İşten atılan Alevi öğretmenden suç duyurusu

İşten atılan Alevi öğretmenden suç duyurusu

İşten atılan Alevi öğretmenden suç duyurusu İSTANBUL - Kürt Alevi olduğu için İnegöl Özel Dershanesi tarafından işten...

A+A-

İşten atılan Alevi öğretmenden suç duyurusu İşten atılan Alevi öğretmenden suç duyurusu

İSTANBUL - Kürt Alevi olduğu için İnegöl Özel Dershanesi tarafından işten çıkartılan öğretmen Taylan Çakır avukatı Eren Keskin aracılığıyla suç duyusunda bulundu.

Dershanenin Müdürü Abdulkadir Yaman, öğretmenler Hüseyin Erkut ve Kamile Uysal hakkında Bursa İnegöl Savcılığına şikayete bulunan Keskin, Türkiye'de “Türk-Sünni değilsen ötekisin” dayatmasının sürdüğünü belirtti.

Bursa'da 2009-2010 yıllarında İnegöl Özel Kültür Dershanesi'nde çalışan Biyoloji öğretmeni Taylan Çakır'ın maruz kaldığı ayrımcılık yargıya taşındı.

İstanbul Cumhuriyet Savcılığına suç duyurusu dilekçesini veren Avukat Eren Keskin, Çakır'ın Kürt ve Alevi olduğu için ayrımcılığa maruz kaldığını belirterek, suç duyrusu dilekçesinde 'inanç düşünce ve kanaat hürriyetini kullanılmasının engellemesini' yasaklayan TCK’nın 115. Maddesi ile ayrımcılığı tanımlayan 122’inci maddesinin ihlal edildiğini belirtti.

AİHM'İN SÖZLEŞMELERİ UGULANSIN

Savcıların ve mahkemelerin Türkiye'nin altına imza attığı uluslararası sözleşmeleri dikkate alması gerektiğini kaydeden Keskin şöyle dedi: ''Savcıların Taylan Çakır'ın mağduriyetine karşı harekette geçmeleri lazım, kaldı ki olaya ilişkin tanıklar var, biz bu tanıkların listesini de savcıya sunduk. Bunun dışında Çakır Milli Eğitime, Cumhurbaşkanlığına yaptığı başvurular da var. Bunun bu belgeler dikkate alınarak vakit kaybetmeden sorumlular hakkında dava açılmalıdır.''

TÜRK YARGISI SÜNNİ VE TÜRK

“Türk resmi ideolojisi o kadar içselleştirilmiş ki herkes Sünni Müslüman olmak durumunda” diyerek bunun dışındaki tüm kimliklerin ikinci sınıf muameleye tabii tutulduğunu belirten Keskin, sözlerini şöyle sürdürdü:

“O nedenle hak arama bilinci gelişmiyor. İnsanlar bu konuda başvuruda bulunmaya çekiniyorlar. Oysa yaşamın tüm alanlarında bir çok insan etnik ayrımcılığa, dinsel ayrımcılığa maruz kalıyor. Mesela politik bilinci gelişmiş olanların aksine hiç bir Kürt rahatlıkla, özgürce ben Kürdüm diyemiyor rahatlıkla ben Aleviyim, Ermeniyim ya da Rum'um diyemiyor. İnsanlar bu tekçi zihniyet yüzünden kendilerini gizliyorlar. Sırf bu yüzden insanlar böyle bir mağduriyet karşısında savcılara başvurmuyorlar çünkü bu konuda sonuç alacaklarına inanmıyorlar. Yargı son derece Türk ve son derece Sünni Müslüman. Bu resmi ideoloji yargıyı da, okul eğitimini de öğretmenleri biçimlemiş. Yaşamın her alanında her alana yayılmış o yüzden bence Taylan Çakır öğretmenin yapmış olduğu bu suç duyurusu son derece önemli ve öncü olması gerekir.”

ZEYNEP KURAY -ANF - 10 Ocak 2011

Etiketler : , , ,

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.