Mahkemeden Dur Dağı kararı

Mahkemeden Dur Dağı kararı

Mahkemeden Dur Dağı kararıAntalya'nın Elmalı ilçesi Tekke köyündeki Abdal Musa Dergahı'nın arkasında yer alan ve Aleviler tarafından...

A+A-

Mahkemeden Dur Dağı kararı

Antalya'nın Elmalı ilçesi Tekke köyündeki Abdal Musa Dergahı'nın arkasında yer alan ve Aleviler tarafından kutsal sayılan Dur Dağları'ndan mermer çıkarılmasına mahkeme “dur” derken, Dur Dağları üzerinde bulunan kutsal mekanların korunması ve tescillenmesi kararlaştırıldı.

Antalya 3'üncü İdare Mahkemesi'nde geçen yıl açılan davanın sonucu çevrecileri sevindirdi. Antalya 3'üncü İdare Mahkemesi, Abdal Musa Dergahı'nın arkasında yer alan ve Aleviler tarafından kutsal sayılan Dur Dağları'nda faaliyet gösteren mermer ocağının kapatılmasına karar verdi.

Antalya Kültür ve Tabiat Varlıkların Koruma Bölge Kurulu ise Abdal Musa gönüllülerinden Cemal Kaya ve Nuran Kaya'nın Elmalı ilçesi Tekke Köyü 4 parselde bulunan Abdal Musa Türbesi ve çevresinin korunması talebiyle yaptığı başvuruyu değerlendirdi. Antalya Kültür ve Tabiat Varlıkların Koruma Bölge Kurulu, 11 Temmuz 2011 tarihli kararında, Dur Dağları üzerinde bulunan beş ardıç ağacı ile Şah Ardıç ağacını “tabiat varlığı” olarak tescilleyerek koruma duvarı oluşturulmasına karar verdi.

Kurul, Budala Sultan ve Mestan Dede türbeleriyle Oturak Baba mezarlığını koruma altına alıp “kültür varlığı” statüsüyle, Abdal Musa'nın Çaybaşı köyünde bulunan Solak değirmenini de aynı kapsamda tescilledi.

Abdal Musa Gönüllüleri adına açıklama yapan Cemal Kaya yaptığı açıklamada, “Bu kararlar bize çifte mutluluk yaşattı. Antalyamız, Türkiyemiz kazanmıştır. Değerlerimize sahip çıktığımız zaman ve mücadelesini yaptığımız zaman kazanacağımızı bir daha gördük” dedi.“KUTSAL UÇARSU'YA HES YAPILMASIN”

Cemal Kaya, “Abdal Musa'nın kutsal suyu” olarak bilinen ve Aleviler için kutsal sayılan, Kaş ilçesindeki Yeşilgöl ve Uçarsu şelalesine yapılmak istenen hidroelektrik santrali çalışmalarının da durdurulmasını istedi.

Uçarsu şelalesinin Antalya Kültür ve Tabiat Varlıkların Koruma Bölge Kurulu'nun 1998 yılında aldığı kararla sit alanı ilan edildiğini hatırlatan Cemal Kaya, kurulun 11 Temmuz 2011 tarih ve 5273 sayılı kararı ile bölgenin inanç turizmi olması için tavsiye kararı aldığına da dikkati çekti. Cemal Kaya, “Bölgenin inanç turizmi ve doğa turizmi için toplumun hizmetine sunulmasını talep ediyoruz. Kutsal Uçarsu'ya HES yapılmasın” diye konuştu.

Cemal Kaya, bölgedeki HES çalışmalarının durdurulması için Antalya Valiliği'ne ulaştırılmak üzere imza topladıklarını kaydetti.

Hürriyet - A.A - 29 Temmuz 2011

Dur Dağı'ndaki Mermer Ocağına Mahkeme 'dur' Dedi

Antalya'nın Elmalı İlçesi'ndeki Tekke Köyü'nde bulunan Abdal Musa Dergahı yakınındaki Dur Dağı'na mermer ocağı açılmasına Antalya 3'üncü İdare Mahkemesi 'dur' dedi.
 
Biliyorum Ama Konuşamıyorum Diyorsanız İşte Fırsat!Antalya'nın Elmalı İlçesi'ndeki Tekke Köyü'nde bulunan Abdal Musa Dergahı yakınındaki Dur Dağı'na mermer ocağı açılmasına Antalya 3'üncü İdare Mahkemesi 'dur' dedi.

Abdal Musa Sultan Dergahı'nın bulunduğu Elmalı İlçesi'nin Tekke Köyü'nde, Çevre ve Orman Bakanlığı'nın bir şirkete Dur Dağı'nda mermer ocağı ruhsatı vermesi üzerine harekete geçen köylüler, İzmir Bergama'daki gibi yarı çıplak eylem yaptı, meşaleli yürüyüşler düzenleyerek tepkilerini ortaya koydu. Köylüler ardından dava açtı.

Antalya 3'üncü İdare Mahkemesi'nde geçen yıl açılan davada verilen karar çevrecileri sevindirdi. Mahkeme, dergahın arkasında yer alan ve Aleviler tarafından kutsal sayılan Dur Dağı'nda faaliyet gösteren mermer ocağının kapatılmasına karar verdi.

'TABİAT VARLIĞI' TESCİLLENDİ

Antalya Kültür ve Tabiat Varlıkların Koruma Bölge Kurulu ise Abdal Musa gönüllülerinden Cemal Kaya ve Nuran Kaya'nın, Tekke Köyü 4 parselde bulunan Abdal Musa Dergahı ve çevresinin korunması talebiyle yaptığı başvuruyu değerlendirdi.

Kurul, 11 Temmuz tarihli kararında, Dur Dağı üzerinde bulunan beş ardıç ağacı ile Şah Ardıç ağacını 'tabiat varlığı' olarak tescilleyerek koruma duvarı oluşturulmasına karar verdi. Kurul, Budala Sultan ve Mestan Dede türbeleriyle Oturak Baba mezarlığını koruma altına alıp 'kültür varlığı' statüsüyle aynı kapsamda tescilledi.

Haberler.com - (DHA) - 29.07.2011

Alevilerin kutsal mekanındaki taş ocağı kapatılacak

ANTALYA - Antalya Elmalı İlçesi Tekke Köyünde ulunan ve Aleviler için kutsal sayılan Abdal Musa Dergahı’nda açılan mermer ocağıyla ilgili mahkeme kapatma kararı verdi. Dur Dağları üzerinde bulunan kutsal mekânların korunması ve tescillenmesi kararlaştırıldı.

Abdal Musa Dergahı’nın bulunduğu bölgeye taş ocağı yapılmasına karşı Almanya Alevi Birlikleri Konfederasyonu, Alevi Bektaşi Federasyonu, Pir Sultan Abdal Kültür Dernekleri, Hacı Bektaş Veli Anadolu Kültür Vakfı, Alevi Kültür Dernekleri ve Abdal Musa Derneği sert tepki göstermiş, Alevilerin en önemli inanç merkezlerinden birine taş ocağı açılması yalnızca çevre katliamı, tarih katliamı değil, Aleviliğe de saldırı anlamına geldiğine dikkat çekmişlerdi.

Nitekim Antalya 3. İdare Mahkemesi, Abdal Musa Dergâhı’nın arkasında yer alan ve Aleviler tarafından kutsal sayılan Dur Dağları’nda faaliyet gösteren mermer ocağının kapatılmasına karar verdi. Antalya Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu da Budala Sultan ve Mestan Dede türbeleriyle Oturak Baba mezarlığı ve Abdal Musa’nın Çaybaşı köyünde bulunan Solak değirmenini de “kültür varlığı” statüsüyle koruma altına aldı.

Tekke Deresi mevkiinde yer alan Ardıç ağacı da Orman Bölge Müdürlüğü’nce hazırlanan rapor doğrultusunda tescil edildi. Antalya Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu, söz konusu bölgenin inanç turizmi alanı olarak ilan edilmesi için Kültür ve Turizm Bakanlığı’na tavsiyede bulunulmasını, Somut Olmayan Kültürel Mirasın Korunması Sözleşmesi’nin iç hukuka aktarılması bağlamında düzenlemeye gidilmesini de istedi.

ANF - 30 Temmuz 2011

Etiketler : ,

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.