Mahzuni Şerif'in türküsüne Sansür

Mahzuni Şerif'in türküsüne Sansür

Mahzuni Şerif'in türküsüne Sansür Eski milletvekili Faruk Demir, Atatürk’e özlemi dile getiren, Mahzuni Şerif’e...

A+A-

Mahzuni Şerif'in türküsüne SansürMahzuni Şerif'in türküsüne Sansür
 
Eski milletvekili Faruk Demir, Atatürk’e özlemi dile getiren, Mahzuni Şerif’e ait ’Sarı Saçlım Mavi Gözlüm’ şiirini besteleyerek, bir de klip çekti. Klibi yayınlaması için gönderilen TMSF yönetimindeki Kral TV, bu isteği reddetti. Faruk Demir, klibe, şiirin mısralarında geçen ’Kara peçe yakışmıyor kullara’ dizesi nedeniyle yasak getirildiğini iddia ediyor. Kral TV ise bu iddiayı reddediyor ve "Gerekçe estetik kaygı" diyor...

TASARRUF Mevduatı Sigorta Fonu (TMSF) yönetimindeki Kral TV, halk müziği sanatçısı ve eski Ardahan Milletvekili Faruk Demir’in seslendirdiği ve Atatürk’e ithafen yazılan, ’Sarı Saçlım Mavi Gözlüm’ türküsüne çekilen klibi yayınlamadı. ’Yayınlamama gerekçesi’ olarak, klipte Atatürk ile aynı karede görünmesinin gösterildiğini ileri süren Demir, yasağın gerçek nedenin ise, türküde geçen ’Kara peçe yakışmıyor kullara’ mısrasının olduğunu savundu. Ancak Kral TV Genel Müdür Yardımcısı Sinan Sakarya, bu iddiayı reddederek, klibi, kanalın estetik kurallarına uygun olmadığı için yayınlamadıklarını söyledi.

İç denetime takıldı

Klibin, Kral TV’nin iç denetimine takıldığını söyleyen Demir, albümünün çıkış şarkısı olan ’Sarı Saçlım Mavi Gözlüm’e yayın yasağı konulmasını ve kendisine iletilen gerekçeyi, Kanal D’de yayınlanan Beyaz Şov programında da dile getirdi.

Atatürk klipten çıktı

Seyhan Plakçılık’ın sahibi Bülent Seyhan ise, Hürriyet’e, Kral TV’nin Genel Müdür Yardımcısı Sinan Sakarya ile telefonda görüştüklerini ve Sakarya’nın, Kral TV’nin klibi yayınlamama gerekçesi arasında, Demir’in, Atatürk ile aynı karede görünmesi olduğunu söylediğini savundu. Gerekçenin sözlü olarak iletildiğini kaydeden Seyhan, "Biz de Demir ve Atatürk’ün görüntüsünü çıkartarak klibi yeniden göndermeye karar verdik" dedi.

Gerekçe estetik kaygı

Kral TV Genel Müdür Yardımcısı Sakarya da, Hürriyet’e, Demir ve Seyhan’ın iddialarının doğru olmadığını söyledi. Sakarya, "Klibe, Atatürk’le santçının birarada görünmesi nedeniyle yasak getirildiği doğru değil. Çünkü biz klibi sadece, estetik olarak kaliteli bulmadığımız için yayınlanmıyoruz. Kral TV, bir klibi yayınlarken öncelikle RTÜK mevzuatına aykırılık var mı yok mu, ardından da yönetimin koyduğu esetik kurallara uygun mu değil mi ona bakar. Bu klibin de estetik kurallara uygun olmadığını düşünüyoruz" dedi.

İşte türkünün tüm sözleri

KRAL TV’de yasaklanan türkünün sözleri şöyle:

"Sana hasret sana vurgun gönlümüz
Nerdesin mavi gözlüm nerde?
Bu gemi bu Karadeniz
Sarı saçlım mavi gözlüm
Nerde nerde nerdesin dost?

Kurban olam yürüdüğün yollara
Kara peçe yakışmıyor kullara
Uyan bak bizim hallara
Sarı saçlım mavi gölüm
Nerde nerde nerdesin dost?

Bulutlar teninden, dağlar kokundan
Sarhoştur sevdiğim Mahzuni bundan
Bir daha gel, gel Samsun’dan
Sarı saçlım mavi gölüm
Nerde nerde nerdesin dost?"

Miray ÇİMEN/ANKARA
HÜRRİYET - 15 Haziran 2008

Etiketler : ,

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.