyi temsil edeceği kabul edilmiştir.

EZBER BOZAN ARAŞTIRMA

Hacı Bektaş Veli’nin ne düzeyde ve nasıl algılandığını ortaya koymak amacıyla 21 ilde gerçekleştirilen saha araştırması, Hacı Bektaş Veli’yle ilgili ülkemizde yapılan en kapsamlı araştırma olması açısından büyük önem taşıyor. Özellikle Bektaşilik konusunda bugüne kadar var olan genel yargıyı derinden etkiliyecek olan çalışmaya göre, sanılanın aksine Hacı Bektaş Veli, toplumun büyük bir kesiminde saygıyla karşılanıyor ve büyük bir kesin tarafından “tasavvuf alimi” olarak tanınıyor. Yine halkın büyük bir çoğunluğu Hacı Bektaş Veli'yi Türk Kültürünün en önemli figürlerinden biri olarak görüyor. Bu konuda olumsuz bir görüşe sahip olanların oranı ise sadece %8.8!

İşte Anadolu Aleviliği ve Bektaşilik ile ilgili bugüne kadar yapılan en geniş araştırmadan bazı sonuçlar;

KAYNAK : İnternethaber.com - 28 Aralık 2009

Hacı Bektaş Veli, Türk kültürüne katkısı çok büyük

Aleviilik hakkında yapılan en kapsamlı araştırmada Türkiye'nin yüzde 71.6'sı Hacı Bektaş Veli'nin Türk kültürüne katkısı olduğunu konusunda hemfikir.

Anadolu Aleviliği ve Bektaşilik'le ilgili olarak 21 ilde yapılan araştırmaya katılanların yüzde 71.6'sı Hacı Bektaş Veli'nin Türk kültürüne önemli katkısı olduğunu, yüzde 67.9'u Türk halkına yeterince tanıtılamadığını belirtti.

Türk toplumunda Hacı Bektaş Veli'nin nasıl ve ne şekilde algılandığının belirlenmesi amacıyla Erciyes Üniversitesi İletişim Fakültesi öğretim üyeleri Doç. Dr. Metin Işık ve Yrd. Doç. Dr. Mustafa Akdağ ile Gazi Üniversitesinden Yrd. Doç. Dr. Sezai Türk tarafından yapılan araştırma sonuçlandı.

Araştırma kapsamında 21 ilde bin 67 kişiyle yüz yüze görüşüldü.

Adana, Ağrı, Ankara, Bingöl, Bursa, Çorum, Erzincan, Gaziantep, Hatay, İstanbul, İzmir, Kahramanmaraş, Kayseri, Kırklareli, Manisa, Mardin, Mersin, Sivas, Trabzon, Yozgat ve Zonguldak'ta yapılan saha araştırması, Alevilik ve Bektaşilik konusunda toplumdaki genel kanıyla ilgili ipuçları verdi.

Araştırma sonuçlarına göre, katılımcıların yüzde 95'i Hacı Bektaş Veli'yi tanıyor ancak Hacı Bektaş Veli'nin herhangi bir eserini okuyanların oranı yüzde 18,5. Hacı Bektaş Veli ismi katılımcıların yüzde 77,7'sinde olumlu, yüzde 5,8'inde olumsuz çağrışım yapıyor. Hacı Bektaş Veli denilince insanların zihninde ilk olarak ''tasavvuf alimi'' imgesi canlanıyor, ''din adamı'' ve ''halk ozanı'' çağrışımları da ön plana çıkıyor.

Araştırmaya katılanların yüzde 63,1'i Hacı Bektaş Veli'yi Türk kültürünün en önemli figürlerinden biri olarak görüyor, bu konuda olumsuz görüşe sahip olanların oranı yüzde 8,8'de kalıyor. Katılımcıların yüzde 71,6'sı Hacı Bektaş Veli'nin Türk kültürüne önemli katkısı olduğunu ifade ediyor, yüzde 4,3'ü ise bu konuda olumsuz görüş bildiriyor.

Katılımcıların yüzde 30,5'i Hacı Bektaş Veli'yi referans kaynağı olarak görüyor, yüzde 47'si onu anlayamamanın önemli bir eksiklik olacağını savunuyor, yüzde 64,2'si Hacı Bektaş Veli'nin Türkiye'de hak ettiği gibi tanınmadığını ifade ediyor.

Katılımcıların yüzde 67,9'u Hacı Bektaş Veli'nin Türk halkına tanıtılmasıyla ilgili faaliyetlerin yeterli olmadığına, yüzde 78,3'ü Hacı Bektaş Veli'nin genç kuşaklara layıkıyla anlatılması gerektiğine inanıyor.

Erciyes Üniversitesi İletişim Fakültesi Halkla İlişkiler Bölüm Başkanı Doç. Dr. Metin Işık, AA muhabirine yaptığı açıklamada, yaptıkları araştırmanın Anadolu Aleviliği ve Bektaşiliği konusunda bugüne dek yapılan en kapsamlı saha çalışması olduğunu bildirdi.

Araştırma sonuçlarının Hacı Bektaş Veli'nin tanıtılması amacıyla bugüne kadar yürütülen çalışmaların yeterli olmadığını ortaya koyduğunu ifade eden Doç. Dr. Işık, şunları söyledi:

''Hacı Bektaş Veli, İslam öncesi dönem ile İslam sonrası dönemin sentezini yapmıştır. Alevilik de bizim toplumumuzun bir parçasıdır. Ancak bu konuda toplumda birtakım ön yargılar ve yanlış anlaşılmalar olduğunu gördük. Ön yargılardan uzak bir şekilde bilimsel yöntemlerle toplumun Hacı Bektaş Veli'yi nasıl algıladığını ortaya koymak istedik. Hacı Bektaş Veli'nin iyi tanıtılmasının Türk kültürüne önemli yararlar sağlayacağı muhakkaktır. Hacı Bektaş Veli'nin Türk toplumuna daha iyi tanıtılması için gerekli tanıtım faaliyetlerinin vakit geçirilmeden rasyonel şekilde planlanarak uygulamaya konulması gerekmektedir. Burada ilgili vakıfların yanı sıra sivil toplum örgütlerine, üniversitelere, Kültür ve Turizm Bakanlığına önemli görevler düşmektedir.''

Yaptıkları çalışmanın son dönemde dillendirilen ''Alevi açılımı''na da ışık tutmasını ümit ettiklerini kaydeden Işık, çalışmanın sonuçlarının uluslararası bilimsel bir dergide makale olarak yayınlanacağını sözlerine ekledi.

Timetürk - AA - 28 Aralık 2009

Etiketler : , ,

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.