Kırk Ayaklı Karınca Asım Bezirci

Kırk Ayaklı Karınca Asım Bezirci

Kırk Ayaklı Karınca Asım Bezirci EVRENSEL Basım Yayın, 2 Temmuz 1993’ün yıldönümünde Adnan Özyalçıner’in hazırladığı...

A+A-

Kırk Ayaklı Karınca Asım Bezirci Kırk Ayaklı Karınca Asım Bezirci

EVRENSEL Basım Yayın, 2 Temmuz 1993’ün yıldönümünde Adnan Özyalçıner’in hazırladığı bir Asım Bezirci’ye saygı kitabı yayımladı: Edebiyatın Kırk Ayaklı Karıncası Asım Bezirci.

(Soldan sağa) Sami Karaören, Asım Bezirci, Muzaffer Uyguner, (önde) Ali Balkız, Mahmut Alptekin. (Fotoğraf: NECATİ GÜNGÖR)

Nesnel eleştirinin öncüsü Asım Bezirci bu nesnelliği şöyle tanımlamıştı: “Elbette “nesnel” derken, kapalı ve mutlakçı bir davranış düşünmüyorum; bunun olanaksız olduğunu biliyorum. Ancak, eleştireni yanıltmağa elverişli “kişisel” ögeleri gücü yettiğince azaltan, nesneden uzaklaşmayan, sorumluluk yüklenen bir davranış tasarlıyorum. Nesnel yanı ağır basan, ama öznele de pencerelerini kapamayan gerçekçi bir davranış... Bu davranışa yaslanan eleştiriye “nesnel eleştiri” değil de “tümel eleştiri”, hatta “bilimsel eleştiri” demek belki daha doğru olacaktır.”

488 sayfalık kitapta Asım Bezirci’nin kendi kaleminden yaşam öyküsü yanında Bezirci’nin gençlik yazıları, şiirleriyle bir öyküsü de var. Nesnel eleştirinin öncüsü Bezirci’nin günlüklerinden kimi bölümler ise ilk kez bu kitapla okura ulaşacak. Asım Bezirci’ye yazılan mektuplarla bu mektuplara yazılan yanıtların da yer aldığı bölümde Hasan Ali Yücel’in mektupları da yer alıyor.

Refika Bezirci’nin Asım Bezirci ile yaşadıklarını yazdığı bölümün yanı sıra Bezirci için yazılmış makaleler, ölümünden sonra yazılanlar ve bu kitap için hazırlanan armağan yazılar kitabın önemli bölümlerini oluşturuyor.

Asım Bezirci’nin ve arkadaşlarının fotoğrafları da edebiyat tarihimizin önemli belgelerinden.

KAYNAK: EVRENSEL KÜLTÜR SERVİSİ - 30 Haziran 2009

ASIM BEZİRCİ’YE SAYGI KİTABINI ADNAN ÖZYALÇINER HAZIRLADI

Edebiyatın Kırk Ayaklı Karıncası

Kitapta, Bezirci’nin kendi kaleminden yaşamöyküsünün yanı sıra gençlik yazıları, şiirleri, günlüklerinden kimi bölümler ve bir de öyküsü yer alıyor.

Kültür Servisi - Evrensel Basım Yayın, 2 Temmuz 1993’ün yıldönümünde Adnan Özyalçıner’in hazırladığı bir Asım Bezirci’ye saygı kitabı yayımladı: ‘Edebiyatın Kırk Ayaklı Karıncası Asım Bezirci’. 488 sayfalık kitapta Asım Bezirci’nin kendi kaleminden yaşamöyküsü yanında Bezirci’nin gençlik yazıları, şiirleriyle bir öyküsü de var. Nesnel eleştirinin öncüsü Bezirci’nin günlüklerinden kimi bölümler ise ilk kez bu kitapla okura ulaşacak. Asım Bezirci’ye yazılan mektuplarla bu mektuplara yazılan yanıtların da yer aldığı bölümde Hasan Âli Yücel’in mektupları da yer alıyor. Refika Bezirci’nin Asım Bezirci ile yaşadıklarını yazdığı bölümün yanı sıra Bezirci için yazılmış makaleler, ölümünden sonra yazılanlar ve bu kitap için hazırlanan armağan yazılar kitabın önemli bölümlerini oluşturuyor. Asım Bezirci’nin ve arkadaşlarının fotoğrafları da edebiyat tarihimizin önemli belgelerinden.

KAYNAK : CUMHURİYET - 28 Haziran 2009

Etiketler : ,

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.