İzmir'de on binler haykırdı: AKP'nin Alevileri olmayacağız

İzmir'de on binler haykırdı: AKP'nin Alevileri olmayacağız

İzmir'de on binler haykırdı: AKP'nin Alevileri olmayacağızİzmir Gündoğdu Meydanı’nda buluşan binlerce kişi “Eşit Yurttaşlık”...

A+A-

İzmir'de on binler haykırdı: AKP'nin Alevileri olmayacağız
İzmir'de on binler haykırdı: AKP'nin Alevileri olmayacağız

İzmir Gündoğdu Meydanı’nda buluşan binlerce kişi “Eşit Yurttaşlık” talebini dile getirdiler. Yapılan konuşmalarda Alevi temsilcilerinin AKP karşıtı vurguları dikkat çekti. Ali Balkız "AKP 12 Eylül'ün çocuğu" derken, Fevzi Gümüş "Solcular iktidarda olsa ayrılık olmaz" diye seslendi.

İzmir'de Gündoğdu Meydanı'nda “Eşitlikçi, Çoğulcu, Demokratik Anayasa”, “Zorunlu din derslerine hayır”, “Laik Devlet” talepleri ile toplanan on binlerce Alevi ve onlara destek olan siyasal parti ve demokratik kitle örgütü AKP’yi ve AKP’nin Alevi siyasetini protesto etti.

Sabah’ın erken saatlerinde Cumhuriyet meydanında buluşan Alevi dernekleri kalabalıklar halinde Gündoğdu Meydanı'na yürüyüşe geçerken “Zorunlu din dersi kaldırılsın”, “AKP şaşırdı, sabrımızı taşırdı”, “AKP’nin Alevisi olmayacağız”, “Kasımpaşa imamı satamazsın vatanı”, “Faşizme karşı omuz omuza” sloganları attılar.

“AKP’nin çabası nafiledir”

Mitingde konuşan Alevi Bektaşi Federasyonu Başkanı Ali Balkız sözlerine miting alanındaki katılımcıları selamlayarak başladı. "Diyanet İşleri Başkanlığı kaldırılana, cem evleri yasal statüye kavuşana, Madımak Oteli müze oluncaya, Alevi köylerine cami yapılmasından vazgeçilinceye kadar mücadelemize omuz omuza devam edeceğiz" diyen Balkız, 12 Eylül düzeni tarafından getirilen ve AKP tarafından devam ettirilen asimilasyon ve ötekileştirmeye karşı mücadele edeceklerini de vurguladı.

AKP’nin 12 Eylül’den miras aldığı ve devam ettirdiği politikalara değinen Balkız, zorunlu din dersleri, Alevilerin fişlenmesi, seçim barajı, bilim insanlarının ve özgür basının susturulmaya çalışılmasını “12 Eylül ne yaptı ise AKP onu yapıyor” sözleriyle değerlendirdi. “AKP kimin çocuğu?.. 12 Eylül’ün çocuğu” diyen Balkız, AKP’nin Avrupa’ya kendini özgürlükçü ve demokrat olarak tanıttığını söyledi ve “AKP ne laik, ne demokrat, ne devrimci ne de özgürlükçüdür” dedi.

AKP’nin kendi Alevilerini yaratmak istediğine değinen Ali Balkız, AKP ile birlikte duran Alevileri ve kendini demokrat ilan edenleri "aramızdaki çürük insanlar" olarak niteledi.

“Çağımız insanlık çağıdır. Bu çağda ırkçılığa, faşizme, şeriata, köktendinciliğe yer yoktur” diyen Balkız, Tayyip Erdoğan’ın Ahmedinecad, Kaddafi ve Hüsnü Mübarek gibi olmaya hazırlanıyor diyerek AKP’nin politikalarının buna işaret ettiğini belirtti.

AKP’ye karşı mücadele etmek için meydanda olan bütün kitle örgütlerine seslenen Ali Balkız, “İnsanlığın, eşitliğin, kardeşliğin, laikliğin ve cumhuriyet değerlerinin temsilcisi olan herkes 'AKP’den kurtulalım' şiarı altında buluşmalı” dedi.

“En az zalimler kadar cesur olacağız”

Mitingde konuşma yapan Pir Sultan Abdal Kültür Derneği Genel Başkanı Av. Fevzi Gümüş Alevilerin ağıt yakma dönemlerini geride bırakıp eşitlik, özgürlük ve demokrasi adına dönüştürme çabasının doğrudan içinde bulunmaları gerektiğini söyledi ve “Aleviler olarak, solcular olarak ve devrimciler olarak sürekli kaybeden taraf olmak zorunda değiliz. Ülkemiz, sağcılara, muhafazakarlara, gericilere bırakılmayacak güzeldir” dedi.

“17 yaşındaki gençleri idam ettirenler, 17-18 yaşındaki çocuklara Hrant Dink’i öldürtüyor, katliamdan 32 yıl sonra Maraş’ta ‘Burası Maraş buradan çıkış yok’ sloganı attırıyorlar” diyen Gümüş, AKP’nin siyasal İslam adına her alana hakim olmaya çalıştığına, YÖK ve HSYK’yı bu sebeple ele geçirdiklerine değindi.

AKP’nin Ergenekon sürecinde tutunduğu tavra da değinen Gümüş, AKP’nin darbecileri yargılıyoruz dediğini ancak gazetecileri tutukladığını, asıl darbe yapanları gizlediğini, darbecilerin rolünü üstlenerek toplumsal muhalefeti ortadan kaldırmak istediğini söyledi.

AKP’nin zihniyeti bozuk diyen Gümüş, Tayyip Erdoğan’ın bu zihniyetin sonucu olduğunu söyledi ve “Bu zihniyet yüzyıllardır vardır. Muaviye’den Yavuz Selime, 2. Mahmud’tan Erdoğan’a kadar hep varolmuştur. 12 Eylül askeri darbesi ile doruğa çıkan siyasal İslam zihniyeti bugün kendisini AKP kimliğinde iktidara taşımıştır” dedi.

Ülkede yaşananların tesadüf olmadığını söyleyen Fevzi Gümüş, “Türkiye’de komünizme karşı mücadele derneklerini kuranlar siyasal İslamcılar değil midir? Fethullah Gülen, Necmettin Erbakan, Abdullah Gül değil midir? Peki Türkiye’de solcu gençlere saldırarak Kanlı Pazar’ı yapanlar kimlerdir? Bunlar değil midir?” dedi.

Türkiye’deki ayrışma tartışmasının sorumlusunun solcular olmadığını söyleyen Gümüş, “Solcular iktidarda olsa ayrılık, gayrılık, bölücülük tartışılmaz adı bile geçmez” dedi ve iktidarın kendisine özgürlükçü, kendisine demokrat olduğunu, türban zulmünden bahsederken milyonlarca Alevi çocuğa siyasal islamı dayatmaktan geri kalmadığını belirtti.

“AKP’nin yaratmaya çalıştığı korku imparatorluğuna teslim olmayacağız” diyen Gümüş, Türkiye’de demokrasi, eşitlik ve özgürlük için değişime ihtiyaç olduğunu bunun için de büyük bir buluşma gerçekleştirmek gerektiğinden bahsetti.

“Örgütlülüğümüzü yükselteceğiz. Hayatın bütün alanlarına müdahil olacağız. Haklının ve mazlumun yanında olmaya devam edeceğiz” diyen Gümüş, mitinge katılanları “en az zalimler kadar cesur olmaya” çağırdı.

(soL – İzmir) - 06 Mart 2011 Pazar

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.