Mahalle baskısı Milli Eğitim'de

Mahalle baskısı Milli Eğitim'de

İstanbul'da milli eğitim müdürlüklerinde "talep olmadığı iddiasıyla" öğle yemeği kaldırıldı.  İstanbul'da...

A+A-

Mahalle baskısı Milli Eğitim'de İstanbul'da milli eğitim müdürlüklerinde "talep olmadığı iddiasıyla" öğle yemeği kaldırıldı.

 İstanbul'da Üsküdar, Beykoz, Ümraniye ve Kadıköy ilçe milli eğitim müdürlüklerinde "talep olmadığı iddiasıyla" öğle yemeği kaldırıldı. Müdürlüklerde oruç tutmayanlar için herhangi bir düzenleme yapılmadı. Eğitim-Sen 2 No'lu Şube Başkanı Toprak, "AKP'nin baskısı milli eğitim müdürlükleriyle devam ediyor, çalışanlar oruç tutmaya zorlanıyor" dedi.

Ramazan nedeniye uygulanan baskılara her gün bir yenisi ekleniyor. İstanbul'da Üsküdar, Beykoz, Ümraniye ve Kadıköy İlçe Milli Eğitim Müdürlükleri'nde öğle yemekleri kaldırıldı. İlçe Milli Eğitim müdürleri söz konusu uygulamaya "talep olmadığı için" gidildiğini savundu. Eğitim-Sen 2 No'lu Şube Başkanı Hasan Toprak, "Yandaş atamalarıyla işe başlayan AKP, ilköğretim okullarına kadar indirdiği baskıya İlçe Milli Eğitim Müdürlükleri'yle devam ediyor, çalışanlar oruç tutmaya zorlanıyor" dedi.

Yemekhane ve mutfakların kapatıldığı müdürlüklerde oruç tutmayanlar içinse herhangi bir düzenleme yapılmadı. Üsküdar İlçe Milli Eğitim Müdürü Saadettin Gül, ramazan ayı gelmeden önce yazılı bir dilekçeyle personelden "oruç tutup tutmayacakları konusunda" bilgi aldıklarını ve oruç tutmayanların sayısının az olması nedeniyle böyle bir uygulamaya gittiklerini söyledi. Gül, "Yemek isteyen sadece dört kişi vardı, hizmeti sağlayan şirketle görüştük 4 kişi için gelemeyeceklerini söylediler. Yemek yemek isteyen evinden getirir yer" dedi. Personelin "yemek isteğini" dilekçede belirtmekten çekinmiş olup olamayacağını sorduğumuz Gül, "Vatandaş elinde sigarayla dolaşmaya çekinmiyor da 'yemek istiyorum' demeye mi çekinecek" diye konuştu.

Kadıköy'de İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü görevini vekâleten yürüten Mehmet Akgül ise uygulamada kasıt olmadığını söyledi. Geçen yıllarda mutfağın kapatılmadığını kaydeden Akgül şunları söyledi:

"Bu yıl böyle bir talep olmadı. Mutfağımızı da bakıma aldık zaten. Geçen yıl mutfak açıktı. Oruç tutmayan zaten 10-15 kişi. Bu arkadaşları belki de atladık. Kesinlikle art niyetimiz yok" dedi.

Beykoz İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü yetkilileri ise yemekhanelerinin zaten olmadığını, ancak "bir kurumdan bedelsiz olarak gelen" öğle yemeğinin kurum tarafından ramazan başından bu yana gönderilmediğini söylediler. Yetkililer, "Zaten yemek talebi de olmadı" dediler.

Ümraniye İlçe Milli Eğitim Müdürü İlyas Tekin ise ilçede bu yönde bir sorun olmadığını belirterek "Ahenkli ve uyumlu bir ekibiz. Çalışanların çoğu oruç tutuyor, tutmayan sayısı az. Bize dışarıdan yemek geliyor. Az kişi olduğu için yemek şirketi 'maliyeti karşılamaz' diyerek böyle bir uygulamaya gitti. Biz yıllardır ne oruç tutana ne de tutmaya bir şey demeyiz" diye konuştu.

'Oruç tut baskısı'

Eğitim-Sen 2 No'lu Şube Başkanı Hasan Toprak, yapılanları AKP zihniyetinin bir yansıması olarak değerlendirdi. Toprak, "Günlerdir ülke gündeminden düşmeyen 'mahalle baskısı' nın en güzel örneklerinden birisi de İlçe Milli Eğitim Müdürlükleri'nde yaşananlardır. Yandaş atamalarıyla işe başlayan AKP, ilköğretim okullarına kadar indirdiği baskıya İlçe Milli Eğitim Müdürlükleri'yle devam ediyor. Çalışanlar oruç tutmaya zorlanıyor" diye konuştu.

EVRİM KAYA- CUMHURİYET
03.10.2007

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.