Kitap Tanıtımı : Esat KORKMAZ : Anadolu Aleviliği

Kitap Tanıtımı : Esat KORKMAZ : Anadolu Aleviliği

Kitap Tanıtımı : Esat KORKMAZ : Anadolu Aleviliği Anadolu Aleviliğinin felsefesine-inancına, öğretisine ve erkânına yönelik olarak gerçekleştirilen...

A+A-

Kitap Tanıtımı : Esat KORKMAZ : Anadolu AleviliğiKitap Tanıtımı : Esat KORKMAZ : Anadolu Aleviliği

Anadolu Aleviliğinin felsefesine-inancına, öğretisine ve erkânına yönelik olarak gerçekleştirilen bu çalışma boyunca, Anadolu Aleviliğinin felsefi bir din, bir bilgelik öğretisi olduğu kanıtlanmaya; bu kanıtlanmaya koşut olarak 'insan-evren-Tanrı' konusundaki inanç tasarımlarına esin oluşturan, öncel ve belirleyici nesnel tasarımlar yakalanmaya ve yorumlanmaya; felsefesi ve öğretisi gereği laik olan Alevi yaşama biçiminin aydınlanma, hümanizm ve etik boyutları irdelenerek geleceğe de yol gösterecek olan Alevi ütopyasının, bu bağlamda Alevi düşsel toplum projesinin çerçevesi çizilmeye çalışılıyor.
 
Arka Kapak Yazısı: 

Bu ürün, bilimsel kaygı sürekli canlı tutularak gerçekleştirilen; Anadolu Aleviliğinin felsefesine-inancına, öğretisine ve erkânına yönelik bir çalışmadır. Anadolu Aleviliği, "bilge" olarak karşımıza çıkan erenlerin felsefesidir, bu anlamda vahiy dışı felsefi bir dindir/inançtır; bir eren öğretisidir, bu anlamda bilimsel bir kuramdır. Çalışma boyunca; a) Anadolu Aleviliğinin bir felsefi din, bir bilgelik öğretisi olduğu kanıtlanmaya; b) Kanıtlanmaya koşut olarak "insan-evren-Tanrı" konusundaki inanç tasarımlarına esin oluşturan, öncel ve belirleyici nesnel tasarımlar yakalanmaya ve yorumlanmaya; c) Felsefesi ve öğretisi gereği laik olan Alevi yaşama biçiminin aydınlanma, hümanizm ve etik boyutları irdelenerek geleceğimize de yol gösterecek olan Alevi ütopyasının, bu bağlamda Alevi düşsel toplum projesinin (kâmil toplum projesi) çerçevesi çizilmeye çalışıldı. Çalışmanın ikinci yarısı tümüyle Anadolu Aleviliğinin erkânına ayrıldı; okuyucuyu üretken kılmak için inançsal ve nesnel kaynakları yorumlandı.

1946'da Manisa/Demirci'de doğdu. Fikir Kulübü (FK) Yönetim Kurulu ve son dönem Devrimci Gençlik Federasyonu (DEV-GENÇ) Genel Yönetim Kurulu üyeliklerinde bulundu. 12 Mart sonrası Türkiye Halk Kurtuluş Partisi Cephesi (THKP-C) ve DEV-GENÇ davalarından yargılandı. 1974 siyasal affıyla cezaevinden çıktı. Bir süre Türkiye Sosyalist İşçi Partisi'nin (TSİP) Zeytinburnu İlçe Başkanlığı'nda bulundu ve bu partinin yayın organları olan İlke ve Kitle'nin yazı kurulunda görev aldı. 1976'da Orman Fakültesi'ni bitirerek, Orman Yüksek Mühendisi oldu ve 1980'e değin Orman Bakanlığı'nın çeşitli birimlerinde çalıştı. 12 Eylül sonrası siyasal görüşleri nedeniyle Orman Bakanlığı'ndaki görevine son verildi. Askerlik dönüşü yazar-araştırmacı olarak Babıali'de çalışmaya başladı. 1980'lerin sonlarında Alevilik-Bektaşilik konusundaki çalışmalarına ağırlı verdi.
 
Yayınevi:
Berfin Yayınları

Kitap Adı: Anadolu Aleviliği

Yazar Adı: Esat Korkmaz

Yayın Yönetmeni: İsmet Arslan

Sayfa Sayısı: 496

Baskı Yılı: Mart 2008

Baskı Sayısı: 2. Baskı

ISBN 978 - 975 – 7354 – 96 – 3

Barkod No: 9789757354963

Fiyatı: 18 YTL

Boyut: 13.5 x 19.5 cm.

Kapak Cinsi: Bristol karton

Türü: Araştırma-İnceleme

BERFİN BASIN YAYIN VE TİC. LTD. ŞTİ.

Adres: Cağaloğlu Yukuşu, Evren Han No: 29 / 56 Cağaloğlu 34112- İstanbul

Tel: (0.212) 513 79 00 Faks: (0.212) 512 37 20

www.berfin.net      e-posta:

n

 

ALEVİ HABER AJANSI / 17 Mayıs 2008

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.