İzzettin Doğan AKP nin Alevî açılımını destekliyormuş..

İzzettin Doğan AKP nin Alevî açılımını destekliyormuş..

AK Parti'nin Alevî açılımını destekliyoruz  Cem Vakfı Başkanı Prof. Dr. İzzettin Doğan, AK Parti'nin başlattığı Alevilikle...

A+A-

İzzettin Doğan AKP nin Alevî açılımını destekliyormuş..  AK Parti'nin Alevî açılımını destekliyoruz 

Cem Vakfı Başkanı Prof. Dr. İzzettin Doğan, AK Parti'nin başlattığı Alevilikle ilgili projeye temelde olumlu baktıklarını ve desteklediklerini söyledi. 

Bu açılımın Alevi çevreleriyle istişare edilmesi gerektiğini belirten Doğan, Diyanet İşleri Başkanlığı'nın yeniden yapılandırılması gerektiğini savundu. Vakıf başkanı, Alevi nüfusun belirlenebilmesi için nüfus sayımında buna ilişkin soru yönlendirilmesini istedi.

Prof. Dr. İzzettin Doğan, AK Parti tarafından başlatılan girişimi 'oy avcılığı' olarak görmediklerini belirtirken, şunları dile getirdi: "Bu girişimi olumlu buluyorum. Hükümet çözüm getirmek istiyor ve olumlu karşılanması gerekiyor. Ancak bu proje Alevilerle istişare edilmelidir. İstişaresiz yapılırsa birçok hatalarla malul olur. Bizim projeye genel bir desteğimiz söz konusu değil; çünkü projenin içeriğini bilmiyoruz. Bizim bu açılıma ve açılımın biçimine desteğimiz var. Projeye desteğimiz olup olmayacağına karar vermemiz için önce projenin içeriğinin resmen açıklanması, sonra da oturup konuşmamız lazım."

Türkiye aleyhine AİHM'de Aleviler tarafından açılmış yaklaşık 4 bin dava bulunduğunu hatırlatan Doğan, davaların 'vergisini verip din hizmeti alamama' içerikli olduğunu ifade etti. Doğan, hükümetin bu konuda yeni bir düzenleme yaparak sorunu çözmesini istedi. Diyanet İşleri Başkanlığı'nın yeniden yapılanması gerektiğini savunan Doğan, yapılandırmayla ilgili taleplerini şu sözlerle anlattı: "Diyanet, bu ülkede yaşayan bütün dinlere mensup tüm yurttaşlarını kucaklamalı. Ve bunun için de tepeden tırnağa yeniden yapılandırılıp Din Hizmetleri Teşkilatı adını almalı. Din Hizmetleri Teşkilatı yani Diyanet bir şapka rolünü, devleti temsil eden bir denetim organı rolünü oynayacak, onun içinde diğer dinlere ve gruplara mensup tüm insanlar temsil edilecek. Dede ve zakirler de buraya bağlı olmalı. Alevilik, özerk bir şekilde bu kuruma bağlanmalı."

AK Parti'nin Alevilik projesine bazı Alevi çevrelerinden tepki gelmesinin, 'şaşkınlıktan' kaynaklandığını iddia eden Doğan; bugüne kadar AKP hükümetinin Alevi sivil toplum kuruluşlarıyla ilişkiyi reddettiğini ileri sürdü. Cem Vakfı Başkanı'na göre; "AK Parti'den 'birdenbire' böyle bir çalışma teklifi gelince Aleviler panik oldu. Ancak paniğe gerek yok. Bu proje olumlu bir yaklaşımdır. Herkes hata yapabilir. Hatalarından dönmek istiyorlarsa o şansı da vermek lazım. Projenin Reha Çamuroğlu üzerinden yürütülmesi de gayet normal. Sonuçta o da bir Alevi ve milletvekili."

Çiller ve Yılmaz, bana, 'Diyanet, Alevileri istemiyor' dedi

Çiller ve Yılmaz hükümetleri dönemine ilişkin anılarını da anlatan Cem Vakfı Başkanı Prof. İzzettin Doğan, söz konusu iki başbakanın da kendisine; "Diyanet siz Alevileri istemiyor" dediğini iddia etti. Doğan şöyle devam etti: "Bunu daha önceki hükümetlerle de tartıştık. Bana hem Mesut Yılmaz hem Çiller dedi ki, 'Hocam Diyanet, sizi yani Alevileri istemiyor'. Kaç kere bu bana söylendi. Ben de onlara, 'Böyle şey olur mu? Bizi isteyip istememek Diyanet'i yönetenlerin elinde mi? Devleti siz mi yönetiyorsunuz, Diyanet mi yönetiyor?' dedim. Dediler ki; 'Size başka bir bakanlıktan, örneğin Kültür Bakanlığı'ndan temsil versek olur mu?' Ben de, 'Siz bilirsiniz, İsa da peygamberdir, Musa da' dedim. Alevilikle ilgili daha büyük sorunlar ortaya çıkmadan, Diyanet'in bizi de kapsayacak anlayışa ve yapıya kavuşturulması gerekiyor. Bizim gönlümüz devletin ve ülkenin birliği ve bütünlüğü adına Diyanet'in yeni bir anlayışla yeniden yapılandırılmasındadır."
 
Ahmet Dinç - ZAMAN
01 Aralık 2007, Cumartesi

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.