Hacıbektaş Müzesi Özelleştirildi

Hacıbektaş Müzesi Özelleştirildi

Hacıbektaş Müzesi ÖzelleştirildiMüze ve ören yerleri Bilintur’un olduYusuf YAVUZ/ Alevihaber.comAralarında Topkapı, Ayasofya, Efes,...

A+A-

Hacıbektaş Müzesi ÖzelleştirildiHacıbektaş Müzesi Özelleştirildi

Müze ve ören yerleri Bilintur’un oldu

Yusuf YAVUZ/ Alevihaber.com

Aralarında Topkapı, Ayasofya, Efes, Mevlana, Hacıbektaş ve Antalya Arkeoloji Müze’leriyle, Olympos, Patara, Sedir Adası ve Ihlara Vadisi dünyaca ünlü müze ve ören yerlerinin bulunduğu 56 noktanın satış alanları özel sektöre devredildi. İhale, Bilkent Holdinge bağlı Bilentur’un oldu. Kültür ve Turizm Bakanlığı, 2004 yılı sonunda hazırlıklarına başlanan özelleştirme projesinin önemli bir ayağını gerçekleştirmiş oldu.

Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın 56 müze ve ören yerinin satış noktalarını özelleştirme ihalesini, Bilkent Holding bünyesinde catering ve otelcilik alanında faaliyet gösteren Bilintur kazandı. İhaleyle, Topkapı, Ayasofya, Noel Baba, Anadolu Medeniyetleri, Hacıbektaş, Mevlana ve Antalya Arkeoloji Müzesi’nin yanı sıra Efes, Olympos, Aspendos, Kayaköy, Sedir Adası, Patara ve Ihlara Vadisi gibi ören yerlerinin de aralarında bulunduğu 56 noktadaki satış alanlarının işletmesi blok halinde 8 yıl süreyle özel sektöre devredilmiş oldu. Akdeniz Üniversitesi Müzoloji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Nevzat Çevik, 56 noktanın blok olarak özelleştirilmesinin sıkıntı yaratabileceğini söyledi. 

‘FRANCHISING’ UYGULAMASI GELİYOR

Yüklenici firma, halıdan lokuma, çiniden replika satışına kadar her alanda tek yetkili olacak. Firma ayrıca dijital ve basılı yayıncılığın yanı sıra internet üzerinden kültür varlıklarının tanıtım ve satışını yapabilecek, franchising sistemiyle yurtdışında da şubeler açabilecek. 

Bakanlığın hazırladığı şartnameye göre, ihale kapsamına alınan müze ve ören yerlerinde mevcut satış noktalarının yanı sıra yeni satış alanları da kurulabilecek. Çini, tezhip, hat, halı ve kilim gibi geleneksel Türk el sanatlarıyla, kahve ve lokum üretimiyle satışı da yeniden düzenleniyor.  Düzenlemeyle müze ve ören yerlerindeki satış kabiliyeti ve temsilinin gelişmiş ülkeler düzeyine ulaştırılması hedefleniyor. Bakanlık, hazırladığı ihale şartnamesinde, müze ve ören yerlerinin, ziyaretçi sayıları ve sahip olduğu tarihi zenginliklere rağmen “yetersiz işletmecilik” nedeniyle önemli bir satış gelirinden yoksun kaldığını vurgulamıştı. 

PİLOT UYGULAMA OLMALIYDI

Akdeniz Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü ve Müzoloji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Nevzat Çevik, ihaleyi prensip olarak doğru bulduğunu ancak 56 noktanın blok halde özelleştirilmesinin sıkıntı yaratabileceğini söyledi. Çevik,  56 müze ve ören yerinin toplu ihale edilmesi yerine önceden belirlenen müze ve ören yerlerindeki pilot uygulamalara göre özelleştirme yapılmasının daha doğru olduğunu belirterek şunları söyledi: “  Pilot uygulamalarda edinilen deneyimle eksiklikler giderilebilir ve buna göre hareket edilebilirdi. Devlet bu işi yapamıyor. Müzecilik bir işletmecilik işidir. Memur zihniyetiyle işletmecilik yapılmaz. Müzeler aslında birer eğitim kurumudur. Özel sektörün bu işi daha iyi yapabileceğini sanıyorum. Ancak bu konuda fikir yürütmek için henüz erken. Uygulamanın sonuçlarını görünce bir şeyler söyleyebilirim.” 

DENETİM MEKANİZMASI İYİ ÇALIŞMALI

Müze ve ören yerlerinin teknik durumları hakkında yüklenici firmayla bakanlık arasındaki koordinasyonun önemine dikkat çeken Çevik, bu konudaki denetim mekanizmasının çok iyi çalışması gerektiğinin altını çizdi. Çevik, ihale kapsamına alınan yayın ve telif hakkıyla ilgili sorumuzu da, “ kazı alanlarındaki yayın hakkı yasalarla kazı başkanına verilmiştir. Bu devredilemez bir haktır” şeklinde yanıtladı. 

İHALE KAPSAMINA ALINAN MÜZE VE ÖREN YERLERİ

Türkiye’deki müze ve ören yerleri yılda 20 milyonun üzerinde ziyaretçiyi ağırlıyor. Bakanlığın ihale kapsamına aldığı 56 müze ve ören yerleri arasında dünyaca ünlü Topkapı, Ayasofya, Efes, Mevlana, Hacıbektaş, Bodrum Sualtı Arkeoloji ve Gaziantep Mozaik Müzesi’nin yanı sıra Alanya Kalesi, Didim, Milet, Afrodisias, Sümela Manastırı, Myra ve Perge gibi ören yerleri bulunuyor. 

AÇIKLAMA YAKINDA

İhaleyle ilgili henüz bir açıklama yapmayan Kültür ve Turizm Bakanlığı yetkilileri, ihalenin bakan Ertuğrul Günay tarafından onaylandığını ve ayrıntıların önümüzdeki günlerde yapılacak basın açıklamasıyla kamuoyuyla paylaşılacağını belirttiler. İhaleyi kazanan Bilintur yetkilileri de açıklama yapmak için bakanlık onayının kendilerine ulaşmasını beklediklerini bildirdiler.

KAYNAK : Alevihaber.com Özel Haber - 11 Mayıs 2009

İLGİLİ HABER :

Hacıbektaş Müzesi özelleştiriliyor!

Etiketler : ,

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.