Her Karikatürist Erdoğan’ın Davalarını Tadacaktır!

Her Karikatürist Erdoğan’ın Davalarını Tadacaktır!

Bundan 10 yıl önce “Tayyipler Alemi” konulu karikatür kapağı nedeniyle tazminatla yargılanan haftalık Penguen mizah dergisi, yine Başbakan Recep Tayyip...

A+A-

Bundan 10 yıl önce “Tayyipler Alemi” konulu karikatür kapağı nedeniyle tazminatla yargılanan haftalık Penguen mizah dergisi, yine Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın açtığı ceza davasıyla karşı karşıya bulunuyor.

Haftalık mizah dergisinin 21 Ağustos 2014 tarihli kapağında henüz Cumhurbaşkanı seçilen Erdoğan’a hakaret edildiği iddiasıyla karikatüristler Bahadır Baruter ve Özer Aydoğan hakkında Ceza Kanunu’nun 125/3 maddesi uyarınca 2 yıl 4 aya kadar hapsi istemiyle dava açıldı.

Kapaktaki karikatürde, Erdoğan’ı karşılayan bir yetkilinin, “Hayırlı olsun efendim, köşke hoşgeldiniz” sözlerine karşılık Cumhurbaşkanının “Böyle kuru kuru olur mu yaaa, en azından bir gasteci kesseydik!” şeklindeki yanıtı suça gerekçe gösterildi.

Sempatizandan şikayet, savcıdan dava

İstanbul 2. Asliye Ceza Mahkemesi’nde dün (19 Mart) görülmeye başlayan davanın, Cem S. Adlı bir şahsın 21 Ağustos 2014 tarihli kapak içeriğinde Erdoğan’a hakaret edildiğini ileri sürerek Başbakanlık İletişim Merkezi’ne (BİMER) yapılan şikâyetle açıldığı ifade edildi.

Kendini “AKP sempatizanı” olarak tanımlayan Cem S. dilekçesinde “Derginin son kapağında Sn. Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’a hitaben karşısındaki kişi amiyane parmaklarıyla top işareti yapmıştır” dedi.

Baruter: Şüphe ediyorum

Cumhuriyet gazetesinden Canan Coşkun’un duyurduğu davada, Ceza Kanunu’nun 125/3 maddesi uyarınca çizerler Bahadır Baruter’ ve Özer Aydoğan’ın 2 yıl 4 aya kadar hapsi isteniyor.

İstanbul Cumhuriyet Başsavcıvekili Vedat Yiğit’in iddianame düzenlemesinin ardından dün hakim karşısına çıkan çizer Baruter, “Bundan dolayı suçlayan şahsın şuur altından nasıl bir ifade yarattığı aşikar. Savcının bu şikayeti değerlendirerek bu sürece yol açması savcı beyin şuur altından da şüphe etmeme neden oluyor” dedi.

Pekin: İddianamede “başbakanımız” ibaresi olur mu?

Söz alan çizerlerin avukatı Tora Pekin, müvekkillerine savcılık sorgusunda söz konusu ihbardan bahsedilmediğini, ancak iddianamede “sanki haberleri varmış ve beyanda bulunmuşlar gibi” ifadeler yer aldığını söyledi. Pekin, şikayetçi konumunda olmayan Erdoğan için iddianamede “başbakanımız” ibaresinin kullanılmasının iddianameyi düzenleyenin tarafsızlığını kaybettiğini gösterdiğine işaret etti.

Yiğit, söz konusu karikatürde eleştiri hakkı sınırlarının aşıldığı, görevinden dolayı Erdoğan’ın onur, şeref ve saygınlığına saldırıldığı ileri sürülüyor.

Dergi kapağının ucuz bir espriyle çıkamayacağını, çizimde yer verilen esprinin “gazetecilerin mecazi bir dille kurban edilmesini” konu etmesi olduğunu ifade eden sanık Özer Aydoğan ise “Gazetecilerin gerçekten kesilmesini değil” dedi. Mahkeme yakın bir zamanda kararını vermeye hazırlanıyor.

Musa Kart da sanık

Erdoğan’ın avukatları, Cumhuriyet gazetesi karikatüristi Musa Kart hakkında da,17 Aralık yolsuzluk operasyonlarıyla ilgili çizdiği 1 Şubat 2014 tarihli karikatürü nedeniyle hakaret, iftira ve soruşturmanın gizliliğini ihlalden dava açmışlardı. Çizer, 23 Ekim 2014 günü görülen ilk duruşmada  beraat ederken Erdoğan’ın avukatı kararı temyiz edeceğini açıkladı.

“Tayyipler Alemi” ve “Kene” de yargılandı

"Tayyipler Alemi" kapağıyla dönemin Başbakanı Erdoğan'ı fil, zürafa, maymun, deve, kurbağa, yılan, inek ve ördek şeklinde gösteren Penguen mizah dergisine 2005 yılında da Ankara 1. Asliye Hukuk Mahkemesi'nde 40 bin TL'lik manevi tazminat davası açılmıştı.  

Dava, Penguen’e bağlı sekiz karikatüristin, Erdoğan’ı yumak içinde çizdiği için hakkında tazminat davası açılan Cumhuriyet gazetesi çizeri Musa Kart’a destek vermek amacıyla  “Tayyipler Alemi” kapağını hazırlamaları üzerine açılmıştı.  Kart’a açılan tazminat davası yoğun tepkiler üzerine reddedilmişti.

Erdoğan'ın avukatları, “Reco Kongo kenesi Türkiye'nin anasını ağlatıyor” kapağı nedeniyle Leman dergisi aleyhine açtığı 25 bin TLlik manevi tazminat davası da Mayıs 2008’de gündeme gelen bir kararla Yargıtay tarafından reddedilmişti.

Baruter’e dava, dergiden özür

Dergi karikatüristi Bahadır Baruter de, 9 Şubat 2011 tarihli sayısında “Allah yok, din yalan” ifadesinin de yer aldığı karikatür nedeniyle yargılamıştı. “Dini değerleri aşağılamak” iddiasıyla kovuşturma geçiren dergi, karikatür dolayısıyla incinenlerden özür dilemişti (EÖ).

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.