"Madımak Koşulsuz Müze Olmalıdır"

"Madımak Koşulsuz Müze Olmalıdır"

"Madımak Koşulsuz Müze Olmalıdır"Sivas Demokrasi Platformu bileşenleri Madımak'ın Müze Olması talebini bir kez daha seslendirdi....

A+A-

"Madımak Koşulsuz Müze Olmalıdır""Madımak Koşulsuz Müze Olmalıdır"

Sivas Demokrasi Platformu bileşenleri Madımak'ın Müze Olması talebini bir kez daha seslendirdi. Konu ile ilgili Sivas Demokrasi güçlerinin yaptığı basın açıklamasını aktarıyoruz:

"İnsanlık tarihi toplumların geleceği için yaratmış olduğu iyi değerlerle anıldığı gibi bazen de savaşlarla, katliamlarla ya da acılarla yoğrulmuş süreçlerle de anılmaktadır.

Üzerinde yaşadığımız Anadolu coğrafyası da birçok kültüre ev sahipliği ederek halkların bir arada kardeşçe yaşayabileceğine ilişkin olumlu değerlerle anılırken bazen de acıların yaşam bulduğu bir coğrafya olmuştur. Ne yazık ki 2 Temmuz 1993 Sivas Madımak Katliamı da yaşanan acılar sürecinin en vahşi ve en etkili halkalarından biri olarak insanlık tarihine kara bir leke olarak kaydedilmiştir.

2 Temmuz Madımak Katliamını her yıl hatırlatmamız bir intikam duygusu olmadığı gibi, sadece gerçeklerle yüzleşmek, katledenleri lanetlemek ve katledilenleri anmak, bir daha bu tür acıların yaşanmaması içindir.

2 Temmuz 1993’te katliama seyirci kalan yetkililer bugün sözde bir takım açılımların parçası olarak ve tutarlı ve samimi olmayan yaklaşımlarla katliamın yaşandığı yer olan Madımak Sorununu çözeceğini iddia etmektedir.

24 Mart 2010 tarihinde Devlet Bakanı Faruk ÇELİK başkanlığında Sivas’ta yapılan toplantıda, gerçek muhatapların bir kısmı çağrılmazken çağrılan bir kısım muhatapların ise düşünceleri kamuoyuna yansıtılmadan sözde çoğunluğun düşüncesi budur diyerek; “Madımağın Kütüphane yapılması ve bir bölümünün de mağdurlar için bir anı köşesi oluşturulması” şeklinde düzenleneceğine dair bir açıklama yapılmıştır.

Bu sorun ne Alevilerin, ne Sivas’ta var olan Sivil Toplum Örgütleri ve Siyasi Partilerin görüşleri doğrultusunda ne de AKP Hükümeti’nin kriterleri ve bakış açısı çerçevesinde çözümlenebilir. Bu sorun insanlık meselesidir.

Ancak ne yazık ki Madımak Sorunu’nu sözde Alevi Çalıştayı ekseninde değerlendirmek ve Sivas’ta var olan Sivil Toplum Örgütleri ve Siyasi Partilerin görüşleri doğrultusunda çözme çabası aslında çözümsüzlüğün ta kendisidir.

Kaldı ki Madımak konusunda çözüm ve muhatap aranıyorsa;

Muhatap, katliamın mağdurları ve her yıl Madımak’ta “MADIMAK MÜZE OLACAK “diyen on binlerdir.

Muhatap, tüm inkârlara yok saymalara ve engellemelere karşın her yıl Madımağın önünde insanlığın bu tür acıları bir daha yaşamaması için haykıranlardır.

Muhatap, bu ülkenin aydınlık yüzleri olan bütün dillerin, kimliklerin, inançların, düşüncelerin bir arada kardeşçe barış içinde yaşamasını savunanlardır.

Muhatap, tüm zorluklara rağmen her 2 Temmuz’da gerek farklı ülkelerden gerekse farklı şehirlerden Madımağın önünde katliamı lanetleyenlerdir.

Bizler 16 yıldan beri tüm yok saymalara, inkârlara katliamın üzerini örtme ve unutturma anlayışına karşı bazen 50 kişiyle bazen de on binlerle Madımağın önünden hep haykırdık. İnsanlık bir daha bu tür acılar ve katliamlar yaşamasın diye “MADIMAK MÜZE OLMALIDIR” dedik. Bugün yine aynı kararlılıkla toplantıda da ifade edildiği gibi Madımak kamulaştırılarak müzeye düştürülmelidir.

Tüm bu düşüncelerle ne Sivas’ta bulunan sivil toplum örgütleri ve siyasi partilerin düşüncesi, ne de Hükümetin dayatmacı anlayışına göre değil, tüm insanlığın ortak talebi olarak bir kez daha haykırıyoruz: MADIMAK KOŞULSUZ MÜZE OLMALIDIR.

Daha demokratik, insan hak ve özgürlüklerine saygılı, eşit ve özgür bir toplumda yaşamak istiyorsak, acılarla yüzleşmek ve katliamı lanetlemek adına: MADIMAK KOŞULSUZ MÜZE OLMALIDIR.

UNUTMADIK! UNUTTURMAYACAĞIZ!

  • EĞİTİM SEN SİVAS ŞUBESİ
  • SES SİVAS ŞUBESİ
  • BTS SİVAS ŞUBESİ
  • BES İL TEMSİLCİLİĞİ
  • KÜLTÜR-SANAT SEN
  • TARIM ORKAM SEN
  • TÜM BEL SEN
  • ESM İL TEMSİLCİLİĞİ
  • HALKEVLERİ SİVAS ŞUBESİ
  • PİR SULTAN ABDAL KÜLTÜR DERNEĞİ
  • HACI BEKTEŞ VELİ ANADOLU KÜLTÜR VAKFI
  • ALEVİ KÜLTÜR DERNEKLERİ
  • EMEK PARTİSİ
  • ÖZGÜRLÜK VE DAYANIŞMA PARTİSİ
  • TÜRKİYE KOMÜNİST PARTİSİ

KAYNAK : Alevihaber.com - 01.03.2010

Etiketler : , ,

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.