Kayseri Hacı Bektaş Derneği : Madımak Önünde Buluşalım

Kayseri Hacı Bektaş Derneği : Madımak Önünde Buluşalım

Kayseri Hacı Bektaş Derneği : Madımak Önünde BuluşalımKAYSERİ HACI BEKTAŞ-I VELİ KÜLTÜRÜNÜ ARAŞTIRMA YAŞATMA VE DAYANIŞMA...

A+A-

Kayseri Hacı Bektaş Derneği : Madımak Önünde BuluşalımKayseri Hacı Bektaş Derneği : Madımak Önünde Buluşalım

KAYSERİ HACI BEKTAŞ-I VELİ KÜLTÜRÜNÜ ARAŞTIRMA YAŞATMA VE DAYANIŞMA DERNEĞİ ALEVİ KÜLTÜR MERKEZİ'nin 2 Temmuz Açıklaması :

2 Temmuz 1993 yılında Sivas Madımak Oteli’nde gerçekleşen katliamın 16. yılındayız. Gerici, siyasal karanlık güçlerin  “Cumhuriyet Sivas’ta kuruldu, Sivas’ta yıkılacak” sloganları eşliğinde gerçekleştirilen bu kıyımda, savunmasız insanların bir otelde kıstırılmasına devletin güvenlik güçleri 8 saat boyunca seyirci kalmış ve 35 insan diri diri yakılmıştır. Yangının alevlerinden geriye de Sivas ve Türkiye adına Utanç veren kara lekeler kalmıştır.
 
Bu kara leke AKP iktidarının Madımak Oteli’nin müze olmasına ilişkin kanun teklifini reddetmesiyle daha da büyümüş, otel binasının kebap salonu olarak hizmet vermiş ve anıt müzesi değil; Çiçekçi yada Kitapçı olarak değiştirmesi en az Madımak Katliamı kadar canımızı yakmış, ruhumuzu incitmiştir.

16 yıldır bu ülkenin siyasi iktidarları ve AKP iktidarı, 16 yıl sonra Madımak Oteli’ni ve Alevileri yeniden ateşler içinde bırakmıştır. MADIMAK MÜZE OLMAMIŞTIR. Katıldığı bir açılışta "Madımak otelin altında Kebapçı olmasından iğreniyorum" diyen Kültür ve Turizm Bakanı Sayın Ertuğrul Günay Madımak oteli nin “Devlet tarafından kamulaştırılmasını ve Alevi dergahlarının Alevilere teslim edilmesini isteyen  Alevi Kurumlarını da saçmalasınlar ben devleti soydurmam” diye bir üslup kullanmıştır.

Sayın Bakan sanırım Alevileri kendi etrafındaki ve deniz fenerindeki ve Zahit Akman’larla karıştırıyor. Sayın Bakanımızda biliyor ki Aleviler Asırlardır duruşlarıyla her türlü yolsuzluğa hırsızlığa soygunculuğa karşı dimdik durmuşlardır. Ve yine çok iyi biliniyor ki Aleviler "Eline, Beline, Diline sahip ol “ kültürü ve felsefesi ile bu güne kadar gelmişlerdir.
 
2 Temmuz 1993 de yapılan insanlık dışı katliam; şeriatçı, gerici, faşist ayaklanma, her ne kadar Pir Sultan Şenliklerinde sahnelenmişse de, bu gerici ayaklanmanın asıl amacı çağdaş, demokratik, laik Türkiye Cumhuriyeti'ne ve onun savunucusu olan aydınlarına, yazarlarına , şairlerine yöneliktir.

Biz Sivas’ta yaşananların; Maraş’ta, Çorum’da Erzincan’da yaşananların bir tekrarı olduğunu  kamuoyuna bir kez daha duyurmakta, bundan sonra böylesine katliamların yaşanmaması için, bu tür eylemlerle; Aydınları ve Alevi Halkının düşüncesini sindireceğini düşünenlere inat bu kültür ve inanç uğruna yılmadan mücadele edeceğimizi tüm kamuoyuna bir kez daha  duyurmaktayız.

Hiç kimsenin inançlarından ötürü öldürülmüş insanların anısına saygısızlık etmeye hakkı yoktur. Zira Sivas’ta inançları uğruna ölen canlarımızın ve aydınlarımızın anısına saygısızlık; bütün insanlığa yapılmış bir saygısızlık olarak görmekteyiz.

Değerli basın; değerli Kamuoyu;

Din ve devlet işleri birbirine karıştırılmamalıdır. Devletin dini, dinin devleti anlayışı ile hareket edilerek inanç ve vicdan özgürlüğü sağlanamaz. Demokratik bir devlette her dine, her inanca, her mezhebe eşit mesafede durulur, din desteklenmez, teşvik edilmez, mezhepler arasında ayrım ve kayırma tutumu olmaz.
 
Alevileri ülkenin aydınlığı için önemsediklerini söyleyenler, Aleviler Laik hukuk devletin savunucusu olduğunu savunanlar, Aleviler cumhuriyetin temel taşlarıdır diyen siyasiler seçim meydanlarından Alevi oylarını almaya çalışanlar her ne hikmetse seçimlerden sonra Alevileri unutuyorlar.

Değerli basın ve kamuoyu; işte bütün bunlardan dolayı diyoruz’ki…

• UNUTMADIK VE UNUTTURMAYACAĞIZ,

• 35 İNSANIN DİRİ DİRİ YAKILDIĞI OTEL, KEBAP SALONU YERİNE KİTAPÇI YADA ÇİÇEKÇİ YAPILARAK BİRLİK VE BERABERLİK SAĞLANAMAZ,
 
• ÇİÇEKÇİ PASAJI  YERİNE ANIT MÜZESİ YAPILMALI,

• GELİN MADIMAK OTELİNİ DOSTLUK VE BARIŞ MÜZESİ YAPALIM,

• AVRUPA BİRLİĞİ'NİN YOLU ve TÜRKİYE'DEKİ TOPLUMSAL BARIŞIN; BİRLİĞİN , BERABERLİĞİN VE ALEVİLERLE BULUŞMANIN YOLU, MADIMAK ÖNÜNE KARANFİL BIRAKIP KATLİAMI LANETLEMEKTEN GEÇER

Katliamlara karşı duruşta sorumluluk hisseden tüm dostları, canları, aydını, yazarı, sanatçıları, demokrasi mücadelesi veren tüm demokrasi güçlerini, 2 Temmuz’da Sivas Madımak Otelinde gücümüze güç, sesimize ses katmaya davet ediyoruz. 2 Temuz 2009  Perşembe günü saat: 07:00 de Kayseri Lisesi önünde  Sivas‘a Hareket edilecektir.

Sivas Katliamının aydınlatılması ve Madımak Otelinin insanlık adına onur müzesi yapılması için yanımızda yer alan CHP, DSP, EMEP, KARAÖZÜ DERNEĞİ, ADD, EĞİTİM-SEN, EĞİT-DER İLE BERABER MADIMAĞA SAHİP ÇIKMAYA DEVAM EDECEĞİZ.

KAYSERİ HACI BEKTAŞ_I VELİ
KÜLTÜRÜNÜ ARAŞTIRMA YAŞATMA
VE DAYANIŞMA DERNEĞİ ALEVİ KÜLTÜR MERKEZİ

KAYNAK : Alevihaber.com - 30 Haziran 2009

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.