İranlı laiklerden sert eleştiri: AKP Hamas gibi hareket ediyor

İranlı laiklerden sert eleştiri: AKP Hamas gibi hareket ediyor

İranlı laiklerden sert eleştiri: AKP Hamas gibi hareket ediyor   İran Laik Toplumu isimli sivil toplum örgütünün lideri Fariborz...

A+A-

İranlı laiklerden sert eleştiri: AKP Hamas gibi hareket ediyorİranlı laiklerden sert eleştiri: AKP Hamas gibi hareket ediyor 
 
İran Laik Toplumu isimli sivil toplum örgütünün lideri Fariborz Pooya, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ı, Türkiye’yi Hamas gibi yönetmekle suçladı

Merkezi Londra’da bulunan İran Laik Toplumu isimli sivil toplum örgütünün lideri Fariborz Pooya, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ı, Türkiye’yi Hamas gibi yönetmekle suçladı. Pooya, türbanın Türkiye’de serbest bırakılmaması gerektiğini de söyledi.

Pooya, ANKA’ya verdiği özel demeçte, türbanın üniversitelerde serbest bırakılmasının, laiklik açısından büyük tehlikeler doğurabileceğini söyledi. İran’da sol eğilimle başlayan devrimin daha sonra İslamcı bir devrim halini aldığını kaydeden Pooya, siyasal İslam’ın Türkiye’de de etkin olduğunu savundu.

Hamas’ın da Filistin’de seçim kazandığına dikkat çeken Fariborz Pooya, “AKP Hükümeti’ni Hamas’a mı benzetiyorsunuz” sorusuna, “Kesinlikle. Bazen silahla kazanamadıklarını sandıkla kazanırsın. Hamas, AKP ya da İran’daki yönetim, hepsi aynı kökenden geliyor. Hepsi siyasal İslam kökeninden geliyor” dedi.

Türkiye’de son dönemde gündemin ana maddesi haline gelen türban tartışmalarını da bu çerçevede gördüğünü belirten Pooya, kamuya hizmet eden memurların kesinlikle türban takmaması ve bütün dini simgelerden uzak durması, üniversitelerde türbanın her şekilde yasaklanması gerektiğini belirtti. Pooya, bunun aksi halinde laikliğin tehlikeye girebileceğini savundu.

İNGİLİZ LAİKLERDEN ATATÜRK UYARISI

İngiliz Ulusal Laik Toplumu örgütü yöneticisi Stephen Harvie de üniversitelerde türbanın serbest bırakılması tartışmalarının, Atatürk’ün yaptıklarına tamamen karşı bir adım olarak değerlendirdiklerini söyledi.

İngiltere’de kiliseye giden kesimlerin çoğunlukla düşük eğitim seviyesinden insanlar olduğunu belirten Harvie, eğitim kurumlarında dini simgelerin kullanılmasının yanlış olduğuna inandığını belirtti. Harvie, üniversiteye gidenlerin haç, davud yıldızı, türban ya da sih türbanı gibi dini simgeleri taşımaması gerektiğine inandıklarını kaydetti.

Ahmet Görmez / ANKA
VATAN - 10 Şubat, 2008

Etiketler : , ,

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.