'Mahalle değil belediye baskısı var'

'Mahalle değil belediye baskısı var'

'Mahalle değil belediye baskısı var'Eski Keçiören Belediye Başkanı Kırmızı, ilçede insanların özgür olmadığını...

A+A-

'Mahalle değil belediye baskısı var''Mahalle değil belediye baskısı var'

Eski Keçiören Belediye Başkanı Kırmızı, ilçede insanların özgür olmadığını söyledi

ANKARA (Cumhuriyet Bürosu) - Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın 5 yıldır yaşadığı Keçiören’de toplam 136 işletmede içki satışı yapılırken, Çankaya’da ise içki satışı yapan işletme sayısı 4 bini geçiyor. Restoran ve kimi büyük marketlerin de içki satışı yapmadığı Keçiören’de, “ahlakı bozar” gerekçesiyle öğrenci ve bekârlara ev kiralanmadığı savunuluyor. Eski Keçiören Belediye Başkanı Hamza Kırmızı, Keçiören’de mahalle baskısının yanı sıra “belediye baskısı”nın da olduğunu belirterek, “Keçiören’de insanlar özgür değil” diye konuştu.

Belediyeye bağlı zabıtalar tarafından saat 23.00’ten sonra içki sattığı gerekçesiyle Metin Şahin adlı esnafın çivili sopalarla saldırıya uğradığı Keçiören’de hiçbir restoranda içki servisi bulunmuyor. Saat 23.00’ten sonra içki satışının yapılmadığı ilçede, park ve dinlenme alanlarında da içki içilmesine izin verilmiyor. Keçiören Belediyesi Zabıta Başkanlığı’nın verilerine göre ilçede içki satışı yapan tekel bayisi sayısı 136. Çankaya’da ise içki satışı yapan işletme sayısının 4 binin üzerinde olduğu belirtiliyor. Keçiören’in AKP’li Belediye Başkanı Turgut Altınok, yaklaşık 1 milyon kişinin yaşadığı ilçede içki satışı yapan işletme sayısının az olmasını “arz talep meselesi”ne bağlarken, işletme sahipleri baskı nedeniyle içki satışı yapmaya çekiniyor.

‘Hukuk dışı uygulamalar yapılıyor’

Ankara’nın dört bir yanında içki satışı yapan kimi büyük marketlerin Keçiören’deki şubelerinde içki satılmaması, Keçiören Belediyesi tarafından turizme katkı amacıyla yapılan Estergon Kalesi’ndeki restoranın menüsünde de içki bulunmaması, ilçedeki örtülü olan içki yasağını doğruluyor. Keçiören’de “ahlaki yapıyı bozar” gerekçesiyle bekâr yurttaşların yanı sıra öğrenciler de ev bulmakta zorlanıyor. Ev sahipleri öncelikli olarak evli yurttaşlara ev kiralıyor.

Eski Keçiören Belediye Başkanı CHP’li Hamza Kırmızı, kendi döneminde belediye yasasının verdiği yetkileri kullandıklarını, fakat bugünkü yönetimin bu yetkinin sınırları dışına çıktığını söyledi. Kırmızı, “Bazı kamu kurumlarının görevlerini, özellikle valiliğin, emniyetin de görevlerini bugünkü belediye yerine getiriyor” dedi. Keçiören Belediyesi’nin özellikle içki satışı yapan işletmeler ile pazarcılar konusunda çok ciddi hukuk dışı uygulamalar yaptığını savunan Kırmızı, “Keçiören’in şiddetten yana sıkıntısı var. Bölgedeki işletme sahipleri de baskıdan çekindikleri için konuşmak istemiyorlar” diye konuştu. Bir esnafın zabıtaların saldırısına uğramasının ardından İçişleri Bakanlığı’nın üzerine düşeni yapmadığını dile getiren Kırmızı, Altınok’un “Bizden ruhsat isteyen mi oldu ki biz vermedik” açıklamasının da “pişkinlik” olduğunu söyledi.

Kırmızı, Ankara genelinde içki satışı yapan restoran ve bar sayısının her geçen gün artmasına karşın, Keçiören’de tam tersine bu gibi işletmelerin kapandığını söyledi.

‘Bekârlar potansiyel ahlaksız’

Kırmızı, Keçiören Belediye Başkanlığı görevini yaptığı dönemde öğrenci evi diye anılan bir hizmetle bekârlara ev verdiğini kaydetti. “Onlara göre bekârlar potansiyel ahlaksız” diyen Kırmızı, Altınok’un ilk işinin 500 ile bin kişinin yaşadığı bekâr evlerini boşaltmak olduğunu dile getirdi.

Kırmızı, burada kalan öğrenci ve bekârların adeta sokağa atıldığını belirtti.
 
Cumhuriyet - 30.08.2008

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.