Lüksemburg da Ermeni Soykırımını Tanıdı

Lüksemburg da Ermeni Soykırımını Tanıdı

Lüksemburg Parlamentosu Ermeni soykırımını tanıdı. 5 Mayıs’ta muhalefetteki Hıristiyan Sosyal Halk Partisi’nin günceme getirdiği ve “Avrupa ruhu...

A+A-

Lüksemburg Parlamentosu Ermeni soykırımını tanıdı.

5 Mayıs’ta muhalefetteki Hıristiyan Sosyal Halk Partisi’nin günceme getirdiği ve “Avrupa ruhu ve dayanışmasıyla 100. Yılında Ermeni soykırımını anma”yı oylayan parlamento soykrımı tanıdı.

Lüksemburg Dışişleri Bakanı Jean Asselborn, Türkiye ve Ermenistan'ı barışma yolunda yeni adımlar atmaya teşvik ettiklerini belirterek 1915 olaylarını soykırım olarak tanımanın Türkiye'ye karşı düşmanca bir eylem olmadığını ifade etti.

Oylamanın ardından açıklama yapan Ermenistan Dışişleri Bakanı Edward Nalbandyan da Ermeni Soykırımı’nın uluslararası kamuoyu tarafından tanınmamasının geri dönülemez şekilde ilerlediğini belirterek “Lüksemburg Parlamentosu Ermeni soykırımının kurbanlarının hatırasına saygılarını sunup, Osmanlı İmparatorluğu’nun bir asır önce Ermenilere yönelik soykırımını vurgulayarak Türk yetkilileri kendi geçmişleri ile yüzleşmeye çağırdı” diye konuştu.

Nalbandyan Lüksemburg'un 1915 olaylarını soykırım olarak tanımasının gelecekte insanlığa karşı suçların önlenmesinde etkili olacağını vurguladı.

Soykırımı tanıyan devletler

Lüksemburg böylece Ermeni Soykırımı’nı tanıyan 22. Ülke oldu. Avrupa Birliği ve Avrupa Parlamentosu’nun haricinde Avusturya, Bolivya, İsveç, Şile, Litvanya, Polonya, Venezuela, Hollanda, Slovakya, İsviçre, Arjantin, İtalya, Vatikan, Yunanistan, Fransa, Belçika, Lübnan, Kanada, Rusya, Güney Kıbrıs yönetimi ve Urugay da Ermeni soykırımını tanımıştı. (EA) 

* Bu haberde CNNTürk, ArmenianGenocide100 ve Panorama.am'dan yararlandık.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.