Malatya - Yazıhan - Fethiye Alevi Ocakları

Malatya - Yazıhan - Fethiye Alevi Ocakları

Seyyid Ali Sultan Ocağı diğer namı KızıldeliMerkezi, Fethiye´ye bağlı Tencili mezrası olan Seyyid Ali Sultan ocağı, (Türbesi) Memlük devleti dönemine...

A+A-

Seyyid Ali Sultan Ocağı diğer namı Kızıldeli

Merkezi, Fethiye'ye bağlı Tencili mezrası olan Seyyid Ali Sultan ocağı, (Türbesi) Memlük devleti dönemine dek belgelerle izleyebildiğimiz, geçmişi çok eskilere dayanan bir ocaktır ve Fethiyeye ilk yerleşenlerdir. 1960'larda  Gözüböyük ailesi tarafından onarılarak betonarmeye çevrildi. Türbenin çevresinde bir mezarlık, 20-25 metre aşağısında üç gözlü bir pınar vardır. Ocak üyelerine göre, on dördüncü yüzyıllarda yöreye yerleştiklerini Malatya dışında Sivas,Amasya,  Erzincan,İran,Irak ve Lübnan'da Taliplerinin olduklarını söylemektedirler.

Kaynak: Hamza Aksüt Anadolu Aleviliği

Şıh Hasan Ocağı

On altıncı yüzyıllarda Elazığa bağlı Şeyhhasan köyünden gelip Fethiye'ye yerleştikleri Ocak üyeleri tarafından anlatılmaktadır. Şıh Hasan Seceresine göre, Horhasan'dan gelen aşiretlerin Türk mutasavvıfı Ahmet-i Yesevi'den geldiği, bu soydan gelen Şıh Hasan'ın, Moğollar'ın akını önünden kaçarak Bağdat'ta bulunan halifeye,aşireti ile sığındığı, bir süre sonra Hicaz'e gittiği, oradanda tahsilini tamamlamak için Kahire'ye gittiği tahsilini tamamladıktan sonra aşiretini alarak Konya'ya gelip Sultan Alaeddin Keykubat'ın kızkardeşi ile evlendiği, Sultan'ın kendisine Baskil'i yurt olarak tahsis ettiği,daha sonra, Yavuz Sultan zulmünden kaçarak Malatya,Erzincan,Tunceli ve Sivas köylerine yerleştikleri yazmaktadır.

Kaynak: Şıh Hasan Seceresi

Hacım Sultan Ocağı

1950 yıllarında Hekimhan'e bağlı Kınık köyünden göc edip Fethiye'ye yerleşmişlerdir. Ocağın ilk merkezi Karaca köyü idi. Seydi Ahmet  soyu olarak bilinirler. Ocak dedelerinden Hıdır Koluaçık, yayınladığı şiir kitapında kendini tanıtırken şöyle diyor: „Ceddi alamız olan onuncu imam Aliyyül Naki neslinden intikal edip gelmiş olan Hacım Sultan, Horhasan'ın Nişabur kentinden gelmiştir. Onun soyundan Seyyid Durak adındaki bir kimse, Yazıhan-Karaca köyüne gelip yerleşmiştir ve ocağımız kurulmuştur“. Fethiye dışında Hekimhan ve köyleri, Sivas, Maraş ve Kars'da Talipleri vardır. Hacım Sultan Türbesi Uşak Şehrinin Suzus İlçesinde'dir.

Kaynak:Hamza Aksüt Anadolu Aleviliği

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum