Kıbrıs'ta CEMEVİ temeli atılıyor

Kıbrıs'ta CEMEVİ temeli atılıyor

Kıbrıs'ta CEMEVİ temeli atılıyor!  Kuzey Kıbrıs’ta bu Pazar günü "CEMEVİ ve KÜLTÜR KOMPLEKSİ’’ için...

A+A-

Kıbrıs'ta CEMEVİ temeli atılıyor! Kıbrıs'ta CEMEVİ temeli atılıyor!
 
Kuzey Kıbrıs’ta bu Pazar günü "CEMEVİ ve KÜLTÜR KOMPLEKSİ’’ için temel atılıyor!

Kuzey Kıbrıs’ta "CEM EVİ ve KÜLTÜR KOMPLEKSİ’’ için temel atılıyor! 

11 Kasım 2007, Pazar

Temel atma töreni, Saat 10:00

Adres: Lefkoşe Gazi Magosa Ana Yolu, Cihangir Köyü Kavşağı 

Birlik Lokma Cemi, Saat 12:00

Adres: Lefkoşe Atatürk Kapalı Spor Salonu 

YOL tv’den CANLI yayınlanacak! 

Düzenleyen: KKTC, Hacı Bektaş Veli Araştırma ve Tanıtma Derneği

İlişki: 0392-2281159 ve 0533864217

KAYNAK :  www.alevi.com

Cem Evi ve Kültür Kompleksi'nin temeli 11 Kasım'da atılıyor
 
KOMPLEKS HERKESE AÇIK OLACAK...

KKTC Hacı Bektaş-ı Veli Kültürünü Araştırma ve Tanıtma Derneği tarafından yapılacak "Cem Evi ve Kültür Kompleksi"nin temeli 11 Kasım Pazar günü düzenlenecek törenle atılacak. Bakanlar Kurulu kararıyla derneğe verilen, Lefkoşa-Gazimağusa anayolu üzerinde, Çelebi Tesisleri yanında yer alan 11 dönümlük arazide yer alacak komplekste, cem evi, aş evi, müze, konferans salonu, kütüphane, misafirhane, anfi tiyatro, çocuk parkı, semah meydanı ve araç park alanı yer alacak 
 
KKTC Hacı Bektaş-ı Veli Kültürünü Araştırma ve Tanıtma Derneği tarafından yapılacak "Cem Evi ve Kültür Kompleksi"nin temeli gelecek hafta düzenlenecek törenle atılıyor.

Bakanlar Kurulu kararıyla derneğe verilen, Lefkoşa-Gazimağusa anayolu üzerinde, Çelebi Tesisleri yanında yer alan 11 dönümlük arazide yer alacak kompleksin temel atma töreni, 11 Kasım Pazar günü gerçekleştirilecek.

Törene, hükümet yetkilileri, kurum kuruluş temsilcileri, sivil toplum örgütlerinin yanı sıra Avrupa Alevi Birlikleri Konfederasyonu yetkilileri ve Avrupa Parlamentosu'nda Türk kökenli alevi inancına sahip milletvekillerinin katılması bekleniyor.

Açılış töreni ve kompleksle ilgili KIBRIS'a bilgi veren Hacı Bektaş-ı Veli Kültürünü Araştırma ve Tanıtma Derneği Başkanı Özdemir Gül, kompleksin KKTC'de bir ilk olduğunu söyledi.

Cem Evi ve Kültür Merkezi'nin herkese açık olacağını ifade eden Gül, kompleksin sağlanılacak katkılarla yapılmasını hedeflediklerini belirtti.

Eksik bacak tamamlanıyor

Dernek Başkanı Özdemir Gül, Hacı Bektaş-ı Veli Kültürünü Araştırma ve Tanıtma Derneği'nin 1994 yılında kurulduğunu, yaptığı faaliyetler ve etkinliklerle mevcut duruşunun kamuoyu tarafından bilindiğini söyledi.

Kamu yararına çalışan bir derneğe sahip olduklarını söyleyen Gül, derneğin kurulduğu günden itibaren Cem Evi ve Kültür Kompleksi yapılması düşüncesinin bulunduğunu kaydetti.

1994-2007 yılları boyunca 13-14 yıllık süreç içerisinde yaptıkları etkinliklerde bir bacağın eksik olduğunu belirten Gül, yıllardır etkinliklerini derneğe özgü bir mimari tarzı olan ibadethane içinde veya komplekste yapmayı ve gelecek konukları misafir etmeyi arzuladıklarını söyledi.

Cem evi ve kültür kompleksinin de bu arzunun gerçekleştirilmesini sağlayacak mekan olduğunu ifade eden Gül, Cem Evi'nin yapıdan öte birçok otantik özellikler taşıyan bir yer olduğunu anlattı.

Gül, birçok ülkede cem evleri yapıldığına dikkat çekerek, kendilerinin de Kıbrıs'ta bunu yapmayı istediklerini, bundan ötürü de 11 Kasım'ın kendileri için önemli olduğunu kaydetti.

Cem evi ve kompleks çok yönlü

Dernek Başkanı Özdemir Gül, cem evi ve kültür kompleksine gitmek isteyenler için giriş yolu bulunduğunu ve bu yol boyunca kültürü yansıtacak sembollerin yer aldığını belirtti.

Cem evine üçler kapısı isimli girişten girileceğini kaydeden Gül, üçler kapısının Allah, Muhammet, Ali anlamına geldiğini söyledi.

Özdemir Gül komplekste, cem evi, aş evi, müze, konferans salonu, kütüphane, misafirhane, anfi tiyatro, çocuk parkı, semah meydanı ve araç park alanının yer aldığını belirtti.

Komplekste katkıya dayalı bir üretim olacağını ve bu üretimin paylaşılacağını vurgulayan Gül, cem evi ve kültür merkezinin herkese açık olduğunu ve herkesin yararlanması temennisinde olduklarını vurguladı.

Projenin bitmesi için bir tarih hedefi yok

Gül, projenin tamamlanması için herhangi bir tarih hedeflerinin olmadığını, projenin katkılarla yapılmasını planladıklarını ve tüm katkılara açık olduklarını belirtti.

Projede öncelikle cem evinin bitmesinin planlandığını kaydeden Gül, projenin derneğe üye mimar ve mühendisler tarafından gönüllü olarak 4 yıllık bir çalışmanın ardından hazırlandığını anlattı.

Mimar ve mühendislerin projeyi tamamen kendi gönülleriyle hiçbir ücret almadan hazırladığını ifade eden Gül, bu mimar ve mühendislere katkılarından dolayı teşekkür etti.

Temel atma töreninden sonra etkinlikler sürecek

Özdemir Gül, temel atma töreninin ardından Atatürk Spor Salonu'nda Türkiye'den gelecek konuk sanatçıların katılımıyla da bir etkinlik düzenleneceğini bildirdi.

Avrupa Alevi Birlikleri Konfederasyonu yetkilileri ve Avrupa Parlamentosu'nda Türk kökenli alevi inancına sahip milletvekillerinin de bu etkinliği desteklemek için ülkeye geleceklerini yineleyen Gül, alevi kökenli milletvekillerinin Kıbrıs sorunu hakkında ilgililerle görüşmeler yapacağın söyledi.

Gül, konfederasyon yönetim kurulunun da destek amaçlı ülkemizde yapılacağını ve etkinliklerin yüze aşkın ülkede yayın yapan Yol TV tarafından canlı yayınlanacağını belirtti.

Hacı Bektaş-ı Veli Kültürünü Araştırma ve Tanıtma Derneği

KKTC Hacı Bektaş-ı Veli Kültürünü Araştırma ve Tanıtma Derneği faaliyet hayatına 1994 yılının kasım ayında başladı.

Dernek inançsal ve sosyal boyutu olan ve faaliyetlerinde "Kamu yararı" gözeten bir yapıya sahiptir.

Yönetim Kurulu; Başkan, Başkan Yardımcısı (2), Genel Sekreter, Sayman, 4 Faal Üye olmak üzere 9 kişiden ve 1 Başkan, (2) Üye olmak üzere toplam 3 kişilik Denetleme Kurulu tarafından tüzük gereği 2 yıllık süreler bazında idare edilmektedir.

Mayıs 2006 - Mayıs 2008 2 yıllık dönem için Seçilmiş bulunan Yönetim Kurulu ve Denetleme Kurulu Üyeleri şu isimlerden oluşuyor:

"Özdemir Gül (Başkan), İsmail Midem (Başkan Yardımcısı), Hasan Şaşkara (Başkan Yardımcısı), Hasan Moroğlu (Genel Sekreter), Hüseyin Kurd (Sayman), Uğur Yıldız, Etem Gül, Ferudun Şimşek ve Müslüm Bayram (faal üyeler). Denetleme kurulunda ise Genço Şimşek Başkan, Ali Cevat Kılıç ve Sevdi Alıcı faal üye.
 
Fazile ÇUKUROVALI - 4 Kasım 2007
http://www.kibrisgazetesi.com/

Etiketler : , ,

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.