İftar yemeği Alevileri böldü yemeğe 8 dernek katılıyor

İftar yemeği Alevileri böldü yemeğe 8 dernek katılıyor

Alevi dernekleri basın toplantısı düzenledi.İftar yemeği Alevileri böldü yemeğe 8 dernek katılıyor AK Parti'nin "Alevi açılımı"...

A+A-

İftar yemeği Alevileri böldü yemeğe 8 dernek katılıyor

Alevi dernekleri basın toplantısı düzenledi.

İftar yemeği Alevileri böldü yemeğe 8 dernek katılıyor

AK Parti'nin "Alevi açılımı" çerçevesinde düzenleyeceği iftar yemeği Alevileri böldü. Alevi dedeleri yemeğe katılanları "düşkün" ilan edeceklerini açıkladı. 900 kişilik davete 8 Alevi derneği katılacak..

AK Parti'nin, İstanbul Milletvekili Reha Çamuroğlu'nun girişimi ile bu akşam Ankara Bilkent Oteli'nde düzenleyeceği iftar yemeğiyle ilgili tarışmalar devam ediyor. Başbakan Tayyip Erdoğan'ın da katılacağı yemekle ilgili olarak dün bir basın açıklaması yapan Alevi dedeleri, "Hızır Paşa sofrası" olarak tanımladıkları yemeğe katılacakların "düşkün" ilan edileceğini açıkladılar.

'ASİMİLASYON'

Mülkiyeliler Birliği'nde düzenlenen basın toplantısında AK Parti'nin 'Alevi açılımı'nı sert bir dille eleştiren Pir Sultan Abdal Kültür Derneği Başkanı Kazım Genç, "Alevilere yönelik inkar politikalarıyla Aleviliğin ortadan kaldırılması konusunda sonuç alamayan AK Parti iktidarı, bu kez bünyesine kattığı devşirme Aleviler eliyle, Alevilerin inançsal, kültürel, siyasal değerlerinin çürütülmesi, aşındırılması yönünde sözde 'Alevi açılımı' adı altında sinsi bir asimilasyon planını ortaya koymuş bulunmaktadır" dedi. Toplantıda Alevi Dedelerinin 'Düşkünlük' kararı da açıklandı ve şöyle denildi: "AK Parti'nin muharrem iftarı düzenleyenin kimliği, amacı, düzenlenme biçim ve yeri, çağrı şekli açılarından tümüyle sorunludur. Yemek sahibinin biz Aleviler nazarında, itibar sorunu vardır. Yemeğin amacı devşirme Alevilerden 'arka bahçe' yaratmaktır. Yemek Aleviler açısından bir Hızır Paşa sofrasıdır. Yemeğine katılacak Alevilerin, belirtilen hususları ihlal etmelerinden dolayı Alevi inancındaki en büyük müeyyide olan 'Düşkünlük Yaptırımı' ile yüz yüze geleceklerini, bu kişileri 'Düşkün' olarak niteleyeceğimizi ilan ediyoruz." Alevi derneklerinden alınan bilgiye göre, iftar programına Türkiye de bulunan 279 Alevi kurumundan sadece 8'i katılacak. İftara katılacağını açıklayan Cemevleri Birliği Federasyonu 7 dernekten oluşuyor. Yemeğe ayrıca Abdal Musa Vakfı katılıyor. ANKARA

AK Partililer oruçlu katılacak

İftara katılacak AK Partili vekil ve bakanların bazılarının oruç tutacağı belirtildi. Oruç tutacak vekillerin başında Ankara Milletvekili Salih Kapusuz geliyor. Diyanetten Sorumlu Devlet Bakanı Said Yazıcıoğlu da orucunu Alevi iftarında açacak. Vekiller, Alevi orucunun nasıl olduğunu bilmediklerini belirterek, şunları söylediler: "Biz bildiğimiz orucu tutacağız. Zaten büyüklerimiz de Muharrem ayında oruç tutarlardı." Davete eşi Emine Erdoğan ile katılması beklenen Tayyip Erdoğan'ın da, iftar yemeğine oruçlu katılabileceği belirtiliyor.

Düşkünlük nedir?

Düşkünlük, Alevi değerlerine ve ahlak kurallarına aykırı davranarak Alevilere ve Aleviliğe zarar veren kişilere uygulanan bir yaptırım. Düşkün ilan edilen kişi ile Alevi toplumu inançsal, kültürel, sosyal, insani her tür ilişkiyi kesiyor. O  kişinin yalnızca cenazesini kaldırıyor.

SABAH -  11 Ocak 2008, Cuma

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.