HSYK'de Yaşanan Krizin Esas Nedeni Alevilermiş!

HSYK'de Yaşanan Krizin Esas Nedeni Alevilermiş!

HSYK'de Yaşanan Krizin Esas Nedeni Alevilermiş! Zaman Gazetesi yazarı Mümtaz'er Türköne'nin Alevileri "darbecilikle"...

A+A-

HSYK'de Yaşanan Krizin Esas Nedeni Alevilermiş!HSYK'de Yaşanan Krizin Esas Nedeni Alevilermiş!
 
Zaman Gazetesi yazarı Mümtaz'er Türköne'nin Alevileri "darbecilikle" suçlamasının ardından uzun zaman geçmeden, şimdi de Gazeteci Emre Aköz, HSYK'de günlerdir süren krizin nedeninin Aleviler olduğunu iddia etti. Aleviler yazıya tepki gösterdi

Sabah Gazetesi yazarı Emre Aköz dünkü "Savcının dediği mezhep hangisi?" başlıklı köşe yazısında, Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu'nda atama kriziyle ilgili yorumlarda bulundu. İsim vermeden Alevileri kasteden Aköz, krizin nedeninin bir mezhep üyelerinin kurumda çoğunlukta olmasına bağladı.

Emekli Yargıtay Cumhuriyet Savcısı Ahmet Gündel'in katıldığı bir programda, “HSYK'nın yıllardır sistemli bir şekilde siyasallaştırıldığı ve kararların mezhepsel kaygılarla alındığı" yönündeki sözlerini yorumlayan Aköz, yazısına şöyle devam etti:

“Gerçekten de yüksek yargı kadroları belli bir mezhepten hukukçuların hâkimiyetinde mi? Nüfusun yüzde 15'ini oluşturan bir mezhep üyelerinin, yüksek yargıdaki koltukların diyelim ki yüzde 50'sine oturmaları normal mi? Hele hele, bu mezhepten vatandaşlar, istisnalar haricinde, kitlesel olarak CHP'yi destekliyorsa... Darbe amaçlı cumhuriyet mitinglerinde aktif olarak yer aldılarsa... Ergenekon'un hükümetin uydurması olduğu propagandasını yapıyorlarsa... Zihinler karışmaz mı? Not: “Sol kesim niye Ergenekon davasına uzak duruyor” diye soranlar, olayı bu açıdan da düşündü mü?”

‘HESAPLAŞMADA ALEVİLER SUÇLANIYOR’

Gazeteci Aköz'ün sözlerine ise Aleviler tepki gösterdi. HSYK'de bir hesaplaşma yaşandığını belirten Alevi Bektaşi Federasyonu Genel Başkan Yardımcısı Ali Kenanoğlu, "Bu hesaplaşmada Alevileri hedef gösterip suçlamanın son derece sakıncalı bir yaklaşım olduğunu" söyledi. "HSYK'nın yüzde ellisini Alevilerin oluşturduğu" bilgisinin doğru olmadığını ifade eden Kenanoğlu, şöyle konuştu:

"Aköz'ün bakış açısını doğru bulmuyorum. Eğer Emre Aköz'ün mantığından bakarsak olaya o zaman, Türkiye'deki HSYK dışındaki bütün kurumlarda Sünniler hakim.  Hiçbir Alevi siyasi parti genel başkanı yok. Genelkurmay'da bugüne kadar hiçbir Alevi başkan olmadı.

Türkiye'de bir vali haricinde hiçbir Alevi olan vali yok. Tüm bürokrasi ve yönetimde hakim olan Sünniler. Eğer biz Aköz'ün bakış açısından bakarsak, demek ki Türkiye'nin önünü de Sünniler tıkıyor. Aleviler bürokraside bir yerlere gelme konusunda sıkıntılar yaşarken böyle bir söylem tümden Alevilerin bürokraside önünü kesecektir. Bu söylemler az sayıdaki Alevi bürokratına da zarar verecektir. Aleviler demokrasinin gelişmesinde, gelişirken de bir takım amaçlara hizmet acısından değil gerçek anlamda gelişmesinden yana insanlar. Aleviler direnç gösteren bir toplum olduğu için birçok kesimin de hedefi konumunda."

‘ALEVİ DİYE HAKİM YAPILMAYANLAR VAR’

Pir Sultan Abdal Kültür Derneği Başkanı Fevzi Gümüş ise HSYK'nin bizzat Aleviler karşı ayrımcılık uygulayan kurumlar arasında olduğuna dikkat çekti. Hakim ve savcı olmak isteyen ve yazılı sınavda yüksek not alan Alevilerin, mülakatlarda geri çevrildiği yönünde ellerinde örnekler olduğunu söyleyen Gümüş, "Alevilerin hakim ve savcı yapılmasının önünde büyük engeller mevcut. Hakimlik sınavında yüksek not alan insanların sırf Alevi olduğu için alınmadığını biliyoruz" şeklinde konuştu.

Avukat Fevzi Gümüş şöyle devam etti: "İktidar yalakası insanlar bu gibi durumlarda bilinçaltlarında yer alan gerçek düşüncelerini dışa vuruyorlar. Türkiye'de seksen validen neden sadece birisi Alevi diye sormazlar, fakat rejimden daha fazla pay kapmak için Alevilerin üzerinden pozisyon edinmeye çalışırlar. Bir çekişme yaşanıyor kurumda pozisyon almak isteyenler de Alevilere saldırıyorlar. Aleviler insan hakları için bedel ödediler ve ödemeye de devam ediyorlar."vcut. Hakimlik sınavında yüksek not alan insanların sırf Alevi olduğu için alınmadığını biliyoruz" şeklinde konuştu.

Avukat Fevzi Gümüş şöyle devam etti:

"İktidar yalakası insanlar bu gibi durumlarda bilinçaltlarında yer alan gerçek düşüncelerini dışa vuruyorlar. Türkiye'de seksen validen neden sadece birisi Alevi diye sormazlar, fakat rejimden daha fazla pay kapmak için Alevilerin üzerinden pozisyon edinmeye çalışırlar. Bir çekişme yaşanıyor kurumda pozisyon almak isteyenler de Alevilere saldırıyorlar. Aleviler insan hakları için bedel ödediler ve ödemeye de devam ediyorlar."

BİRGÜN - OZAN BİLİR - 24 Temmuz 2009

Etiketler :

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.