"İbadet Yerlerini Korumakla Yükümlü Olan Devlettir"

"İbadet Yerlerini Korumakla Yükümlü Olan Devlettir"

Norveç Helsinki Komitesi İnanç Özgürlüğü Girişimi (NHC/İÖG), yetkilileri ibadet yerlerini ve inançla veya dinle ilgili mekanları, mezarlıkları korumak...

A+A-

Norveç Helsinki Komitesi İnanç Özgürlüğü Girişimi (NHC/İÖG), yetkilileri ibadet yerlerini ve inançla veya dinle ilgili mekanları, mezarlıkları korumak için gerekli önlemleri almaya çağırdı.

Girişimin 9 Haziran’da Kadıköy’deki Aya Triada Rum Ortodoks Kilisesi’ne yönelik saldırıyı kınadığı açıklamasında, din veya inanç özgürlüğü hakkının ibadet yerlerinin güvenliğinin güvence altına alınmasını da gerektirdiği vurgulandı.

İnanç özgürlüğü ihlali

“İbadet yerleri halka açık olmalarından ötürü özellikle saldırıya açık konumda bulunmaktadır.

“Ayrıca bu mekanların hedef alınması, fiziki olarak verilen zararın çok ötesinde, o ibadet yerini kullanan kişiler veya onların dindaşları üzerinde de etkili olmakta, tüm topluluğa korku salma amacı taşımaktadır.

“Bu nedenle, yetkilileri ibadet yerlerini ve inançla veya dinle ilgili mekanları, mezarlıkları korumak için gerekli tedbirleri almaya çağırıyoruz.

“Birleşmiş Milletler İnanç Özgürlüğü Özel Raportörü’nün de belirttiği gibi, ibadet yerlerine yönelik saldırılar sadece bir kişinin değil, o ibadet yerine bağlı tüm topluluğun inanç özgürlüğünü ihlal etmektedir.”

Cezasızlık

NHC/İÖG ibadet yerlerine yönelik tehdit ve saldırıların cezasızlıkla sonuçlandığına da dikkat çekti.

“Gerçekleşen çok sayıda saldırı ve tehdidin etkili bir şekilde soruşturulmaması, sorumlularının bulunup cezalandırılmaması ve bu tür saldırılara ilişkin birbirini tekrar eden kalıpların irdelenmemesi kaygı verici olmaya devam etmektedir.”

Devletin yükümlülüğü

Girişimin açıklamasında vurgulanan noktalar şöyle:

* Birçok saldırı veya tehdit üçüncü şahıslar tarafından gerçekleştirilse de, nihai olarak ibadet yerlerini koruma yükümlülüğü devlete aittir.

* Aya Triada Rum Ortodoks Kilisesi’ne yönelik saldırı etkin bir şekilde soruşturulmalı, cezasızlıkla sonuçlanmamalıdır.

* İbadet yerleri ve din veya inanç açısından önemli sayılan mekanlara yönelik olarak geçmişte gerçekleştirilmiş tehdit veya saldırılar etkin bir şekilde soruşturulmalıdır.

Ulaşım ve Erişim

Adress: Meşelik Sok. No:17 Taksim-Beyoğlu

Telefon: 0212 252 8885

Fax: 0212 252 8886

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.