"İnanç Devlet İçin Birleştirici Bir Unsur Değildir"

"İnanç Devlet İçin Birleştirici Bir Unsur Değildir"

"İnanç Devlet İçin Birleştirici Bir Unsur Değildir"Alevi Bektaşi Federasyonu Genel Sekreteri Kazım Genç raporu değerlendirdi,...

A+A-

"İnanç Devlet İçin Birleştirici Bir Unsur Değildir""İnanç Devlet İçin Birleştirici Bir Unsur Değildir"

Alevi Bektaşi Federasyonu Genel Sekreteri Kazım Genç raporu değerlendirdi, “Herhangi bir kurumun bir inanç konusunda tarif yapmasını doğru bulmuyorum” dedi.

Alevi-Bektaşi Federasyonu Genel Sekreteri Kazım Genç Alevi Çalıştayı raporunu basından öğrendiğini söyledi. Genç, bianet için rapordaki bazı maddeleri değerlendirdi.

Aleviliğin, Hak-Muhammed-Ali etrafında oluşan bir inanç ve erkân yolu olarak tanımının yapılmasına karşılık Genç, "Herhangi bir kurumun bir inanç konusunda tarif yapmasını doğru görmüyorum. Yoksa o inanç, tarifi yapanın bakış açısıyla sınırlandırılmış olur. İnanç kişiyle Tanrı arasındadır ve bu inancı bir başkası şekillendirilemez. Yapılan bu Alevilik tarifini ve de usulünü reddediyorum" diye konuştu.

Dini vergi uygulamasının Avrupa'da da olduğunu belirten Genç, önemli olanın bu verginin nasıl kesileceği ve nasıl dağıtılacağı olduğunu ifade etti. "Verginin nereye gideceğini bilmemiz lazım" dedi.

Dedelere eğitimi kim verecek?

Genç, dedelerin hizmet içi eğitime alınmasıyla ilgili öneriyi ise şöyle değerlendirdi:

"Dedelere eğitim vermeyi federasyon olarak biz de düşünüyoruz ama hükümetin bahsettiği eğitim nedir? Eğitimi verecek kimdir? Bu eğitim dedeleri kendilerine benzetecek ve toplumu onlar üzerinden şekillendirecek bir eğitim mi? Zorunlu din dersleri konusunda karşı çıktığımız durum bu sefer dedelerin başına geliyor. Eğer dedeler için hizmet içi eğitimi biz kurgulayacaksak ve bunu hükümet finanse edecekse tamam, ama eğitimin içeriğine bizim karar vermemiz lazım."

Çalıştaydan çıkan "cemevlerinin 'ibadethane' statüsüne gelmesi İslam içinde bölünmeye yol açar" yorumuyla ilgili ise Genç şunları söyledi:

"İnanç devlet için birleştirici bir unsur değildir. Bahsedilen bölünme tamamen hükümetin kurgusu. Herhangi bir kurumun bir inancı kabul edip etmemesi söz konusu bile değil. Cem evleri bizim ibadethanemizdir ve her zaman öyle olacaktır. Hiçbir rapor bunu değiştiremez."(ÇT)

Çiçek TAHAOĞLU - İstanbul - BİA Haber Merkezi - 08 Şubat 2010, Pazartesi

Etiketler : ,

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.