İlkay Öğretmen'e türban sürgünü

İlkay Öğretmen'e türban sürgünü

İlkay Öğretmen'e türban sürgünüOkul Aile Birliği Başkanı’nın toplantıya türbanıyla katılmasına itiraz eden sınıf...

A+A-

İlkay Öğretmen'e türban sürgünüİlkay Öğretmen'e türban sürgünü

Okul Aile Birliği Başkanı’nın toplantıya türbanıyla katılmasına itiraz eden sınıf öğretmeni, İlkay Özalp’in başka bir okula sürülmesini CHP Milletvekili Çetin Soysal Meclis’e taşıdı

Özalp’in (kırmızılı) haksız yere sürgün edildiğini belirten Eğitim-Sen, okulun önünde öğrenciler ve velilerle bir gösteri yaparak bu sürgünü eleştirmişti.

Bazı öğretmenlerin türbanla dolaştığı öne sürülen İstanbul Fatih’teki Çapa Atatürk İlköğretim Okulu’nda, Okul Aile Birliği Başkanı Ayşenur Başarırel’in yönetmelik gereği üyesi olduğu Öğrenci Davranışları Değerlendirme Kurulu (ÖDDK) toplantısına türbanıyla katılmasına itiraz eden sınıf öğretmeni İlkay Özalp’ın Sultangazi’ye sürüldüğü öğrenildi. CHP, konuyu TBMM’ye taşıdı.

CHP İstanbul Milletvekili Çetin Soysal, Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik’in yanıtlaması istemiyle TBMM’ye sunduğu soru önergesinde, Başarırel’in ÖDDK’ya türbanıyla katılmak istediğini ancak kurul üyesi olan Özalp’in buna itiraz ettiğini belirtti.

Önergede, “yeni TCK’ya göre seçilmiş kişilerin de kamu görevlisi sayılacakları ve türbanla toplantıya giremeyecekleri” uyarısında bulunan Özalp hakkında soruşturma açıldığı ve Fatih İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü’nün 406.4/559 sayılı yazısı ile uyarma cezası verildiği bildirildi. Önergede, cezaya kaymakamlık nezdinde itiraz eden Özalp’in görev yerinin kendi isteği dışında değiştirilerek, 23 Ekim’de Sultangazi ilçesine atandığı kaydedildi.

‘O savcıları getir’

Edinilen bilgiye göre, Özalp, 10 Nisan’daki toplantıya türbanıyla katılamayacağını belirttiği Başarırel tarafından, “Çıkmıyorum. O savcıları buraya getir, ne yapacaklarsa bir görelim” diye tehdit edildi. Başarırel, “kişilik haklarına saldırdığı” iddiasıyla Özalp’i şikâyet etti. Ancak, ÖDDK üyesi iki öğretmen, “Tam tersine, Ayşenur Hanım, İlkay Öğretmen’e kaba davrandı” diye tanıklık yaptı. Buna rağmen Özalp’e “kınama” cezası verildiği ancak sicil notlarının “çok iyi” olması dolayısıyla cezanın “uyarmaya” dönüştürüldüğü belirtildi.

Aynı günün akşamı geç saatte Özalp’in yanına giden Başarırel’in, “Bütün cumhuriyet savcılarını buraya getir. Senden de korkmuyorum, onlardan da. Toplantıdan oturum başkanının hatırı için çıktım” dediği öne sürüldü.

Eğitim-Sen avukatı Metin İriz’in, “tehdit ve hakaret” ettiği gerekçesiyle Başarırel hakkında savcılığa suç duyurusunda bulunduğu öğrenildi.

Önergedeki sorular

Soysal önergesinde, mevzuata göre Başarırel’in ÖDDK toplantısına türbanıyla katılıp katılamayacağını açıklamasını istediği Çelik’e, Özalp’e niçin ceza verildiğini ve yer değiştirme kararını kimin verdiğini sordu. Soysal, şu soruları da yöneltti:

- Yer değiştirme kararıyla, yasa ve yönetmeliklerin uygulanmasını isteyen diğer öğretmenlere bir gözdağı verilmesi mi amaçlanmaktadır?

- Kamusal alanlarda kamu görevi yapan kişilerle ilgili olarak belirlenmiş olan kılık kıyafet yönetmeliği göz önüne alındığında, Çapa Atatürk İlköğretim Okulu’nda bazı öğretmenlerin türbanlarıyla dolaşmasına izin verilmesinin nedeni nedir?

- Fatih ilçesinde disiplin soruşturması geçiren, görev yeri değişen toplam kaç öğretmen vardır? Bunların kaçı Eğitim-Sen üyesidir?

Eğitim-Sen tepkili

İstanbul Eğitim-Sen 8’Nolu Şube Yönetim Kurulu adına açıklama yapan Başkan Hatun İldemir, “Bilimsel, laik, demokratik eğitim mücadelesi veren Eğitim-Sen üyelerine yönelik baskı ve sürgünler artarak devam etmektedir” dedi.

İldemir, toplantıda Başarırel’in türbanıyla katılmasına seyirci kalan müdür yardımcısı ve okul müdürünün okul aile birliği başkanını desteklediğini, yasa dışı davranış gösteren Başarırel ve okul idaresi hakkında soruşturma açılması gerekirken, Özalp’in haksız yere sürgün edildiğini söyledi.

MANSUR ÇELİK Ankara / MİLLİYET - 26 Ekim 2008

Etiketler : ,

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.