İbadet yerleri için suç duyurusu

İbadet yerleri için suç duyurusu

İbadet yerleri için suç duyurusu Tunceli'de yapımı tamamlanan ve su tutmaya başlayan Uzunçayır Barajı'na tepkiler sürüyor....

A+A-

İbadet yerleri için suç duyurusu
İbadet yerleri için suç duyurusu

Tunceli'de yapımı tamamlanan ve su tutmaya başlayan Uzunçayır Barajı'na tepkiler sürüyor. İHD Tunceli Şubesi, baraj suları altında kalacak ibadet yerlerinin korunması için suç duyurusunda bulundu.

TUNCELİ - İHD Tunceli Temsilcisi Avukat Barış Yıldırım, Tunceli'de yapımı tamamlanan Uzunçayır Barajı'nın sularının açılması durumunda sular altında kalacak kutsal mekanların korunması hakkında Tunceli Cumhuriyet Başsavcılığı'na suç duyurusunda bulundu.

Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan Yıldırım, "17 Ağustos 2009 tarihinde Tunceli Mazgirt Köprüsü mevkiinde bulunan Uzunçayır Barajı'nda su tutulma işlemi ile ilgili olarak baraj sahasında kalacak Alevi inancı açısından önemli olan Gola Çetu (Hızır'ın gölü) isimli ziyaretgah ve ibadet alanı sular altında kalacaktır. Bu durumun Anayasa'nın 24. Maddesi'nde güvence altına alınan din ve vicdan hürriyetine aykırı olduğunu ve AİHS'nin 9. Maddesi'nde düzenlenen düşünce, vicdan ve din özgürlüğüne aykırıdır.

"İBADET YERLERİMİZ SULAR ALTINDA KALMASIN"

TCK 'nın 115. maddesindeki inanç, düşünce ve kanaat hürriyetinin kullanılması engelleme suçu ve TCK.'nun 153. maddesindeki ibadethanelere zarar verme suçunu vücut verdiği kanaatindeyim. İnsan sağlığı ve inanç özgürlüğüne yönelik ihlalleri içeren su tutma işleminin durdurulmasını ve sorumlular hakkında yasal işlem yapılmasını istiyoruz. Gola Çetu, Tunceli halkının her Çarşamba günü ziyaret edip, dua edilen, kurbanlar kesilen ve geçmişten beri kutsal bilinen bir ibadet alanıdır" şeklinde konuştu.

Gola Çetu'da dua eden yaşlı kadınlar ise barajın bir an önce durdurulması gerektiğini belirterek, "Burayı baraj suları altında bırakmasınlar. Biz burada Allah'a ibadet ediyoruz" dediler. (İHA)

GAZETEPORT - 20 Ağustos 2009

Etiketler : ,

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.