'İnsanların inancını devlet dayatamaz'

'İnsanların inancını devlet dayatamaz'

'İnsanların inancını devlet dayatamaz'Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, bütün inançlara saygı gösterilmesi...

A+A-

'İnsanların inancını devlet dayatamaz''İnsanların inancını devlet dayatamaz'

Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, bütün inançlara saygı gösterilmesi gerektiğini belirterek, ''İnsanların neye inanacağını devlet dayatamaz. Kimsenin kimseye 'hayır senin inancının merkezi şu olamaz, bu olabilir' deme hakkı yoktur'' dedi.

Yalova- Kültür ve Turizm Bakanı  Ertuğrul Günay, çeşitli temel atma törenlerine katılmak ve incelemelerde bulunmak üzere geldiği Yalova'da bütün inançlara saygı gösterilmesi gerektiğini belirterek, ''İnsanların neye inanacağını devlet dayatamaz. Kimsenin kimseye 'hayır senin inancının merkezi şu olamaz, bu olabilir' deme hakkı yoktur'' diye konuştu.

Günay, ''Yürüyen Köşk''te öğle yemeği yedikten sonra geçen yıl temeli atılan ''Raif Dinçkök Kültür Merkezi''nin inşaat alanında, yetkililerden çalışmalar hakkında bilgi aldı. Hacı Bektaş Veli Anadolu Kültür Vakfı Yalova Şubesi tarafından yaptırılacak ''Cemevi 2. Korumalı Kültür Binası''nın temel atma törenine katıldı. Günay, törene bir ay önce davet edildiğini, ancak geldiğinde ikinci katı bitmiş bir inşaat bulduğunu bildirdi.

Ertuğrul Günay, bütün inançlara saygı gösterilmesi gerektiğini belirterek, ''İnsanların neye inanacağını devlet dayatamaz. Kimsenin kimseye 'hayır senin inancının merkezi şu olamaz, bu olabilir' deme hakkı yoktur'' dedi.

"Ayrıcalık değil eşitlik istiyoruz"

Hacı Bektaş Veli Anadolu Kültür Vakfı Genel Başkanı Ercan Geçmez, aleviler olarak ayrıcalık değil sadece eşitlik istediklerini, kimsenin alternatifi olmadıklarını söyledi. Geçmez, ''Biz kimsenin alternatifi değiliz. Aleviyiz. Camileri de cemevleri kadar önemsiyoruz. Yarın camiler için şer bir el kalkarsa o eli ilk tutacak biziz'' dedi.

Aleviler olarak Diyanet İşleri Başkanlığı'na itirazda bulunduklarını, Milli Eğitim Bakanlığı'nın eğitim kitaplarında kendilerine danışılmadan Alevilikle ilgili bilgiler yer vermesine de karşı geldiklerini ifade eden Geçmez, şöyle konuştu: ''Hepimiz bu ülkede birlikte yaşıyoruz. Birbirimizin inançlarına saygı duymalıyız. Çünkü yaşayacak başka ülkemiz yok. Biz, iyi bir Türkiye'yi çocuklarımıza bırakmalıyız. Anayasada yer alan eşitlik ilkesi çerçevesinde haklarımızı istiyoruz. Eğer bu yapılırsa Alevi Sünni ayrımı kalmayacaktır, cemevi sorunu olmayacaktır'' diye konuştu.

CUMHURİYET - AA - 15 Kasım 2008

Etiketler :

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.