'Maaş alan dede, bizim olamaz'

'Maaş alan dede, bizim olamaz'

'Maaş alan dede, bizim olamaz' AKP'nin açılımını değerlendiren Alevi dedeleri maaş bağlanması ve genel müdürlüğü...

A+A-

'Maaş alan dede, bizim olamaz''Maaş alan dede, bizim olamaz'

AKP'nin açılımını değerlendiren Alevi dedeleri maaş bağlanması ve genel müdürlüğü beğenmedi..

Siyasi partilerin Alevilere yerel seçim öncesi ilgisini artırmasının ardından Alevi dedeleri dün Ankara'da istişare için bir araya geldi. Dedeler, Diyanet İşleri Başkanlığı'nın kaldırılmasını istedi. Bektaşi Veli Anadolu Kültür Vakfı (BVAKV) Genel Merkezi'nde yapılan toplantıda şu mesajlar verildi:

* Hacı Bektaşi Veli Dergahı Postnişi Veli Ulusoy: Laiklikten söz edilebilmesi için Diyanet İşleri Başkanlığının kaldırılması gerekiyor. Nasıl başbakanlığa bağlı Diyanet İşleri Başkanlığı yanlışsa Alevilerin temsil edileceği bir genel müdürlük de yanlıştır. Devletten maaş alan dedeler Alevi toplumu tarafından hiçbir zaman kabul edilmeyecektir.

'Maaş alan dede, bizim olamaz' * Abdal Musa Dergâhı Postnişi Hüseyin Eriç: Önce Alevilerin kimliği tanınmalı ve cemevleri yasal statüye kavuşmalı. Biz para, maaş istemiyoruz.

* HBVAKV Başkanı Ercan Geçmez: Yurttaşların kendilerini tarif ettikleri biçime siyasilerin saygı göstermesini bekliyoruz.

* AKD Genel Başkanı Tekin Özdil: Cumhuriyet'in kuruluşundan bu yana 84 yıl geçti, ama Alevilerin bir tek sorunu çözülmedi. Toplantıdan sonra yayımlanan sonuç bildirgesinde Cemevlerinin ibadethane olduğu ve aksi söylemlerin kimsenin haddi olmadığı vurgulandı.

Alevilerle toplantı

TBMM Başkanı Köksal Toptan'dan sonra Hükümet de Alevilerle buluşma kararı aldı. Devlet Bakanı Sait Yazıcıoğlu, bayram sonrası Aralık'ın ikinci yarısında Alevileri temsil eden sivil toplum örgütleriyle kamp yapma kararı aldı. Bir otelde yapılması tasarlandığı kampta Alevi dedelerine maaş bağlanması, Cem evlerinden elektrik ve su parası alınmaması gibi konular ele alınacak.

SABAH - 29 Kasım 2008

Etiketler : , , , ,

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.