Hacıbektaş buluşması başladı

Hacıbektaş buluşması başladı

Hacıbektaş buluşması başladıÜnlü halk düşünürü Hacıbektaş-ı Veli'yi anma etkinlikleri, Nevşehir'in Hacıbektaş...

A+A-

Hacıbektaş buluşması başladıHacıbektaş buluşması başladı

Ünlü halk düşünürü Hacıbektaş-ı Veli'yi anma etkinlikleri, Nevşehir'in Hacıbektaş ilçesinde dergah ziyaretiyle başladı. Dergah önünde açıklama yapan Alevi Bektaşi Federasyonu Başkanı Ali Balkız, dergahın federasyona bağlanması isteğini yineledi.

Cumhuriyet Haber Portalı- Ulusal düzeyde 46., uluslararası düzeyde ise 20. kez düzenlenen "Hacı Bektaş Veli Anma Törenleri ve Kültür ve Sanat Etkinlikleri" Türkiye'nin çeşitli illerinden ve yurtdışından çok sayıda yurttaşın katılımıyla başladı.

Alevi Bektaşi Federasyonu ve Pir Sultan Abdal Derneği'nin, belediyenin düzenlediği etkinliklere alternatif olarak yürüttüğü 15-16 Ağustos tarihleri arasında gerçekleşecek olan etkinlikler yurttaşlar tarafından büyük ilgi görüyor.

Etkinliklere, ilk olarak dergaha yürüyüşe başlayan yurttaşlar attıkları sloganlarla taleplerini dile getirdi. Alevi Bektaşi Federasyonu Başkanı Ali Balkız ve Pir Sultan Abdal Dernekleri Genel Başkanı Fevzi Gümüş'ün de katıldığı korteje katılan çok sayıda yurttaş "Madımak müze olsun", "Diyanet istemiyoruz", "Gün gelecek devran dönecek AKP halka hesap verecek" şeklinde sloganlar atarak Hacı Bektaş Veli Dergahı'na vardı.

Dergah önünde basın açıklaması yapan Ali Balkız, dergahın federasyona bağlanması isteğini yineledi. Balkız'ın konuşması sık sık "Sıvas'ın, Maraş'ın hesabı sorulacak", "AKP halka hesap verecek" sloganlarıyla kesildi.

"Nasıl Bir Türkiye İstiyoruz"

Etkinlikler çerçevesinde akşam satlerinde düzenlenen "Nasıl Bir Türkiye İstiyoruz" adlı panele Alevi Bektaşi Federasyonu Genel Başkanı Ali Balkız, Pir Sultan Abdal Dernekleri Genel Başkanı Fevzi Gümüş, KESK Genel Başkanı Sami Evren, DİSK Genel Sekreteri Tayfun Görgün, Eğitim Sen Genel Başkanı Zübeyde Kılıç, 10 Aralık Hareketi adına Nazik Işık, Özgürlükçü Sol Platform adına İstanbul Milletvekili Ufuk Uras, Demokratik Birlik Hareketi (Çatı Partisi) adına Dr. Mumammer Değer, Halkevleri Genel Başkanı İlknur Birol, Kızılırmak Yerel Dernekler Federasyonu Genel Başkanı Mustafa Özarslan, Kars Demokrat Dernekler Federasyonu Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Koç, Hubyar Sultan Derneği Başkanı Ali Kenanoğlu ve Hacı Bektaş Veli Kültür Derneği (Hacıbektaş) adına Mustafa Özcivan katıldı.

Panelde konuşan KESK Genel Başkanı Evren, ortada siyasi bir boşluk olduğunu belirterek, ‘’ortak aklı öne çıkartarak, sözleri artık eyleme dönüştürelim” derken, Eğitim Sen Genel Başkanı Kılıç, zorunlu din dersleri uygulmasını eleştirdi ve "eğitimin yeniden yapılandırılmalıdır" dedi.

Sendikal hareketin büyümesi konusunda fikir birliğine varan konuşmacılar birlik çağrısında bulundular. DİSK Genel Sekreteri Görgün, sendikal hareketin büyütülmesi gerektiğini vurgularken, mücadelenin bütün toplumsal alanlara birlikte yayılması gerektiğine dikkat çekti.

Özgürlükçü Sol Platform adına konuşan İstanbul Milletvekili Uras ise, bu girişimi önemsediğini belirterek “yanyana gelmeliyiz ve hodri meydan demeliyiz” diyerek, “bana nasıl bir Türkiye istediğini söyle, sana kim olduğunu söyleleyim” vurgusu yaptı.

Çok sayıda yurttaşın katılımıyla devam eden anma etkinliklerinde Erdal Akkaya, Aykut Aslan, Caner Gülsüm, Musa Eroğlu, Esra Öztürk, Serhat Tunç ve Emrah Mahsuni gibi isimler sahne alıyor.

Alevi Bektaşi Federasyonu'nun düzenlediği etkinlikler, 16 Ağustos'a kadar devam edecek.

Dilek Kılıç / Damla Yılmazkaya - 15 Ağustos 2009

Hacıbektaş Şenlikleri Başladı
 
Hacı Bektaşi Veli’yi Anma şenlikleri bugün Nevşehir'in Hacıbektaş ilçesinde başladı.

Anmalar için ülkenin birçok yerinden ilçeye gidildi. Alevi Bektaşi Federasyonu (ABF) gibi Alevi örgütleri bu yıl alternatif şenlik düzenleyeceklerini açıkladılar.
 
Her yıl 15-16 Ağustos'ta Nevşehir Hacıbektaş İlçesi'nde düzenlenen etkinliklerde bu yıl Alevi Bektaşi Federasyonu (ABF) öncülüğünde ve muhalif Alevi-Bektaşi örgütleri kendi organizasyonlarıyla Hacıbektaş'ta bir araya gelecekler.

Alevilerin Hacıbektaş Buluşması” adı verilen iki günlük etkinlikler, Hacıbektaş Halı Saha Tesisleri'ndeki buluşmayla başlayacak. Buluşmanın ardından, saat 11.00’de Hacıbektaş Dergâhı’nın ziyareti ile devam edecek. Şenliklerin ilk günü, gece geç saatlere kadar sürecek olan “Gelin Canlar Bir Olalım” adlı konser ile sona erecek. Yine halı saha tesislerinde yapılacak olan konsere, Ali Asker, Ali Çağan, Emrah Mahsuni, Emre Saltık, Ferhat Tunç, Musa Eroğlu, Nilüfer Akbal’ın da aralarında bulunduğu çok sayıda sanatçı katılacak. Yanı sıra konserde semah grupları da gösterilerini sunacaklar.

Şenliklerin ikinci gününde etkinlikler, “Gençler Buluşuyor ve Geleceği Konuşuyor” konulu Alevi Gençlik Forumu ile başlayacak. Saat:11.00-14.00 saatleri arasında yapılacak olan forum Hacıbektaş Halı Saha'da yapılacak.

halkingunlugu - 15 Ağustos 2009

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.