Kamer Genç: Zorunlu din dersleri kaldırılmalı, Cemevleri tanınmalı

Kamer Genç: Zorunlu din dersleri kaldırılmalı, Cemevleri tanınmalı

Kamer Genç: Zorunlu din dersleri kaldırılmalı, Cemevleri tanınmalıALEVİ Bektaşi Birlik ve Dayanışma Komitesi'nin (İABKM-C) geçtiğimiz...

A+A-

Kamer Genç: Zorunlu din dersleri kaldırılmalı, Cemevleri tanınmalıKamer Genç: Zorunlu din dersleri kaldırılmalı, Cemevleri tanınmalı

ALEVİ Bektaşi Birlik ve Dayanışma Komitesi'nin (İABKM-C) geçtiğimiz Pazar günü Selby Centre'da gerçekleştirdiği seminerde “Alevi açılımı ve  Aleviliğin sorunları” tartışıldı.

Tunceli Bağımsız milletvekili Kamer Genç, Alevi Bektaşi Federasyonu Başkanı Ali Balkız, Pir Sultan Abdal Dernekleri Başkanı Fevzi Gümüş, Hacı Bektaş-i Veli Dernekleri Başkanı Tekin Özdil, Avrupa Alevi Birlikleri Konfederasyonu Temsilcisi Ali Çağan, yazar Ali Rıza Aydın, dede Hüseyin Gazi Metin, Alevi Bektaşi Federasyonu MYK üyesi İshak Kocabıyık'ın konuşmacı olarak katıldığı seminer, İABKM-C'den İsrafil Erbil'in açılış konuşmasıyla başladı. İki gün üstüste düzenledikleri etkinlere gösterilen ilgiden oldukça memnun olduklarını belirten Erbil, Aleviliği asimile edenlerin kimler olduğunu bildiklerini, onlara karşı durmaya ve mücadele etmeye devam edeceklerini dile getirerek sözü konuşmacılara verdi.

HÜKÜMET LAİK DEĞİL

Konuşmacılardan Tunceli Bağımsız Milletvekili Kamer Genç, AKP hükümetini eleştirdiği konuşmasında, hükümetin laik olmadığını bilakis Türkiye'ye şeriat yönetimini getirmek istediğini ileri sürdü. Hükümetin Alevilerin hakları konusunda hiçbir şekilde politika üretmediğini vurgulayan Genç, Alevilerin sorunlarını ve isteklerini meclise taşıdığını ve bu konuda çeşitli çalışmalar yürüttüğünü dile getirdi.

Cami, kilise, havra gibi ibadet merkezlerinin elektirik, su, doğal gaz faturalarının devlet tarafından ödendiğini belirten Genç, aynı hakkın Türkiye’de vergi veren milyonlarca Alevi'nin cemevlerinden esirgendiğini söyledi. Zorunlu din derslerinin Anayasa’nın 24 maddesine aykırı olduğunu belirten Genç, Alevi açılımı yapılacaksa ilk önce okullarda “Sünni İslam’ın öğretildiği” zorunlu din derslerinin kaldırılması gerektiğini söyledi.

SORUNLAR GÖÇLE BAŞLADI

Köylerden kentlere göç başlamasıyla birlikte Alevilerin çok farklı sorunlarla karşılaştıklarını belirten Ali Balkız ise, 'Eskiden kırsal alanda sünni köylerle saygılı bir şekilde içiçe yaşardık. Alevilerin şehirlere göç etmeye başlaması devletin Alevileri yok etme amacını gerçekleştirmek için fırsat yarattı. 12 Eylül darbesi de bu duruma  uygun bir ortam oluşturdu. Öncelikle din dersleri zorunlu hale getirildi sonra da katliamlar başladı. Erbakan ve AKP 'nin ılımlı İslam modeli ve benzeri saldırıları nedeniyle sürekli baskı altında tutulan Aleviler, son yıllarda  örgütlenerek seslerini yükseltmeye başladılar.'

Hacı Bektaş-ı Veli Dernekleri Başkanı Tekin Özdil’de Aleviliğin yaklaşık yirmi yıldır modern bir örgütlenme ile tanıştıklarını, Aleviliğin bir yol olduğunu bu nedenle bir tek Alevi tanımlaması yapılmasının yanlış olacağını kaydetti.

KENDİNİZE BAŞKA SİGORTA BULUN

Daha önce İngiltere’de bulunan Cemevi’ne çok emeği geçen Hüseyin Gazi Metin Dede de şiir ve deyişlerle süslediği konuşmasında, yobazın alevisinin sünnisinin olmayacağanı, her yerden çıkabileceğini ve bunlarla aynı şekilde mücadele edilmesi gerektiğini söyledi. Metin Dede, “ Yetkililer, Aleviler “laikliğin sigortasıdır” diyorlar, gidin kendinize başka bir enayi bulun, biz artık “sigorta” olmak istemiyoruz” şeklinde konuştu.

Türkiye’de yüz binlerce üyesi bulunan Alevi kurumları arasında yeralan Pir Sultan Abdal Dernekleri Başkanı Fevzi Gümüş’de yaptığı konuşmada, nerede bir haksızlık varsa o konuda taraf olduklarını, İngiltere’de yaşanan anlaşmazlıkta da haklıdan, Hak’tan ve halktan yana bir tavır aldıklarını söyledi.

Avrupa Alevi Birlik Konfederasyonu Temsilcisi Ali Çağan’da, dün Alevileri katledenlerin bu gün Aleviliği katlettiklerini, iktidarın Türkiye’de solu bitirmek için Aleviliği bitirme yarışına girdiğini söyledi.

Yazar Ali Rıza Aydın ise Avrupa’nın en büyük Alevi kitlesinin bir arada Londra’da yaşadığını belirterek, eşitlikçi toplumlarda makam mevki sevdasının olmayacağını bir çok sorunu bulunan İngiltere Alevileri’nin bir an önce tartışmasız sağlıklı bir yönetime kavuşarak daha da güzel çalışmalar yürütmesi gerektiğini belirtti.

Panelin son konuşmacısı, Alevi Bektaşi Federasyonu MYK üyesi İshak Kocabıyık’da, alevi açılımının zorunlu din derslerinin kaldırılmasıyla, cemevlerinin statüsünün tanınmasıyla ve madımak otelinin  müze olmasıyla başlayabileceğini söyledi.

Londragazete.com - 09 Ekim 2009

İLGİLİ HABERLER :

Kamer Genç: Alevilerin talepleri dikkate alınmıyor

Alevilerden muhteşem dayanışma konseri

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.