Kadıköy'de büyük 'HAYIR Mitingi'

Kadıköy'de büyük 'HAYIR Mitingi'

Kadıköy'de büyük 'HAYIR Mitingi' Ali Balkız: Aleviler AKP'ye HAYIR diyecek(FOTO HABER)Kadıköy'de EMEP, Halkevleri, ÖDP ve TKP'nin çağrısı ile düzenlenen...

A+A-

Kadıköy'de büyük 'HAYIR Mitingi'        Kadıköy'de büyük 'HAYIR Mitingi' 

Ali Balkız: Aleviler AKP'ye HAYIR diyecek

(FOTO HABER)

Kadıköy'de EMEP, Halkevleri, ÖDP ve TKP'nin çağrısı ile düzenlenen ve birçok sendikanın destek verdiği 'HAYIR Mitingi'nde coşku büyüktü. Mitinge binlerce emekçi, kadın, genç, aydın katıldı. ABF Başkanı Ali Balkız ve DİSK Genel Başkanı Süleyman Çelebi de mitingde birer konuşma yaptı.

İstanbul Kadıköy'de Emek Partisi (EMEP), Halkevleri, Özgürlük ve Dayanışma Partisi (ÖDP) ve Türkiye Komünist Partisi'nin çağrısı ile düzenlenen ve saat 16:00'daki yürüyüşle başlayan 'HAYIR Mitingi'nde coşku büyüktü.

Mitinge birçok sendika ve Alevi derneği de katıldı; Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK), KESK İstanbul Şubeler Platformu, Eğitim-Sen 1-3-4-6 No'lu Şubeler, SES Aksaray-Şişli Şubeleri, Büro Emekçileri Sendikası (BES) 2 ve 3 No'lu Şubeler, Tüm Bel Sen 2 ve 4 No'lu Şubeler, ESM Marmara Bölge, BTS 1 No'lu Şube, Birleşik Taşımacılık Sendikası (BTS) 1 No'lu Şube, Haber Sen Beyoğlu Şube, Haber Sen Anadolu Yakası, Kültür Sanat Sen Marmara Bölge, Tarım Orkan Sen Mermara Bölge, Bank Sen, Alevi Bektaşi Federasyonu (ABF), Boğaziçi Alevi Kültür Derneği, Türkiye Mimar Mühendis Odaları Birliği, Pir Sultan Abdal Kültür Dernekleri, Sosyalist Umut, Atanması Yapılmayan Öğretmenler Platformu (AYÖP), DİSK Genel-İş, Dev Sağlık-İş ve Sosyal-İş.

Erkan Baş: Halkı teslim almalarına izin vermeyeceğiz

Mitingin başlamasının ardından ilk konuşmayı yapan TKP Genel Başkanı Erkan Baş, AKP'nin halkı teslim almaya çalıştığını ama tarihin yasasının gösterdiği gibi böyle zamanlarda komünistlerin, devrimcilerin, emekçilerin sahneye çıkacağını söyledi.

Halkın umutlarının tekrar yeşermeye başladığı bir dönemde AKP'nin tekrar saldırıya geçtiğini belirten Erkan Baş, burada toplanan kalabalığın halkın umudunun bitmediğinin, bitirilemeyeceğinin göstergesi olduğunu söyledi.

AKP'nin Evet propagandası yaparken korktuğunu ileri süren Ekan Baş, işlerinin yeni başladığını ve AKP'yi korkutmaya devam edeceklerini söyledi. Demokrasi, özgürlük diyerek referandumda Evet diyenler için ABD'nin Irak'ı işgal etme özgürlüğü, sermayenin ve parababalarının emekçileri sömürme özgürlüğünün söz konusu olduğunu belirten Erkan Baş bunların Anayasa değişikliklerine HAYIR diyeceklerini belirtti.

Kürt emekçilerine de seslenen TKP Genel Başkanı, güçlerin 'HAYIR'da birleştirilmesinin eşit, özgür, barış ve birlik içinde bir ülke için bir adım olacağını söyledi.

Bu ülkenin bereketli olduğunu söyleyen Erkan Baş sözlerini "Selam olsun Türkiye İşçi Sınıfına, Selam olsun Türkiye'nin ve dünyanın aydınlık geleceğine" diyerek son verdi.

Levent Tüzel: Paranın gücü ile halkı kandırmaya çalışanlara inat HAYIR!

Erkan Baş'ın ardından İskele Meydanı'nda toplananlara seslenen EMEP Genel Başkanı Levent Tüzel, paranın gücü ile halkı kandırmaya çalışanlara inat Türkiye'ye, güzel ülkemize sahip çıkmak için alanlarda olduklarını belirtti. AKP'nin yalan söylediğini, bu Anayasa değişikliğini millet için hazırladığını iddia ettiğini belirten Tüzel, alanda toplananlara 'size sordu mu' dedi. Bu Anayasa paketinin ABD ve Avrupalı emperyalistlerin ihtiyaçlarına cevap vermek için hazırlandığını belirten Levent Tüzel, bu sömürü düzenin ihtiyacı olan Anayasa'ya hayır dedi.

AKP'nin 12 Eylül düzeni ile hesaplaşıyoruz dediğini ama 12 Eylül düzeninin dimdik ayakta olduğunu belirten Tüzel, AKP 12 Eylül düzenini daha da sağlamlaştırmak istiyor dedi.

Kapalı kapılar ardında darbecilerle pazarlıklar yapılıyor diyen Tüzel, AKP'nin yalanlarını her yerde teşhir edeceklerini belirtti. Özelleştirmeler önündeki Danıştay engelini kaldırmak için Anayasa değişikliği yapıyorlar diyen Tüzel, yargı reformundan bahsediyorlar ama yargı zaten iktidarın arka bahçesi gibi. Bu değişiklerle birlikte daha da bağımlı bir yargı yaratmak istiyorlar dedi. Tüzel ayrıca, Biz iktidar işçi sınıfının olsun istiyoruz o yüzden hayır diyoruz dedi.

Bu Anayasa değişikliğine işçi sınıfı kadar Kürt emekçileri de hayır demeli diyen EMEP Genel Başkanı, AKP iktidarı demek şiddetin devamı demek dedi. Tüzel, "Bu ülkenin gerçek sahipleri bu gidişe dur diyor. Bu daha başlandıç. 12 Eylül'e kadar daha çok çalışacağız. Ama Hayır demek yetmez. Çok çalışmak gerek" sözleri ile konuşmasını sonlandırdı.

İlknur Birol: AKP 12 Eylül düzenini sağlamlaştırıyor

Levent Tüzel'in ardından söz alan Halkevleri Genel Başkanı İlknur Birol, "Buradan çıkardığımız ses o kadar anlamlı ki yankısını esas olarak sonra duyacağız" dedi. At izinin it izine karıştığını belirten İlknur Birol, bu ülkeyi işçiler için cehenneme çeviren Erdoğan'ın utanmadan sermayenin hegemonyasına izin vermeyeceklerini söylediğini hatırlatarak "Atma Recep" dedi.

Sosyalistlerin, devrimcilerin her zaman emekçilerin insanca yaşam mücadelesinde saf tuttuklarını belirten Birol, 30 yıl önce gerçekleştirilen 12 Eylül'ün sermaye egemenliğini sağlamlaştırmak için yapıldığını, bugün AKP'nin de sermaye egemenliğini sağlamlaştırmak için Anayasa değişikliğine gittiğini belirtti. Birol, emekçileri, kadınları, gençleri, engellileri referandumda hayır demeye çağırarak konuşmasını sonlandırdı.

Alper Taş: Biz bu Anayasayı da bu düzeni de değiştireceğiz

İlknur Birol'un ardından söz alan ÖDP Genel Başkanı Alper Taş sözlerine "12 Eylül faşizmine zindanlarda, dağlarda, fabrikalarda, sokaklarda direnenler, devrimciler, sosyalistler merhaba. Aramızda olmayanlar, behice boranları, Mustafa Suphileri, deniz gezmişleri, mahirleri, İbrahimleri de selamlıyoruz" diyerek başladı.

"Bizi sürü yerine koymaya çalışıyorlar, bu yüzden hayır diyoruz. 2 haftada paket hazırladılar ve birbirinden bağımsız 26 maddeyi bize dayattılar. Biz bu dyatmaya da bu antidemokratik tavıra da hayır diyoruz" diyen Alper Taş "Bunlara evet deyin gerisi gelecek diyorlar. Soruyoruz, bu maddelerin hangisi acildi? Bu maddelerde işsizler, çevre, seçim barajı, siyasi partiler yasası, Kürt halkının, Alevi halkının talepleri var mı?" diye sordu.

"Hayır diyoruz, çünkü bu Anayasa 12 Eylül ruhunu koruyor ve yeniliyor. Bu anayasanın özü esasında 2 noktada 12 Eylülün devamıdır" diyen Alper Taş, "Sermayenin sınırsız özgürlüğünü artıran 125. Madde 'yargı yerindelik denetimi yapamaz' diyor, bu ne demektir biliyor musunuz? Danıştayın kamu yararı gözetme yetkisini elinden alıyor özelleştirmeler rahat yapılsın diye" dedi.

Alper Taş sözlerini "Gerçek demokrasi ayakların baş olduğu düzende olabilir ancak. Bu da devrimdir. Bu yüzden biz işsizliğe, yoksulluğa, kapitalizme ve emperyalizme karşı inatla “Tek tol devrim” demey devam edeceğiz. Sevgiyle alın, dostça kalın, devrimci kalın" diyerek bitirdi.

Ali Balkız: Aleviler AKP'ye HAYIR diyecek

Alevi Betaşi Federasyonu Başkanı Ali Balkız da mitinde bir konuşma yaptı. Balkız sözlerine "Bu meydan bizi tanır, 8 kasım 2009’u unutmamıştır, o gün söylediklerimizi de. O gün dedik ki laik, demokratik ülke, eşit yurttaşlık istiyoruz. Bunun üzerine AKP Alevi çalıştayı başlattı. Ancak kısa zamanda görüldü ki bu AKP’nin kendi ajandasında yazan kirli işlerini yapmak için tasarladıkları bir şeymiş. Bunun için Aleviler AKP’ye hayır diyecekler" diyerek başladı.

"AKP’nin ardına takılan solculara, sosyalistlere de sesleniyorum 'tarihten ders çıkarın'" diyen Ali Balkız "Bu arkadaşlarımız İran'ı, TUDEH'i unutmasınlar. Onlarda şah zulmüne karşı Humeyni'yi desteklemişlerdi, sonlarını herkes gördü. Biz biliyoruz ki Pensilvanya’daki cemaatçi de Türkiye’ye Humeyni'nin Tahran'a döndüğü gibi dönmek istiyor" şeklinde konuştu.

Balkız sözlerini "Biz bir ve beraber olduğumuz sürece onlar bunları rüyalarında görürler, hepiniz hoşçakalın" diyerek sonlandırdı.

Sülüyman Çelebi: Makyaj değişikliklerle asla emekçileri kandıramazlar

Mitingde söz alan bir diğer isim ise DİSK Genel Başkanı Süleyman Çelebi oldu. Çelebi sözlerine "12 Eylül'le hesaplaşmak için alanlardayız. Herkesi DİSK adına selamlıyorum" diyerek başladı.

"Biz 30 yıldır 12 Eylül Anayasası'nı da, uygulamalarını da değiştirmek için mücadele veriyoruz. Makyaj değişikliklerle asla emekçileri kandıramazlar. Her yere evet afişi asanlar bilsinler ki halk hayır diyecek, o süslemeler boşunadır" diyen Çelebi "12 Eylül'le hesaplaşmak isteyenler; YÖK, RTÜK, seçim barajı, sendikalar kanunu ve dokunulmazlıklarla hesaplaşmak istemiyorlar. Onlar Anayasa değil “banayasa” yapıyorlar. Buna karşı çıkmak için hayır diyoruz" dedi.

Çelebi sözlerini "12 eylülde patronlar gülme sırası bizde dediler. Biz o gülenlere de, mezarda ki yatanları diriltmeye çalışan Gülen'lere de hayır diyeceğiz" diyerek konuşmasını sonlandırdı.

 

FOTOĞRAFLAR : İ. Cem 0zkan / Alevihaber.com

Haber :(soL - İstanbul) - 29.08.2010

Etiketler : ,

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.