Hâkimin mezhebinden sana ne?

Hâkimin mezhebinden sana ne?

Hâkimin mezhebinden sana ne?Alevî dernekleri, Metin Çetinbaş'a sert çıktı: Hâkimin mezhebinden sana ne?   Ergenekon'un...

A+A-

Hâkimin mezhebinden sana ne?Hâkimin mezhebinden sana ne?

Alevî dernekleri, Metin Çetinbaş'a sert çıktı: Hâkimin mezhebinden sana ne? 
 
Ergenekon'un üst düzey yöneticisi olmakla suçlanan Prof. Dr. Kemal Alemdaroğlu'nun avukatı, eski Susurluk hâkimi Metin Çetinbaş'ın önceki gün yaptığı savunmada kullandığı ifadeler Alevi derneklerini kızdırdı.
 

Müvekkili Alemdaroğlu'nun, davasına bakan Alevi kökenli Danıştay üyesinin mezhebini araştırmasını 'hak' olarak gören Çetinbaş'ın "Hâkimi araştırmadan tarafsız olup olmadığını nasıl öğreneceksin?" sözlerine tepki yağdı. Alevi Federasyonu Başkanı Ali Balkız, açıklamayı büyük bir talihsizlik olarak değerlendiriyor. Bu tutumu çok ilkel bulduğunu ve yadırgadığını belirten Balkız, "Bir hukuk davasında hâkimin veya savcının inancı, inançsızlığı mezhebi nasıl etkili olabilir anlamıyorum. Yani şimdi muayene olurken doktora ya da çocuğumuzu okula gönderirken öğretmene mezhebini mi soracağız?" diye konuşuyor.

TOPLUMDA AYRIMCILIĞA NEDEN OLUYOR

Yargıcın, öğretmenin, doktorun ya da memurun işini yaparken liyakatinin olup olmadığına bakılmaması gerektiğini ifade eden Balkız sözlerini şöyle sürdürüyor: "Bir kişinin karısı kapalı mı, açık mı, içki içiyor mu, Alevi mi Sünni mi bu kimseyi ilgilendirmez. Hiç kimsenin de haddi değil. Kişinin inancı Allah'la kendi arasındaki çok özel bir bağdır. Bunu kimse sorgulayamaz. Bu üslup ve anlayışın değişmesi şart."

Açıklamaya sert tepki verenlerden biri de Hubyar Sultan Alevi Kültür Derneği Genel Başkanı Ali Kenanoğlu, Türkiye'de bu tür yaklaşımların teamül olduğunu dile getiriyor. İnsanların herhangi bir alanda işini yaparken mezhebine bakılmasının yanlışlığına değinen Kenanoğlu, bunun kabul edilemez bulduğunu söylüyor. "İnsanların başının açık veya kapalı olması ya da şu veya bu mezhepten olmasının ne önemi var?" diyen Kenanoğlu, bu tür tanımlamaların toplumda ayrımcılığa sebep olduğunu hatırlatıyor: "Çok tuhaf bir tutum. Bu yorumları yapan kişiler hukukun üstünlüğüne inanıyor olamaz. Böyle bir açıklamayı çok talihsiz buluyorum."

DÜNYAYA REZİL OLUYORUZ

Alevi Kültür Dernekleri Genel Sekreteri Mehmet Yenisoy da bu tutumu ahlaken de hukuken de doğru bulmadığını vurguluyor. Kişiler hakkında niyet okumadan insanlıklarına ve yaptığı işe bakılması gerektiğine dikkat çeken Yenisoy, "Bir yargıç siyasi kimliğini, inançlarını, etnik yapısını ya da mezhebini dosyasının içine koyarak karar vermez. Kimlik tartışmalarıyla bizi dünyaya karşı mahcup edip utandırıyorlar. Bu ülke hepimizin. Neden kendi birlik ve beraberliğimizi baltalayacak şeyler yapıyoruz? Kimse oyuna gelmesin." ifadelerini kullandı.

Pir Sultan Abdal Kültür Derneği Genel Başkanı Fevzi Gümüş ise, "Normal demokrasilerde kişilerin inançları, mezhepleri ve etnik grupları böyle yansıtılmaz. Bu, çok sakıncalı bir durum." ifadelerini kullanıyor.  
 
NERGİHAN ÇELEN/İSTANBUL - ZAMAN - 5 Eylül 2009

Etiketler :

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.