MEB Yabancı Dil Hazırlık Sınıfı Planlıyor

MEB Yabancı Dil Hazırlık Sınıfı Planlıyor

Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) yabancı dil eğitimine yönelik bir sistem için hazırlık yapıyor. Hürriyet gazetesinde yayınlanan habere göre, beşinci...

A+A-

Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) yabancı dil eğitimine yönelik bir sistem için hazırlık yapıyor.

Hürriyet gazetesinde yayınlanan habere göre, beşinci sınıfların yabancı dil hazırlık sınıflarına dönüştürüleceği yeni sistemde haftada 22 ya da 23 ders saati yabancı dil eğitimine ayrılacak.

Beşinci sınıfta Türkçe dersi için de altı saat öngörülüyor. Beşinci sınıfın matematik, fen ve teknoloji gibi temel dersleri ise 6, 7 ve 8’inci sınıflara eklenecek.

Beşinci sınıf öğrencileri beden eğitimi, müzik, görsel sanatlar, bilişim-teknoloji, yazılım gibi dersleri almaya devam edecek

İlk aşamada isteyen özel okullarda başlatılacak uygulamanın kadro ve altyapı sorunlarının çözülmesinin ardından tüm devlet okullarında da uygulanması planlanıyor.

Ayrıca imam hatip ortaokulları da ilk sınıflarında dilerse Arapça hazırlık sınıfı yapabilecek.

Hazırlık sınıflarında İngilizcenin yanı sıra Arapça eğitimi de verilebilecek. Böylece, imam hatip ortaokullarında da ilk sınıflarında Arapça hazırlık sınıfı oluşturulabilecek.

Yabancı dil öğrenimi

Türkiye’de yabancı dil eğitimi ile ilgili yeterli istatistik bulunmuyor. Ancak Ekrem Solak’ın Uluslararası Sosyal Araştırmalar Dergisi’nde, 2013’te yayınlanan Finlandiya ve Türkiye’de İlkokul Düzeyinde Yabancı Dil Öğretimi başlıklı makalesine göre, İngilizce en çok öğrenilen yabancı dil, Almanca ve Fransızca ise özellikle özel okullarda ikinci veya üçüncü dil olarak tercih ediliyor.

Aynı makalede, 2006 yılında MEB tarafından hazırlanan bir raporda, ilköğretim öğrencilerinin İngilizce başarılarının dördüncü sınıfta yüzde 40,8, beşinci sınıfta yüzde 42,4; altıncı sınıfta yüzde 38; yedinci sınıfta yüzde 35,3; sekizinci sınıfta yüzde 38,7 düzeyinde kaldığının belirtildiği ifade ediliyor.

Bu raporda yeterlik alanlarına göre başarı düzeyine bakıldığında yüzde 46,1 ile kelime bilgisi alanı en yüksek başarının gösterildiği alan olarak görülüyor.

Kullanım bilgisi alanında başarı yüzdesi yüzde 39,5; dil bilgisi alanında yüzde 36,5 ve okuduğunu anlama alanında yüzde 34,1.

TEPAV'ın Türkiye'deki Devlet Okullarında İngilizce Dilinin Öğretimine İlişkin Ulusal İhtiyaç Analizi raporunda da devlet okullarında 4. sınıfta başlatılan yabancı dil eğitiminin 2'nci sınıfta başlatılmasının, yüksek öğrenim de dahil sonraki eğitim aşamaları üzerinde olumlu etkiler yapacağı belirtiliyor.

Ayrıca şu anda ilkokul müfredatında 2 saat olan yabancı dil derslerinin müfredatı öğrencilerin dersleri daha seveceği şekilde değiştirdikten sonra haftada en az 6 saate çıkarılması da öneriliyor. (YY) 

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.