Kıbrıs Pir Sultan Derneği Aşure Günü düzenledi

Kıbrıs Pir Sultan Derneği Aşure Günü düzenledi

Kıbrıs Pir Sultan Derneği Aşure Günü düzenlediKıbrıs Pir Sultan Abdal Kültür Derneği’nin geleneksel Aşure Günü etkinliği...

A+A-

Kıbrıs Pir Sultan Derneği Aşure Günü düzenlediKıbrıs Pir Sultan Derneği Aşure Günü düzenledi

Kıbrıs Pir Sultan Abdal Kültür Derneği’nin geleneksel Aşure Günü etkinliği yapıldı.Etkinliğe Cuhmurbaşkanı Mehmet Ali Talat ve eşi Oya Talat, Başbakan Derviş Eroğlu, Maliye Bakanı Ersin Tatar, Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanı Hasan Taçoy, TDP Genel Başkanı Mehmet Çakıcı, Lefkoşa Türk Belediyesi Başkanı Cemal Bulutoğluları, bazı milletvekilleri, siyasi parti yetkilileri, sendika ve sivil toplum örgütü temsilcileri katıldı.

Saygı Duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başlayan etkinlikte konuşan Kıbrıs Pir Sultan Abdal Kültür Derneği Başkanı Selver Kaya Aleviliğin sevgi ve kardeşlik duygularıyla oluştuğunu ifade etti. Konuşmasında Derneğin sorunlarına da değinen Kaya, Dernek binasının yapılması konusunda siyasilerden destek istedi. Kaya’nın ardından Dede Ali Büyükşahin, Alevi inançları ve gelenekleri hakkında konuştu.

TDP Genel Başkanı Mehmet Çakıcı ise, çatışma kültürüne, insanlar ve dinler arası ayrıma karşı olduklarını ifade ederek Kıbrıs’ta herkesin kardeş olduğu barış ve huzur içinde yaşadığı bir gelecek için birliktelik çağrısı yaptı.

Konuşmasında zorunlu din eğitimine karşı olduklarını aktaran Çakıcı, bu konuda mücadeleye devam edeceklerini ifade etti.

Başbakan Derviş Eroğlu ise; Derneğin yaşadığı sorunların çözümlemeyi görev bileceklerini belirtti ve herkesin KKTC’de kardeşçe yaşadığını kaydetti.

KKTC vatandaşlığını kabul edenlerin KKTC devleti çatısı altında huzur ve güven içerisinde, demokratik kurallar çerçevesinde ve kardeşçe yaşadığını söyleyen Eroğlu; “vatandaşlarımız hakkında ayrım yapmasınlar, şu kadar gidecek bu kadar kalacak gibi sözler söylemeye kimsenin hakkı yoktur... dinimiz, dilimiz milletimiz anavatanımız birdir..” dedi.

Eroğlu, KKTC devletini demokrasisi, kültürü ve gelenekleri ile dünyaya örnek bir hale getirmek için birlik ve kardeşlik mesajı verdi.

Kıbrıs Pir Sultan Derneği Aşure Günü düzenledi Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat da; aleviliğin dostluk kardeşlik ve insan sevgisine dayalı ilkelerinin, insanlığın geleceğine ışık tutmaya devam ettiğini söyledi.

Kıbrıs’ta barışa ulaşmak için çalıştıklarını belirten Talat, müzakere sürecinin hedefinin; Kıbrıs sorunu çözmek ve KKTC’de olduğu gibi kardeşçe, dostça ve güvenli bir barışa ulaşıp bu ortamı bütün ada’ya yaymak olduğunu kaydetti.

Yoğunlaştırılmış müzakerelerin başlayacağını da hatırlatan Talat, bu konuda hazırlıklarını tamamladıklarını ve müzakerelere güçlü bir şekilde gireceklerini söyledi.

Talat, Kıbrıs Rum tarafına Yönetim ve güç Paylaşımı başlığı altında önerilerini ilettiklerini de belirterek, Türkiye ile istişare içinde hazırlanan önerilerin yeni bir uzlaşma zemini yaratacağını kaydetti.

Bu kapsamda yeni öneriler konusundaki iddialara yanıt veren Talat; “önerilerimiz  kabul edilebilecek önerilerdir. Ve bugüne kadar masaya konan önerilerden farklı değildir. önerilerimiz al – vere yol açacak şekilde esnetilmesi ama başka alanlarda Kıbrıs Rum tarafının yakınlık göstermesini sağlayacak önerilerdir” dedi.

Cumhurbaşkanı, Türkiye’nin 4’lü zirve önerisinin de bulunduğunu anımsatarak, Türk tarafının Kıbrıs sorunun çözümü için daha da hareketlendiğini ve dünyanın gözü önünde kararlılığını yeniden teyit ettiğini vurguladı.

Vatandaşlık konusunda pazarlık yapılmayacağını da ifade eden Talat, “KKTC yurttaşları olarak bu topraklara kök salmış geleceğini kurmuş insanlar olarak endişe etmenizi gerektirecek hiçbir şey yoktur. Sizlerin Ada’daki varlığınızı pazarlık konusu yapma niyetinde değiliz” diye konuştu.

Talat, 1974 sonrası Ada’ya gelenlerin Kıbrıs Türk kültürüne entegre olma sürecinde bulunduğunu da söyledi ve bu süreçte kendi kültür ve geleneklerini koruyarak geliştirmelerinin de önemli olduğunu kaydetti.

Konuşmaların ardından semah gösterisi ve türkülerin yer aldığı Aşure Günü etkinliği aşure dağıtımı ile sona erdi.

BRT - 10 Ocak 2010

Aşure günü kutlanıyor

Kıbrıs Pir Sultan Abdal Kültür Derneği, “Aşure Günü” etkinliği düzenledi.

Atatürk Spor Salonu’nda düzenlenen etkinliğe Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat, Başbakan Derviş Eroğlu, Maliye Bakanı Ersin Tatar, Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanı Hasan Taçoy, bazı milletvekilleri, sivil toplum örgütü temsilcileri ile vatandaşlar katıldı.

Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başlayan etkinlikte sırasıyla Kıbrıs Pir Sultan Abdal Kültür Derneği Başkanı Server Kaya, Dede Ali Büyükşahin, Toplumcu Demokrasi Partisi (TDP) Genel Başkanı Mehmet Çakıcı, Başbakan Derviş Eroğlu ve Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat birer konuşma yaptı.

Etkinlik şiirlerin okunması, semah gösterisi ve aşure dağıtımıyla sona erdi.

--TALAT--

Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat etkinlikte yaptığı konuşmada, dünyanın insan sevgisine ihtiyacı olduğunu belirterek, dünyada “neredeyse ölüm arifesinde” milyonlarca aç insan bulunduğunu ancak zenginlerin yoksullara yardım etmediğini söyledi. Talat, bu tutumun kendi düşüncelerine aykırı olduğunu, kendilerinin tüm insanların kardeşçe yaşamasını istediğini ve bunun için çalıştıklarını ifade etti. Bu isteklerine bağlı olarak da Kıbrıs’ta bir barış çalışması, müzakere yürüttüklerini dile getiren Talat, hedeflerinin Kıbrıs sorununu çözüme kavuşturmak olduğunu belirtti. Talat, Kıbrıs sorununu çözerek, hep birlikte kardeşçe ve dostça, KKTC’de yaşadıkları gibi Kıbrıs’ın tamamına bu ortamı yaymayı istediklerini söyledi. Talat, Kıbrıs sorununu çözerken, adanın bütününde insan sevgisinin egemen kılınmasını hedeflediklerini ifade etti.

--“ÖNEMLİ GÜNLERİN ARİFESİNDEYİZ”--

Talat, yarından itibaren çok yoğun bir müzakere sürecine girileceğini anımsatarak, “Bunun için hazırlıklarımızı yaptık ve müzakerelere güçlü bir şekilde gidiyoruz” dedi. Rum tarafına, Yönetim ve Güç paylaşımı altında yeni bir uzlaşma yaratacak öneriler hazırladıklarını kaydeden Talat, bu önerileri Türkiye ile de istişare ederek son şeklini verdiklerini belirtti. Önerilerinin kesinlikle kabul edilebilir olduğunu ve bugüne kadarki önerilerinden farklı olmadığını dile getiren Talat, “Bugüne kadar yapmadığımız öneriler hazırladığımız iddiaları, kesinlikle doğru değildir. Sadece iki taraf için de biraz esnetilmiş şeklidir” dedi.

Talat, Kıbrıs Türk tarafı olarak öne çıkarak çözüm için hareketlendiklerini, dünyanın gözü önünde kararlılıklarını bir kez daha teyit ettiklerini ifade ederek, “Önemli gelişmelerin arifesindeyiz” dedi.

--“ADADAKİ VARLIĞINIZI PAZARLIK KONUSU YAPMAYIZ”--

Zamanın aktığını, herkesin günlük sorunlarla uğraştığını, ancak Kıbrıs sorununa da ilgi göstermek gerektiğini belirten Talat, KKTC’ye kök salmış, burayı vatan bilmiş insanların endişelenmesini gerektirecek herhangi bir şey olmadığını vurguladı. “Sizlerin adadaki varlığını pazarlık konusu yapmak niyetinde değiliz” diyen Talat, bir yere gidenlerin, oranın koşullarına entegre olması, bütünlüklü kültüre katkı koyması gerektiğini ve burada bunun gerçekleştirildiğini söyledi. Talat, “Her zaman birlikte olacağımızı bir kez daha vurguluyorum” dedi.

--EROĞLU--

Başbakan Derviş Eroğlu ise, Kıbrıs Pir Sultan Abdal Kültür Derneği kurulduğu zaman yetkilileriyle görüşmeler yaptıklarını ifade ederek, derneğin sorunları olmasının doğal olduğunu, kendilerinin de bu sorunları çözmeyi görev bildiğini belirtti.

--KKTC’Yİ VATAN BİLENLER HAKKINDA KİMSE YORUM YAPAMAZ--

Bu günün “birlik, beraberlik ve kardeşlik günü” olduğunu dile getiren Eroğlu, nerden gelirlerse gelsinler KKTC’yi vatan bilen herkesin devlet çatısı altında yaşayacağını ve bu kişiler hakkında kimsenin yorum yapma hakkının olmadığını söyledi. “Hepimiz biriz, hepimiz Müslüman’ız, hepimizin anavatanı Türkiye’dir” diyen Eroğlu, herkesin farklı zamanlarda buraya gelip, bu toplumu kalıcı kılmak için uğraş veren aynı milletin mensupları olduğunu ve buna devam edeceklerini ifade etti.

Eroğlu bu uğraşlarını sürdüreceklerini ve burayı hep birlikte dünyaya örnek bir yapmak için çalışacaklarını belirtti.

--ÇAKICI: “ADA İÇİN, ÇOCUKLARIMIZ İÇİN BARIŞ İSTİYORUZ”--

Toplumcu Demokrasi Partisi Genel Başkanı Mehmet Çakıcı ise, inanışlarını dik tutmak için çaba harcayan Kıbrıs Pir Sultan Abdal Kültür Derneği’ne ayrı bir sevgisi ve saygısı olduğunu ifade ederek, “Burada barışı ve kardeşliği savunan, ezilenin yanında duran, bu topraklarda kökleşmeye çalışan başkaları da var” dedi. Çakıcı, birlik olarak doğru olanın aranması gerektiğini ifade ederek, kendilerinin de parti olarak, halkların çatışmasına ve ayrımcılığa karşı olduklarını söyledi. “Ada için, çocuklarımız için barış istiyoruz” diyen Çakıcı, Kıbrıs’ta “Yezitlerin” olduğunu bu nedenle birlik beraberlik içerisinde geleceği şekillendirmek için uğraşacaklarını söyledi. Çakıcı, parti olarak zorunlu din eğitimine her zaman karşı çıktıklarını, bundan sonra da bu tutumlarını devam ettireceklerini belirtti.

--BÜYÜKŞAHİN--

Dede Ali Büyükşahin ise, Allahın tüm insanlık alemine huzur vermesini diledi. Büyükşahin, Kerbela olayı ve Muharrem orucu hakkında bilgi verdi.

--KAYA--

Kıbrıs Pir Sultan Abdal Kültür Derneği Başkanı Server Kaya, konuşmasına Kerbela olaylarını anlatarak başladı. Kaya, derneklerinin sadece Alevileri temsil eden bir dernekten çok, aydın, demokrat, ilerici, tüm insanlara açık bir oluşum olduğunu belirtti.

Kıbrıs Pir Sultan Abdal Kültür Derneği’nin insan sevgisini ve hoşgörüsünü anlatan ve yaşatan bir dernek olduğunu ifade eden Kaya, bundan sonraki etkinliklerini daha rahat yapabilmek için yetkililerden yer talep etti

Vatan - 10 Ocak 2010

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.