Kimliğine Şaman yazdırmak istedi, 172 lira ceza yedi!

Kimliğine Şaman yazdırmak istedi, 172 lira ceza yedi!

Kimliğindeki din hanesine Şaman yazdırmak isteyen adam, 172 lira ceza yedi!Cahit Bolat isimli vatandaşın isteği, "Din hanesine tek tanrılı üç...

A+A-

Kimliğine Şaman yazdırmak istedi, 172 lira ceza yedi!Kimliğindeki din hanesine Şaman yazdırmak isteyen adam, 172 lira ceza yedi!

Cahit Bolat isimli vatandaşın isteği, "Din hanesine tek tanrılı üç semavi dinden başka bir din yazılamaz" gerekçesiyle reddedildi.

Ankaralı Cahit Bolat, kimliğine Alevi yazdıramayınca buna tepki gösterip, din hanesi bölümüne Şaman ya da Şamanist yazılmasını istedi. Açtığı davadan eli boş dönen Bolat'a bir de "Boşuna dava açtı" diye para cezası kesildi. Gazete Habertürk'ün haberine göre; ilginç olay şöyle gelişti...

Alevi olan Cahit Bolat, kimliğine Alevi yazdıramayınca 2006'da din hanesindeki islam ibaresinin Şaman ya da Şamanist olarak değiştirilmesi için içişleri Bakanlığı'na başvurdu. 2008'de başvurduğu Altındağ Nüfus Müdürlüğü de "Din hanesine tek tanrılı üç semavi dinden başka bir din yazılamaz" yanıtını verdi.

DAVA AÇTI

Bolat bunun üzerine Ankara 14. Asliye Hukuk Mahkemesi'ne başvurup kimliğinin din hanesine Şaman yazılmasını istedi. Bolat, "Alevilerin dini inançları devlet tarafından yok sayılmıştır. Dinimi kendi yaşayış ve inanışıma daha uygun olan Şamanizm dini ile değiştirmek istiyorum" dedi. Mahkeme de din hanesine islam, Hıristiyanlık ve Musevi dışındaki dinlerin yazılamadığı gerekçesiyle davayı reddetti. Bolat, karara itiraz ederek davayı Yargıtay'a taşıdı. Yargıtay 18. Hukuk Dairesi, aynı gerekçelerle mahkeme kararını onadı. Karar düzeltme talebini inceleyen Daire, bu talebi de reddetti. Ancak talebi reddetmekle kalmadı. Hukuk Muhakemeleri Yasası'nda sayılan hallere uymadığı gerekçesiyle Bolat'ın 172 lira idari para cezası ödemesine hükmetti.

Haberjet.com - ANKARA - 20 Mart 2010

Etiketler : , ,

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.