İşte AKP'nin Alevi Açılımı

İşte AKP'nin Alevi Açılımı

İşte AKP'nin Alevi Açılımı AKP'nin Aleviler Konusundaki Açılımı Geniş Yankı Uyandırdı. Erdoğan'ın Talimatıyla Harekete...

A+A-

İşte AKP'nin Alevi Açılımıİşte AKP'nin Alevi Açılımı
 
AKP'nin Aleviler Konusundaki Açılımı Geniş Yankı Uyandırdı. Erdoğan'ın Talimatıyla Harekete Geçen Alevi Vekil Çamuroğlu, Hükümetin Aleviler Konusundaki Yaptığı Çalışmaları Doğruladı. İşte O Açılımlar:
 
AKP Hükümeti'nin Aleviler konusundaki açılımı geniş yankı uyandırdı. Başbakan Recep Tayip Erdoğan'ın talimatıyla harekete geçen AKP'nin Alevi kökenli İstanbul Milletvekili Reha Çamuroğlu, Hükümet'in Aleviler konusundaki yaptığı çalışmaları doğruladı. Çamuroğlu, Erdoğan'ın bu konunun ele alınması ve herkesi memnun edecek çözümlere ulaşması konusunda sağlam irade ortaya koyduğunu söyledi. Alevi örgütleri ise hükümetin bu girişimine temkinli yaklaşıyor.    
 

Hükümet, Avrupa Birliği ilerleme raporlarında Alevilikle ilgili olumlu adımlar atılmadığı yönündeki eleştirilerin ardından somut adımlar atmak için çalışmalara hız verdi. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, bu konuda çalışma yürütmek üzere kendisi de Alevi olan AKP İstanbul Milletvekili Reha Çamuroğlu'na, talimat verdi.
 
Çamuroğlu, henüz somutlaşmadığını ifade ettiği çalışmalarla ilgili olarak ANKA'ya değerlendirmelerde bulundu. Başbakan Erdoğan'ın, bu konunun ele alınmasını ve herkesi memnun edecek çözümlere ulaşılması konusunda sağlam bir irade sergilediğini belirten Çamuroğlu, "Başbakanımız problemlerin halının altına süpürülerek çözülemeyeceğini çok iyi bilen bir siyaset adamı. Bu konuda bir irade ortaya koymuştur. Biz de bunun gereklerini yerine getirmeye çalışıyoruz" dedi.

-BİR ALEVİ KURUMU ŞART-

Aleviliğin mutlaka devlette temsil edilmesi gerektiğini ifade eden Çamuroğlu, "Genel Müdürlük oluşturma konusunda net bir şey yok. Türkiye'de Alevilikle ilgili bir kuruma ihtiyaç var. Şu anda netleşmiş bir şey yok. Çözüm metodlarını araştırıyoruz" diye konuştu.

Sorunlara köklü çözümler için sürekli istişare yaptıklarını anlatan Çamuroğlu, "Bütün sorunlar masaya yatırıldı, çözüm önerileri sayın Başbakanla konuşuldu. İstişareler yapılacak. Biz en mükemmel çözümü bulmaya çalışıyoruz" dedi. Çamuroğlu, 2 sene içerisinde Alevilikle ilgili bütün sorunları çözmeyi hedeflediklerini söylerken, Aleviliği "İslam dışı görmeyen" yeni bir örgütlenmeye de gidebileceklerini söyledi.

-PROJEDE NELER VAR?-

ANKA'nın edindiği bilgilere göre, hükümet Aleviliğin devlette temsili için bir Alevi kurumu kuracak. Bu kurumun, Başbakanlığa bağlı bir "genel müdürlük" olarak oluşturulması gündemde. Oluşturulacak genel müdürlük için kadro sayısının 3 bin, bütçenin ise 2 milyon YTL olarak olarak belirlendiği öğrenildi. Kurum bünyesinde, ya da ayrı olarak kurulması planlanan Alevi Enstitüleri'nde ise Alevi dedelerin eğitimi sağlanacak.

Ankara ve İstanbul'da dergah büyüklüğünde 2 Cemevi açılması planlanırken, Alevi toplumu ile hükümet arasındaki ilişkileri yürütmek üzere 40 kişilik bir kurul oluşturulması da gündemde.

-HEDEF "ABF VE CEM VAKFI" İDDİASI-

Hükümetin, 2008 yılı Ocak ya da Şubat ayında Ankara'da geniş katılımlı bir Alevi Kongresi düzenlemesi bekleniyor. Buraya katılacak örgütlerle AKP'ye karşı olan Alevi Bektaşi Federasyonu (ABF) ve Cem Vakfı'na alternatif yeni bir federasyon örgütlenmesine gidilebileceği kaydediliyor. 22 Temmuz seçimleri öncesinde gerek ABF gerekse Cem Vakfı AKP'ye oy verilmemesi yönünde çağrı yapmıştı.

-BAŞBAKAN MUHARREM İFTARINA KATILACAK-

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ise, Alevilerin oruç ayı olan Muharrem ayında Alevilerle birlikte iftar yapacağı belirtildi. Muharrem ayında bin kişilik bir iftar yemeği düzenleneceği ifade edilirken, yemeğe, Başbakan Erdoğan'ın yanı sıra, bakanlar, devletin üst düzey bürokratlarının da katılacağı kaydedildi. Yemket ayrıca, Başbakan Erdoğan'ın Kerbela Şehitleri anısına "fatiha" okuyacağı da belirtildi.

-ABF: "AMAÇ AKP GÜDÜMLÜ ALEVİLİK"-

Alevi örgütleri ise AKP'nin Alevilikle ilgili çalışmalarına temkinli yaklaşıyor. Alevi Bektaşi Federasyonu (ABF) Genel Başkanı Turan Eser, AKP'nin samimi olmadığını savundu. Eser, ANKA'ya yaptığı değerlendirmede, "Bu işin doğrudan mağduru olan kesimleri dinleyerek düzenleme yapmaları lazım. Kendi yandaşları üzerinden AKP güdümlü bir Alevi örgütlenmesi yaratılmasına karşıyız" diye konuştu.

Reha Çamuroğlu'nun kendisine yakın bulduğu kişilerle görüşmesini eleştiren Eser, bunun ayrımcılık olduğunu söyledi. Devletin kendi güdümünde bir Alevilik yaratmaya çalıştığını öne süren Eser, şunları söyledi:

"Devlet siyasal İslamcı çizgide bulunan bir Alevi örgütlenmesine gitmek istiyor. Oysa Aleviler, geleneksel sosyal yaşam biçimlerini, kendi tanımlarına ve ihtiyaçlarına uygun yapılarını sürdürmekte ısrarlılar. Alevileri temsil edecek bir kurum tartışmaları için Alevileri temsil eden gruplar çağrılır. Bu bireysel ilişkilerle yapılacak şey değil. Hükümet bu konuda samimi ise bütün bu kesimlere bir çağrı yapar. Bu işin doğrudan mağduru olan kesimleri dinleyerek Alevilerin karşı karşıya oldukları sorunların çözümüne cevap arar. Ama gizli ilişki ve ajandaları olanların konu mankeni olmayız. Alevisiz Alevi sorunu çözülmez. ABF ve diğer Alevi kurumlarının adresleri açık ve nettir. Hükümet önce Alevilerin temsil gücü olan kurumların adresini öğrenmelidir. Kendi yandaşları üzerinden AKP güdümlü bir Alevi örgütlenmesi yaratılmasına karşıyız. Demokratik, şeffaf diyalog yolunu bırakıp şark usulü kurnazlıklarla yandaş Alevi kurum yaratma mantığı sahipleneceğimiz bir girişim değildir. AKP'nin Aleviliğe ve Alevilere resmi üniforma giydirerek sünnileştirilme projesi hem demokrasi, hem evrensel hukuk normları hem de laiklik açısından tehlikeli bir yaklaşımdır. Kimse Alevilere rağmen, bakın alevilerin sorununu çözüyorum diye AB ilerleme raporu için makyaj yapmasın. ABF olarak Alevilerin sorunlarını çözme ve taleplerini dikkate alma konusundaki samimi yaklaşımlara her zaman açığız."

CEM VAKFI: "SÜNNİLEŞTİRME OPERASYONU"

Cem Vakfı Başkanı Prof. Dr. İzzettin Doğan hükümetin adımlarını Avrupa Birliği sürecine bağladı. Doğan, ANKA'ya yaptığı açıklamada, AB İlerleme Raporlarında Alevilikle ilgili olumlu adımların atılmadığına vurgu yapıldığını hatırlattı ve şunları söyledi:

"AKP hükümetinin gizli ajandası var. Bu yapılan çalışma devleti Sünnileştirme operasyonudur. Bu çalışmalar yapılarak, AB'nin gözü boyanmaya çalışılıyor, kamufle hareketler bunlar. Samimi olsalar halkın önünde tartışırlar bu konuyu. Demokrasilerde gizli kapaklı şey olmaz. Varsa böyle bir şey halkın önünde, siyasi partiler arasında tartışılır."

-ARAŞTIRMACI YILDIRIM: "HEDEF ATATÜRKÇÜLÜK"-

Alevilik Araştırmaları Merkezi Başkanı Ali Yıldırım, hükümetin çalışmasını, laik demokratik ve Atatürkçü çizgide olan Alevileri, "gerici ve şeriatçı" çizgiye kaydırma amacı taşıdığını öne sürdü. Yıldırım, ANKA'ya yaptığı değerlendirmede, hükümetin Türkiye'nin laik yapısını zaafa uğratmaya çalıştığını savundu. Yıldırım, "Hükümet, bir takım rant paylaşımıyla kendi himayelerinde kendilerinin yönlendireceği bir Alevilik yaratma peşindeler. Reha Çamuroğlu kendi siyasi istikbali için Alevilerin yedeğini almaya çalışıyor" dedi. AKP Hükümetinin 5 yıldır Alevilerle ilgili adım atmadığına dikkat çeken Yıldırım, şunları söyledi:

"Hükümetin bu konuda samimi olmadığı açıktır. Alevilerin, eşit yurttaşlık hakkından kaynaklanan ve 10 yıldır AB raporlarına da yansıyan eşitlik, talepleri ve hak istemleri gerçekleşmek durumundadır. Aleviler'in AKP'nin ihsanına ihtiyacı yoktur. Bir an önce ayrımcılığa son verilmesini Cem evlerinin ibadethane olarak tanınması gerekiyor. Bir insan hakları ihlaline dönüşen zorunlu din derslerinin son bulmasını, Alevi köylerine yönelik asimilasyon uygulamasından vazgeçilmesini, Alevilerin inanç ve kültürlerini özgürce yaşamasını talep ediyoruz."

23.11.2007 - ANKA

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.