İzmir'de 2 Temmuz Mitingi

İzmir'de 2 Temmuz Mitingi

İzmir'de 2 Temmuz Mitingiİzmir’de Gündoğdu Meydanı’nda buluşan 5 bin kişi, AKP’ye, “Devletin Alevisi olmayacağız”...

A+A-

İzmir'de 2 Temmuz Mitingiİzmir'de 2 Temmuz Mitingi

İzmir’de Gündoğdu Meydanı’nda buluşan 5 bin kişi, AKP’ye, “Devletin Alevisi olmayacağız” mesajını verdi. Mitingde, “zorunlu din derslerinin kaldırılması, Madımak Oteli’nin müze yapılması” talepleri de dile getirildi.

İZMİR FOTO GALERİ >>>

Yürüyüş sırasında Pir Sultan Abdal Kültür Derneği şubelerinin yanı sıra KESK, TMMOB, Halkevleri, ESP, DTP, ÖDP, TKP, EMEP de içinde olduğu çok sayıda kurum pankartlar açtı. Kortejlerde atılan sloganlarla Sivas Katliamı’nın arkasında devletin olduğu vurgusu öne çıkarken, özellikle Alevi örgütlerinden hükümetin “Alevi açılımı”na da tepki yükseldi. Alevi örgütleri, “Devletin Alevisi olmayacağız” mesajını slogan ve pankartlarıyla AKP’ye iletti.

Alevi gençler de sık sık, “Zorunlu din dersine hayır” sloganlarını attı.

Alevi Bektaşi ve Yöre Dernekleri Platformu Dönem Sözcüsü Şehri Tuğcular yaptığı konuşmada Sivas katliamının planlı bir şekilde organize edildiği ve devletin 13 saat boyunca katliamı izlediğini söyleyerek, katliam döneminde SHP’nin iktidar ortağı olduğunu hatırlattı.

İzmir/Gültepe

Gültepe Halkevi'nden 2 Temmuz'u anma etkinliği “Barış ve Kardeşlik Dolu Bir Dünya İçin Aydınlık Yarınlara Adınızı Taşıyacağız” sloganı ile Gültepe Halkevi tarafından 2 Temmuz'u anma etkinliği gerçekleştirildi. Halkevi Şubesi önünde gerçekleştirilen etkinlikte halkevi bağlama kursu öğrencileri, Tolga Türkdoğan ve yöre derneklerinden bir semah ekibi katıldı. Gültepe Halkevi adına şube başkanı Göksel İnce yaptığı konuşmada Sivas katliamını unutturmamak gericiliğe ve faşizme karşı kardeşliğin ülkesini kurmanın mücadelesini vermektir dedi. Miting için bir kez daha herkes Gündoğdu Meydanı'na davet edilirken; 2 Temmuz gününde Madımak Oteli'nde yaşananların anlatıldığı “O Gün” belgeseli izlendi. Çiğli ve Gültepe Halkevi şubeleri tarafından Sivas Katliamı'nda yitirilen aydın ve sanatçılarımızın unutturulmaması için sokak ve cadde isimlerinde değişiklik yapılması amacıyla imzalar toplanmıştı. Katliamın üzerinden 16 yıl geçmesine rağmen halen faillerinin bulunmadığı ve yargılanmadığı gerçeği pazar yerlerinde, kapı kapı dolaşarak imza toplanılırken bir kez daha hatırlatılmıştı. İnce Sivas katliamında hayatını kaybeden sanatçı ve aydınlarımızın yolumuzu aydınlattığını belirterek ; Arı Caddesi'nin isminin Muhlis Akarsu Caddesi olarak değiştirilmesi için mahallemizden oluşturduğumuz bir heyetle Konak Belediyesi'ne topladığımız imzaları teslim edeceklerini belirtti.

İzmir/Çiğli

Sivas Katliamına karşı Çiğli Halkevi Tarafından Halk Yürüyüşü Düzenlendi

Sivas Katliamı'nı anmak üzere Güzeltepe Mahallesi'nde Çiğli Halkevi tarafından 2 Temmuz akşamı Uğur Mumcu Parkı'ndan başlayan meşaleli bir yürüyüş gerçekleştirildi. Katliamın faillerinin hala bulunarak, yargılanması istenirken ayrıca AKP' nin yaptığı alevi açılımının hiç inandırıcı olmadığı, AKP karanlığına teslim olunmayacağı 250 kişi tarafından haykırıldı. Yürüyüş sırasında sık sık “ Karanlığa Teslim Olmayacağız, Sivas'ın Işığı Sönmyecek, Sivas'ı Yakanlar Memleketi Satanlar, Faşizme Ölüm Tek Yol Devrim” sloganları atıldı.

2 Temmuz Sokağı Açıldı

Unutmadık Unutturmayacağız yazılı katliamda kaybedilen 33 aydın ve sanatçının fotoğrafının bulunduğu pankartın taşındığı eylemde 2 Temmuz Sokağı' nın açılışı yapıldı. Çiğli Halkevi önüne gelindiğinde sonlanan yürüyüşte ölenlerin anısına 1 dakikalık saygı duruşunda durularak; katliamda kaybedilenlerin isimleri tek tek okunarak aramızda oldukları belirtildi. Halkevi şubesinin önünde olan 8413 nolu sokağın ismi 2 Temmuz Sokağı olarak değiştiriyoruz açıklaması yapıldı. Fiili olarak değiştirilen sokağın isminin yazılı olduğu yeni tabela Sivas'ı Unutma Unutturma sloganı eşliğinde yerine çakıldı. Pir Sultan Abdal filminin gösterimi şube içerisinde gösterimi gerçekleştirilerek etkinlik son buldu.

Aydınların isimlerinin sokaklarda yaşaması için imza toplanmıştı

Çiğli Halkevi üyeleri 15 gün önce masa açarak pazar yerlerinde, sokaklarda sokak isimlerinin değiştirilmesi talebi ile imza toplamıştı. Güzeltepe halkından toplanan 1550 imza bir heyetle Çiğli Belediyesi'ne götürüldü. Çiğli Belediyesi Yazı İşleri Müdürü ile yapılan görüşmede konunun meclis toplantısında görüşüleceği söylenmişti. 3 Temmuz günü yapılacak toplantıdan yanıt bekleniyor

Sendika.Org - 02 Temmuz 2009

Madımak kurbanları İzmir'de anıldı     
 
İZMİR Alevi Bektaşi ve Yöre Dernekleri Platformu öncülüğünde, 16 yıl önce Sivas'taki Madımak Oteli'nde yanarak yaşamlarını kaybeden 35 kişi düzenlenen mitingle anıldı. Mitinge çok sayıda siyasi parti ve sivil toplum örgütü temsilcileri katıldı.

Sivas olaylarının 16'ıncı yıl dönümümüde, yakılan Madımak Oteli'nde hayatını kaybeden 35 kişi için, İzmir Gündoğdu Meydanı'nda miting düzenlendi.

Cumhuriyet Meydanı'nda toplanan çok sayıda sivil toplum örgütü temsilcisi ve bazı siyasi partilerin üyelerinin de aralarında yer aldığı yaklaşık bin 500 kişi, kortej oluşturup yürüdü, polis kontrolünden geçerek miting alanında toplandı.

İzmir Alevi Bektaşi Yöre Dernekleri Platformu Dönem Sözcüsü Şehri Tuğcular, alanda yaptığı konuşmada, “Madımak'ın failleri bulunsun. Aleviler devletle barıştırılmaya çalışlıyor. Alevi çalıştayından hiçbir beklentimiz yok. Bizim taleplerimiz nettir. Zorunlu din dersleri kaldırılsın. Madımak Oteli müze olsun” dedi.

Miting, okunan şiirlerin ardından Semah gösterisi ile son buldu. Katılanlar, polisin geniş güvenlik önlemleri altında olaysız dağıldı.

HÜRRİYET - Lokman DAĞ/İZMİR, (DHA) 2 Temmuz 2009

Etiketler : , ,

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.