Haklarını istediler

Haklarını istediler

Haklarını istedilerAlevi Bektaşi Federasyonu önderliğinde düzenlenen miting için Türkiye’nin dört bir yanından gelen Alevi...

A+A-

Haklarını istedilerHaklarını istediler

Alevi Bektaşi Federasyonu önderliğinde düzenlenen miting için Türkiye’nin dört bir yanından gelen Alevi yurttaşlar Sıhhiye’ye sığmadı. Miting alanında yaklaşık 100 bin, alana giremeyen 10 binlerce Alevi “Zorunlu din derslerinin kaldırılması, Diyanet İşleri Başkanlığı’nın kapatılması” ve “Madımak’ın müze olması” yönündeki taleplerini dile getirdi.

Ankara- Miting alanını dolduran on binler, “AKP şaşırma sabrımızı taşırma”, “Gerici faşist eğitime hayır”, “AKP elini inancımdan çek”, “Zorunlu din dersi kaldırılsın”, “Şeriata teslim olmayacağız”, “Zorunlu din dersi, insan hakkı ihlali” sloganları attı. Mitinge CHP, DSP ve DTP’li milletvekillerinin yanı sıra SHP, ÖDP ve bazı siyasi partiler de destek verdi.

Alanlara sığmadılar

Türkiye’nin dört bir yanından Ankara Sıhhiye’ye gelen yaklaşık 100 bin ve alana giremeyen 10 binlerce Alevi, ‘Ayrımcılığa karşı eşit yurttaşlık hakkı’ talep etti

Alevi Bektaşi Federasyonu (ABF) önderliğinde düzenlenen miting için Türkiye’nin dört bir yanından gelen Alevi yurttaşlar Sıhhiye’ye sığmadı. Miting alanında yaklaşık 100 bin, alana giremeyen 10 binlerce alevi “Zorunlu din derslerinin kaldırılması, Diyanet İşleri Başkanlığı’nın kapatılması” ve “Madımak’ın müze olması” yönündeki taleplerini dile getirdi.

ABF’ye bağlı 150 şubenin yanı sıra köy dernekleri, Alevi Kültür Dernekleri, çok sayıda siyasi parti, sendika ve sivil toplum örgütünün destek verdiği “Ayrımcılığa karşı eşit yurttaşlık hakkı” miting için Türkiye’nin pek çok ilinden gelen katılımcılar dün saat 10.30’da Ankara Garı’nda toplandı. Gardan mitingin yapılacağı Sıhhiye Meydanı’na yürüyen katılımcılar, Talatpaşa ve Atatürk bulvarları üzerinden yaklaşık 3 kilometre uzunluğundaki yolu tamamen doldurdu. Kortejin en önünde 3 Temmuz 1993’te Sıvas’ta katledilen 33 aydının aileleri ve yakınları yer alırken, eyleme katılanlar ellerinde “Ayrımcılığa karşı eşit yurttaşlık hakkı”, “Madımak müze olsun”, “Diyanet kaldırılsın”, “Zorunlu din dersi kaldırılsın” ve “Cemevleri ibadethanedir” yazılı dövizler taşıdı. Birçok Alevi semah kıyafetleriyle eyleme destek verirken miting alanına yürüyen 10 binlerce Alevi, “Zorunlu din derslerine hayır. Diyanet dağıtılsın. Madımak müze olsun”, “Aleviyiz haklıyız kazanacağız” yazılı pankartlar taşıdı. Ayrıca “Diyanet’e değil, eğitime bütçe”, “Zorunlu din derslerine hayır”, “Diyanet kapatılsın, inançlara özgürlük”, “Sıvas’ın ışığı sönmeyecek”, “Sıvas’ın hesabı sorulacak”, “Faşist iktidar, Madımak’ı müze yap” ve “Alevi kültürü yasaklanamaz” diye sloganlar atıldı. Katılımcılar ellerinden Türk bayrakları, Atatürk posterlerinin yanı sıra köy derneklerine ait pankartlar ve Hz. Ali ile Pir Sultan Abdal’ın posterlerini de taşıdı. Bazı katılımcılar ellerinde sazlarıyla miting alına geldi. Eyleme destek verenler alınlarına “Ya Ali”, “Meded Ya Ali”, “Gelin canlar bir olalım” yazılı bantlar takarken, bazı yurttaşlar ise yakalarında Atatürk, Hz. Ali ve Pir Sultan Abdal’ın resimlerinin olduğu çıkartmalar taşıdı. Miting platformunun arkasında Sıvas katliamınında yitirilen 33 aydının fotoğraflarının bulunduğu ve “Unutmadık” yazılı pankartların yanısıra Hz. Ali’nin de posteri yer aldı.

Mahmut Ilıcalı / CUMHURİYET - 10.11.2008

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.