Kadıköy'de Dersim mitingi

Kadıköy'de Dersim mitingi

Kadıköy'de Dersim mitingi  TUNCELİ Dernekleri Federasyonu (TUDEF), Kadıköy'de, "Dersim 38 katliamdır-arşivler açılsın,...

A+A-

Kadıköy'de Dersim mitingiKadıköy'de Dersim mitingi 

TUNCELİ Dernekleri Federasyonu (TUDEF), Kadıköy'de, "Dersim 38 katliamdır-arşivler açılsın, sorumlular hesap versin" mitingi düzenledi.

MİTİNG FOTO GALERİ >>>

Tepe Natilius Alışveriş Merkezi önünde toplanan katılımcılar, "Sürgünler kayıplar ve evlatlık alınanların listesi açıklansın" yazılı pankart açarak, "Dersim onurdur, onuruna sahip çık", "Dersim faşizme mezar olacak", "Direnen halklar yenilmezler" şeklinde slogan atarak Kadıköy İskele Alanı'na yürüdü. TUDEF, Alevi Bektaşi Federasyonu, Pir Sultan Abdal Kültür Derneği, çeşitli partiler, sivil toplum kuruluşları, sendikalar ve derneklerin katıldığı mitinge katılanlar, polis tarafından kurulan geçiş noktalarında arandı. Mitingde konuşan Alevi Bektaşi Federasyonu Başkanı Ali Balkız, Dersim'in çağın Kerbelası, Madımak ve Maraş'ın Dersim'in devamı olduğunu belirterek, " Biz bu güzel topraklarda, hep böyle katliamlara mı maruz kalacağız?" dedi. Balkız, insanların, toplumların tarihlerinde gurur duyacakları anların olduğunu ama bir o kadar da anımsamak istemedikleri, gündemlerine getirmek istemedikleri, yüzleşmek istemedikleri olayların sayfalarında var olduğunu belirterek, şunları söyledi:

"Biz eşitlik özgürlük istiyoruz, dedik. DTP'nin kapatılmasını ne denli kınıyorsak, kendi kültürümüz ve inancımız ile insan yaşamının kutsiyeti nedeniyle geçtiğimiz günlerde 7 askerin şehit olmasını da aynı derecede kınıyoruz. Buradan hükümete Alevi Bektaşi Federasyonu Başkanı vasfımla bir çağrım var. Biz bu ülkede eşit olmak istiyoruz. Sünni kardeşlerimiz hangi hak ve hukuka sahipse onlarla eşit yaşamak istiyoruz. Bu ülkede Türkler hangi hak ve sevgiye, hangi yaşam koşullarına sahipse kürtler de onlar kadar değerlidir ve bu haklara sahiptir.. Ülke zor günlerden geçiyor. Yıllardır bu ülkede insanlarımız bedel ödüyor. Bu gün geldiğimiz noktada Demokratik Toplum Partisi'ni kapatıyorsanız siz, konuyu kiminle konuşacaksınız?"

Tunceli Dernekleri Federasyonu Genel Başkanı Özkan Tacer de, 72 yıl önce Dersim'de katledilen atalarının konuşulmasını talep etmek amacıyla toplandıklarını, Dersimlilerin bu ülkede dürüstlükleri, adaletleri ve hukuka karşı saygılarıyla tanındığını söyledi.

"Bu utanç verici geçmişi utanç verici boyutlarıyla bilelim" diyen Tacer, "Bu konuda yüzleşelim ki adalet duygusunu egemen kılalım. Yüzleşelim, eşitlikler, özgürlükler ve kardeşlikler Türkiye'si kuralım" dedi. Tacer, Genelkurmay Başkanlığı'nın Dersim'de yaşananlarla ilgili i kayıtları topluma açmasını gerektğini söyledi. Tuncer, "Cumhuriyet devleti Dersim halkının yaralarını sarmalıdır. Öldürülen, sürgüne gönderilenlerin, kayıpların ve evlatlık verilenlerin adları ve akıbetleri açıklansın. Bu insanlık suçu kabul edilmeli ve Dersim halkından özür dilenmeli. Alevilerin etnik kimliği kabul edilerek, özgürce yaşaması sağlanmalıdır. Dersim ismi geri iade edilmelidir. Munzur barajları projesinden vaz geçilmelidir" diye konuştu.

Emniyet birimlerinin geniş güvenlik önlemleri aldığı miting, konserlerin ardından sona erdi. Kadıköy İskele Alanı yönünde kapatılan yollar, mitingin ardından yeniden trafiğe açıldı.

Vatan - Ömer ERDEM / DHA - 13 Aralık 2009

Etiketler : , ,

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.