Maraş katliamında ölenler anıldı

Maraş katliamında ölenler anıldı

Maraş katliamında ölenler anıldı  İSTANBUL Okmeydanı'nda bir grup, 1978'de yaşanan Maraş katliamının yıldönümü nedeniyle...

A+A-

Maraş katliamında ölenler anıldıMaraş katliamında ölenler anıldı 

İSTANBUL Okmeydanı'nda bir grup, 1978'de yaşanan Maraş katliamının yıldönümü nedeniyle düzenledikleri yürüyüşle, katliamda ölenleri andı.

Yapılan basın açıklamasında, Maraş katliamının devlet eliyle düzenlendiği ileri sürüldü.

Okmeydanı Halkevi öncülüğünde Fatih Sultan Caddesi'nde toplanan kalabalık, “AKP’nin Ökkeşi, Alevilerin katili”, “Katiller halka hesap verecek”, “Maraş'ı unutma, unutturma” yazılı pankartlar taşıyarak, Fatma Gırik Parkı'na yürüdü.

Grup adına basın açıklaması yapan Okmeydanı Halkevi yöneticisi Rüya Kurtuluş, “Maraş katliamı, tıpkı Sivas ve 19 Aralık katliamları gibi devlet eliyle yapılmıştır. Alevi ve Kürt açılımlarının sahte demokrasi ve barış vaadleri olduğunu ortaya çıkmıştır. Ne geçmişi ve devletin katliamcı yüzünü, ne de ‘açılım’ diyerek sokulmaya çalışıldığımız çuvala gireceğiz” dedi.

Grup, basın açıklamasının ardından olaysız şekilde dağıldı.

Hürriyet - Uğur CAN/İSTANBUL,(DHA) - 25 Aralık 2009

Maraş dosyası yeniden açılsın

Maraş katliamının 31. yıldönümünde, katliamın baş sorumlularından Ökkeş Şendiller'in Alevi çalıştayına çağırılmasını 'Bir inançla dalga geçmek' olarak niteleyen Özgür Demokratik Alevi Hareketi (ÖDAH), rafa kaldırılan belgelerin indirilerek katliam dosyasının yeniden açılmasını istedi.

ÖDAH üyeleri, 19 Aralık 1978 yılında gerçekleştirilen ve 112 Kürt Alevi'nin ölümüne neden olan Maraş Katliamının 31. yıldönümünde Galatasaray Meydanı'nda basın açıklaması yaptı. Kapatılan DTP'nin yöneticilerinin de destek verdiği açıklamada, 'Maraş katliamını unutmadık unutturmayacağız', 'Ecevit'in arşivleri açılsın katiller yargılansın' pankartları taşındı. Basın açıklamasını okuyan Remzi Çelik, Türkiye'de yaşayan farklı inanç ve kimliklerin tarih boyunca sürekli baskı ve katliama maruz kaldığını söyledi. Ermeni tehcirinden, Koçgiri ve Dersim katliamlarına, 6-7 Eylül olaylarından Şeyh Sait ve Maraş katliamına değin bu topraklarda yaşayan tüm kesimlerin kaderinin aynı olduğunu ifade eden Çelik, '19 Aralık 1978 yılında Kürt-Alevi-Kızılbaşların yaşadığı yeni bir katliama tanıklık ettik. Sivil faşistler devletin derinlerinde planlanan katliam için düğmeye basmış ve 112 canımızı katletmiştir' dedi.

Devletin bu gün katliamın ilk tetikleyicisi olan Ökkeş Şendiller'i Alevi çalıştayına çağırarak bir inançla dalga geçtiğini belirten Çelik, 'Şendillerin çağrılması ile AKP'nin vermek istediği mesajı nettir. Dün katlettik bu katillerinizden aman dileyin deniliyor. Ama yanılıyorlar; Kürtleri, Alevileri katilleriyle terbiye etme devri çoktan geçti' diye konuştu.

Ecevit'in elinde bulunan gizli belgelerin CHP'nin katliamdaki rolünü ortaya koyduğunu belirten Çelik, arşivlerin bir an önce açılarak Maraş katliamı dosyasının yeniden açılmasını istedi.

İSTANBUL - Günlük - 21 Aralık 2009

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.