İçinizde Alevi var mı? sorusu ayrımcılık

İçinizde Alevi var mı? sorusu ayrımcılık

"İçinizde Alevi var mı? sorusu ayrımcılık"Meclis İnsan Hakları Komisyonu, İstanbul'da çok progamlı bir lisede, edebiyat öğretmeninin...

A+A-

İçinizde Alevi var mı? sorusu ayrımcılık"İçinizde Alevi var mı? sorusu ayrımcılık"

Meclis İnsan Hakları Komisyonu, İstanbul'da çok progamlı bir lisede, edebiyat öğretmeninin sınıfta ''İçinizde Alevi var mı?'' diye sormasını ''ayrımcılık'' olarak niteledi.

Meclis İnsan Hakları Komisyonu, B. K. adlı bir öğrencinin velisinin şikayeti üzerine, İstanbul Esenyurt'ta Ali Kum Çok Programlı Lisesi'nde yaptığı incelemeyi tamamladı.

Başkan Zafer Üskül, Ramazan ayında sınıfta birşeyler yiyen kız öğrenciye Edebiyat öğretmeni Z.Y.'nin "Neden oruç tutmuyorsun? Sen Alevi misin?" diye sorduğunu, daha sonra sınıfa dönerek "İçinizde Alevi var mı?" dediğini anlattı. 

Öğretmenin "Ben Aleviyim" yanıtını veren öğrencisine, "Benden çekeceğin var" sözleri ile tehditte bulunduğu da iddia edildi.

Üskül, "İçinizde Alevi var mı sorusu, Alevi mezhebine bağlı herhangi bir öğrenci üzerinde daha sonradan ayrımcı nitelik taşıyan eylemlerle desteklenmese bile, Alt Komisyon tarafından ayrımcılık olarak kabul edilmiştir" dedi.

Zafer Üskül, adı geçen öğretmenin Milli Eğitim Bakanlığı tarafından açığa alındığını da açıkladı.

Komisyon'un hazırladığı rapor: "İddialar inandırıcı"

Üskül'ün de okuduğu Alt Komisyon raporunun sonuç bölümünde, B.K.'nın sınıf arkadaşı öğrencilerin beyanlarında da yer aldığı gibi, öğretmen Z.Y.'nin, Ramazan ayında derste bir şeyler yemekte olan bir kız öğrenciyi gördüğünde oruç tutmadığı için ona karıştığı, sonra sınıfa dönerek, "İçinizde Alevi var mı?" şeklinde soru sorduğu iddiasının inandırıcı bulunduğu belirtildi.

"Kaldı ki öğretmen Z.Y. ise aleyhindeki iddiaları çürütmede yetersiz kalmıştır" denilen raporda, öğretmen Z.Y.'nin, sınıfta Alevilik ile ilgili oluşan gerilimin, müfredattan kaynaklandığını bile söylediği vurgulandı.

Raporda, "Öğretmen Z.Y.'nin Ramazan ayında, sebebi ne olursa olsun oruç tutmayan bir öğrenciye, 'neden oruç tutmadığını' sorması, din ve vicdan özgürlüğüyle bağdaşmaz bir yaklaşım olarak kabul edilmiştir. Öğretmen Z.Y.'nin Alevi olduğundan dolayı B.K.'nın notlarını düşürdüğü iddiası ise inandırıcı bulunmamıştır. Sınıfın neredeyse tamamının söz konusu dersten sıfır alması ve öğretmenin daha önceki görev yerlerinde de not verirken aynı tutumda olduğu, Alt Komisyon'un bu kanaatini desteklemektedir" denildi.

Üskül: "Açık bir insan hakları ihlali"

Gazetecilerin sorularını da yanıtlayan TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu Başkanı Üskül, "Öğretmenin sicilinde daha önce buna benzer bir olay olup olmadığının" sorulması üzerine, öğretmenin daha önce de öğrencileri dövdüğü ve hakkında iki kez aylıktan kesme cezası verildiğini bildirdi.

Zafer Üskül, "İnsanların dini inançlarının sorgulanmaya başlanmasını neye bağlıyorsunuz?" sorusu üzerine, bütün kamu görevlilerinin görevini en iyi şekilde yapması gerektiğini söyledi.

Ancak hiç bir kamu görevlisinin vatandaşlar arasında ayrımcılık yapmaması gerektiğine işaret eden Üskül, "Bu olay, açık bir insan hakları ihlalidir. Bu tür olaylarla karşılaştığımızda komisyon olarak olayların üzerine gideceğiz" dedi.

CNN TÜRK - 7 Aralık 2007

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.