İzmir'de AKP ile Cem Vakfı'nın tartışması

İzmir'de AKP ile Cem Vakfı'nın tartışması

İzmir'de AKP ile Cem Vakfı'nın tartışması AKP İzmir İl Başkanı Aydın Şengül, 9 Mart Pazar günü İzmir'e gelecek olan Başbakan...

A+A-

İzmir'de AKP ile Cem Vakfı'nın tartışması İzmir'de AKP ile Cem Vakfı'nın tartışması

AKP İzmir İl Başkanı Aydın Şengül, 9 Mart Pazar günü İzmir'e gelecek olan Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın Halkapınar Spor Salonu'nda düzenlenecek törende başta Alevi dedeleri olmak üzere yüzlerce Aleviye AKP rozeti takacağını açıkladı. Cem Vakfı Genel Başkanı, Alevi Vakıfları Federasyonu onursal Başkanı Prof. Dr. İzzettin Doğan ise AKP'ye geçmeye hazırlanan Alevilere sert tepki göstererek, “Bunlar halkın gözünde itibarı olmayan çıkarcı kişiler. AKP yerel seçim öncesi Alevilere şirin görünmeye çalışıyor. Aleviler bu şirinlik muskalarından bıktı'' dedi. AKP'nin Alevilere koalisyon hükümetleri döneminde yapılanların binde birini yapmadığını söyleyen Doğan, “Bu nedenle sempatiyi hak etmiyor'' diye konuştu.
     
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın bir ay önce Alevilerle iftarda buluşması, cemaatte tartışma yaratmıştı. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, bir yıl önceki İzmir ziyaretinde da Alevi dedelerle görüşüp, sorunlarını dinlemiş ve çözüm sözü vermişti. Başbakan 9 Mart'ta geleceği İzmir'de bu kez Alevilerin partisine geçisini sağlayacak. AKP İzmir İl Başkanı Aydın Şengül, o gün Alevi dedeleri başta olmak üzere yüzlerce Alevinin ampul rozeti takacağını öne sürdü. Bu açıklama nabzı düşen tartışmaları yeniden alevlendirdi.

Cem Vakfı Genel Başkanı, Alevi Vakıfları Federasyonu Onursal Başkanı Prof.Dr. İzzettin Doğan, iftarda AKP ile Aleviler arasında bir yakınlaşma olmadığını, Başbakan Erdoğan'ın iftarda söylediği “Biz kardeşiz'' sözünü kendilerinin bin yıldır dile getirdiklerini vurgulayarak, “AKP Alevi açılımından söz etti. Ancak bu açılımın ne olduğunu sır gibi sakladılar. Çünkü böyle bir açılımları yok, varmış gibi gösteriyorlar. Bu açıklama olmadığı sürece AKP Alevilerin kendisine yaklaşmasını beklemesin'' dedi. Prof. Dr. Doğan, Alevilerin kendilerine hizmet edenlere gönüllerini açacaklarını, ancak bugüne kadar böyle bir hizmet görmediklerini belirterek, şöyle konuştu:
     
AKP Alevilere koalisyon hükümetleri döneminde yapılanların binde birini yapmadı. Bu nedenle sempatiyi hak etmiyor. Alevileri eşit yurttaş statüsüne sokma çabaları yok. Yerel seçimde alevilerden oy alabilmek için şirin görünmeye çalışıyorlar. Aleviler bu şirinlik muskalarından bıktı. Doğru, dürüst hizmet yapsınlar. Sadece Sünni İslama hizmet etmesinler, laik demokratik cumhuriyete gölge düşürmesinler. Alevilere bütçeden gerekli payı versinler. Bunu yapmadıkları sürece sempati beklemesinler. İzmir'de AKP'ye geçmeye hazırlananlar, halkın gözünde itibarı olmayan çıkarcı kişiler. Birkaç kişinin AKP'den sağlamayı umduğu çıkarlar, tüm cemaati bağlamaz.''

‘HİÇBİR DEDENİN AKP'YE GEÇECEĞİNE İNANMIYORUM’
     
Bir yıl önce İzmir'de Başbakan Erdoğan ile 70 dakika görüşen Alevi dedesi Zeynel Sevim, o gün dile getirdikleri sorunların çözülmediğini vurgulayarak, “Aleviler üzerindeki yasakların kaldırılmasını istedik. Aleviler özgür bir yerde ‘Allah’ diyemiyor. Bunun önündeki engel siyasi iradedir. Cemevlerinin yasal statüye kavuşturulmasını istiyoruz. AKP'ye hiçbir Alevi dedesinin geçeceğine inanmıyorum. Siyasetle dedeliği ayrı yerlere koyuyorum. Aksi taktirde inançların kutsiyeti ortadan kalkıyor'' dedi.
     
‘AKP'YE GİDENİ DERNEKTEN İHRAÇ EDERİM’
     
Hacı Bektaş Veli Kültür ve Tanıtma Derneği Konak Şube Başkanı Hüseyin Çiçek, “AKP ile işimiz olmaz. Geçecek olanları da kınıyoruz. Derneğimizin üyelerinden AKP'ye katılacak olanları, dernekten ihraç edeceğim'' derken, Hacı Bektaş Veli Kültür ve Tanıtma Derneği Buca Şubesi Başkanı Yazgülü Ağırgöl, AKP'ye giden Alevilerin ‘düşkün’ olduğunu öne sürdü ve “Aklı başında olan hiçbir Alevi bu oyuna gelmez'' dedi.
       
Elif DEMİRCİ/İZMİR, (DHA).
MİLLİYET - 13 Şubat 2008

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.