HDP şahsında Aleviler

HDP şahsında Aleviler

Türkiye’nin seçim sürecine girmiş olması tüm kesimlerin kendilerini ifade etme isteğini tetiklemiş, özellikle HDP’nin performansı gözle görülür...

A+A-

Türkiye’nin seçim sürecine girmiş olması tüm kesimlerin kendilerini ifade etme isteğini tetiklemiş, özellikle HDP’nin performansı gözle görülür bir hal almıştır. Halklar, inançlar, ötekileştirilmiş tüm kesimler kendilerini HDP şahsında temsile kavuşturma çalışmalarını başlatmışlardır. Bu kesimlerin en önemlilerinden bir tanesi Alevilerdir.

[caption id="attachment_30677" align="alignleft" width="612"]HDP Aleviler HDP Aleviler[/caption]

Alevi kurumlarının hemen hemen tümü HDP ile görüş alışverişinde bulunarak ve kendi aralarında toplantılar organize ederek, HDP projesi içerisinde nasıl yer alacaklarını tartışmaktadırlar. Klasik sorunlara yaklaşım biçimi Aleviler arasında artık itibar görmemekte, ancak ve ancak HDP’nin de içine dahil edildiği söylemlerle var olabileceklerini ve varlıklarını devam ettirebileceklerini düşünmektedirler.

Aleviler, HDP’siz bir çözümün artık kendileri için mümkün olmadığını dile getirmektedirler. Alevi kurumlarının genel merkezleri başta olmak üzere, yerel örgütlenmeler HDP’nin seçime dair plan ve programını heyecanla beklemektedirler. Şimdiye kadar ki HDP şahsında Alevilere yönelik dile getirilen yaklaşımların hayat bulacağı inancını güçlü bir şekilde hissederek seçimi karşılayacakları görülmektedir. Dünyanın dört bir yanına dağılmış olan Aleviler, bulundukları her alanda seçimi desteklemek için oluşumlara gitmektedirler.

Bu durum HDP’ye ciddi bir yük ve sorumluluk getirmektedir. Şimdiye kadar siyaset düzlemlerinde kendisini kendi varlığı ile ifade etme imkanı bulamamış olan Alevilerin HDP’de nasıl temsil edileceği konusu tüm Alevilerin sorusu olarak gündemdedir. Gönüllerini HDP’de siyaset yapmak üzere şekillendirmiş Alevilerin beklentisi HDP’nin açıklamalarının gereğini hızla yapması biçimindedir.

Bu anlamda; HDP’nin Alevilere yönelik politikanın netleşmesi, muhataplarına deklare edilerek, Alevi temsiliyetinin doğru bir zeminde sağlaması hayati bir önemdedir. Bunda da tüm sorumluluk HDP’dedir. Aleviler siyasetin, iktidarın ve devlet geleneğinin dışında kendini var etmeye çalışan bir toplumsal yapıdır. Örgütlenmeleri, bu toplumsal yapıya denk gelecek biçimde siyaset yönteminden uzaktır. Tecrübesiz ve düzdür. Onun için köklü bir geleneğe sahip olan Kürt özgürlük hareketinin deneyimleri ışığında HDP sorumlulukların muhatabıdır. Doğrunun ve yanlışın örgütlendiği yerdir. Bilginin ve yönetmin belirlendiği yerdir. Sorumluluğu bu anlamda belirleyicidir. Alevilerin bekletisini doğru örgütlemek zorundadır.

Bilinmeli ki binlerce yıl direnmiş ve cumhuriyetle birlikte en ağır darbeleri yemiş olan Aleviler ve Alevi hareketi bugün HDP’ye büyük umutlar beslemektedir. Bu beklentiler siyaset kurumunu da aşan bir yürek bağı sağlamıştır. Şengal bu dönüşümün, sahiplenişin miladı olmuştur. Nasıl ki Êzidîler kolları ve kanatları kırık Kürt Özgürlük Hareketinin vicdanından yeniden var olmuşlarsa, Aleviler bugün aynı hissiyatla onun varlığına kast eden kesimlere karşı Kürt Özgürlük Hareketi’nin vicdanında var olacaklarını bilmektedirler. Ortadoğu’daki saldırılar karşısında halkların yegane kurtuluş projesi olan fedakar evlatların bir boyun borcuyla, bir ikrar borcuyla darda durmaktadırlar. Bu darın kaldırılması, özgürlükçü bir Türkiyenin yaratılması manasında artık varlıklarını kendileri olarak ortaya koymak arzusuyla temsiliyetlerini, örgütlenmesini, örgütlenenlerin öz savunmalarını yapmasını beklemektedirler.

Aleviler, eski Alevi değiller. Aleviler, sırtlarında taşıdıkları kamburlar üzerinden okunacak durumda değiller. Onun için Alevilere samimi yaklaşmak, samimiyeti örgütlemek ve temsiliyete kavuşturmak, kaçınılmaz bir görev olarak önümüzde durmaktadır.

Kerkük’ten, Horasan’dan, Dersim’e, İzmir’e, Edirne’ye, Bulgaristan, Yunanistan’dan Makedonya’ya kadar uzanan bir gönül bağının, bir itikatın varlık yokluk kavgasının umutla taçlandığı şu günlerde daha sorumlu olmak, daha çok fedakarlıkta bulunmak, bizim için kaçınılmazdır.

HDP şahsında Alevilerin bu yürüyüşünü selamlıyoruz. Aşk ile...

Hasan Ali Kızıltoprak

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.