Istanbul'da İmamoğlu hangi partilerden ne kadar oy aldı?

Istanbul'da İmamoğlu hangi partilerden ne kadar oy aldı?

Ranalytics araştırmanın verilerinde; HDP'nin sayı olarak en fazla seçmeni bulunan İstanbul'daki seçmenlerinin tavrının 31 Mart yerel seçimlerinde Ekrem İmamoğlu'ndan yana olmasının kazananı belirlediği net bir şekilde görülmekte.

A+A-

Türkiye'de 31 Mart yerel seçim sonuçlarında HDP seçmenlerinin tercihi özellikle metropollerde çok etkili oldu. HDP'li seçmenlerin partilerinin aday göstermediği büyükşehirlerde CHP'den yana oy kullanması AKP-MHP ittifakına batı illerinde birçok şehiri kaybettirdi. 24 Haziran 2018 genel seçimlerine göre HDP'nin Türkiye genelinde sayı olarak en fazla seçmeni bulunan il olan İstanbul'daki seçmenlerinin 31 Mart yerel seçimlerindeki tavrının Ekrem İmamoğlu'ndan yana olması kazananı belirlediği, Ranalytics araştırma'nın verilerinde net bir şekilde görülmekte:

Türkiye Ekonomi Politikaları Araştırma Vakfı’nın (TEPAV) Ranalytics araştırma kuruluşuna yaptırdığı araştırmada 24 Haziran genel seçimleri ve 31 Mart yerel seçimleri arasındaki oy geçişleri istatistiksel yöntemlerle ortaya çıkarıldı.

Buna göre, Ekrem İmamoğlu’na verilen oyların 911 bin civarı HDP seçmeninden geldi. Öte yandan TBMM'de grubu bulunan partiler arasında son yerel seçimlerde tabanının 5'te 1'nin oy kullanmamasıyla, sandığa gitme oranı en az olanın da İstanbul Büyükşehir'de aday göstermeyen HDP'nin seçmenleri olması dikkat çekti. 

Ranalytics araştırmanın verilerine göre 31 Mart’taki belediye başkan adaylarının hangi partinin seçmeninden ne kadar oy aldığına ilişkin tahmini sonuçlar şöyle:

İmamoğlu’nun 4,16 milyon oyunun

2 milyon 246 bini CHP,
911 bini HDP,
657 bini İYİ Parti,
186 bini MHP,
29 bin AKP,
8 bini Saadet seçmeninden geldi.

Yıldırım’ın 4,15 milyon oyunun

3 milyon 483 bini AKP,
483 bini MHP,
38 bini İYİ Parti,
11 bini CHP,
10 bini Saadet,
4 bini HDP seçmeninden geldi.

24 Haziran'da oy kullanan seçmenlerin 31 Mart’ta sandığa gitmeme yönündeki oranlarındaki tahmini dağılım ise şu şekilde: 

AKP yüzde 7 (278 bin seçmen)
HDP yüzde 19 (212 bin seçmen)
CHP yüzde 6 (150 bin seçmen)
Saadet Partisi yüzde 43 (58 bin seçmen)
MHP yüzde 7 (51 bin seçmen).

 

Sol Haber

 

1-imamoglu-1.jpg

Etiketler : , ,

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.