Mudurnu Müftüsüne göre, kadın eli öpmek fitneye meydan vermek

Mudurnu Müftüsüne göre, kadın eli öpmek fitneye meydan vermek

CHP'den müftüye suç duyurusuCHP Bolu İl Başkanı Özcan, Mudurnu Müftüsü hakkında suç duyurusunda bulundu. CHP...

A+A-

CHP'den müftüye suç duyurusuCHP'den müftüye suç duyurusu

CHP Bolu İl Başkanı Özcan, Mudurnu Müftüsü hakkında suç duyurusunda bulundu.

CHP Bolu İl Başkanı Avukat Tanju Özcan, Mudurnu ilçesi Müftüsü Osman Şener'in Cuma namazı öncesi verdiği vaazda, ''Karşı cinsten olanların ellerinin öpülmesi ile nikah düşer'' dediğini öne sürerek suç duyurusunda bulundu.

Özcan, yaptığı açıklamada, müftünün vaazının bir bölümünde kadınların erkeklerle konuşurken dikkatli davranmalarını, bazı tavır ve davranışlardan kaçınmalarını son derece yakışıksız bir üslupla anlattığını ileri sürdü.

''Bu sözler inançlı bir Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olarak beni son derece üzmüştür'' diyen Özcan, müftünün Türk toplumunda gelenek haline gelmiş büyüklerin elini öpme olgusunu alaya aldığını, hatta daha da ileri giderek günah olarak nitelendirdiğini savundu.

MUDURNU MÜFTÜSÜ ŞENER

Mudurnu Müftüsü Osman Şener, AA muhabirine yaptığı açıklamada, sözlerin kendine ait olmadığını söyledi. Cuma namazı öncesi verdiği vaazda yaptığı konuşmanın basın mensupları tarafından çarpıtıldığını ve yanlış anlaşıldığını savunan Şener, ''Vaaz sırasında, kadınların toplumdaki haklarından bahsettim. Karşı cinsten olanların elleri öpülünce nikah düşer sözleri bana ait değil'' diye konuştu.

Şener, şunları kaydetti: ''Ben konuşmam da Peygamber efendimizin kadına da erkeğe de kendi hak ettiği değeri verdiğinden bahsettim. Kadının eğitimde, sağlıkta, ticarette, toplumda görev yapması gerekir. Bazı tarikatlar var hani Türkiye'de 'kadın sesi haramdır' diye hepten kadını kenara iten, toplumdan uzaklaştıran, bunların yanlış olduğunu söyledim ama değişik boylara çektiler. Bir de 'el öpünce nikah düşer' diye yazmışlar. Zaten nikah kelimesi dahi söylemedim. Çok çarpıtmışlar.''

AA - 18 Aralık 2007

Mudurnu Müftüsüne göre, kadın eli öpmek fitneye meydan vermek

CHP Bolu İl Başkanı avukat Tanju Özcan, Mudurnu Müftüsü Osman Şener'in geçen cuma günü camideki vaazında ‘Kadın eli öpmeyin’ dediğini ileri sürerek Bolu Valiliği'ne şikayette bulundu. Vaazda yaklaşan bayram nedeniyle ziyaretlerde dikkat edilecek konuları anlattığını kaydeden Müftü Şener, “El öpme konusunda genç oluyor, nikah düşüyor ya da uzaktan geldiler diye öpüşüyorlar. Fitneye meydan vermemek için dikkat edilmesi gerektiğini söyledim'' dedi.
     
CHP İl Başkanı Tanju Özcan, 14 Aralık günü Mudurnu'daki Merkez Camii’nde cuma namazı öncesi 250 kişilik cemaate vaaz veren Mudurnu Müftüsü Osman Şener'in, bayramlaşma ve el öpme konularını anlatırken, kadın eli öpmenin sakıncalı olduğunu söylediğini ileri sürdü. Müftü Şener'in vaazda “Yok öyle ‘Dayımın kızı elimi öptü’, ‘Komşu teyzenin elini öptüm’ yok böyle şeyler. Nikah düşer. Nikah düşen kişinin elini öpemezsin. Bazıları diyor ki, ‘Benim kalbim temiz’. Senin kalbin ne kadar temiz olabilir ki. Senin kalbin Hazreti Peygamberin kalbinden daha mı temiz. Peygamberimiz hiç kadınların elini öpmedi. Yanlış işler bunlar'' dediği iddia eden Tanju Özcan, Bolu Valiliği'ne şikayet dilekçesi verdi. Özcan, Müftü Şener'in, kadınların erkeklerle konuşurken son derece dikkatli davranmalarını, erkeklerin şehvet duygularını uyandıracak tavır ve davranışlardan kaçınmaları gerektiğini anlattığı öne sürüldü.
     
Tanju Özcan şikayet dilekçesinde, Müftü Şener'in, Türk toplumunda gelenek haline gelen büyüklerin elini öpme olgusunu alaya aldığını ve günah olarak nitelendirdiğini iddia etti. Özcan, “Müftü, anne ve babasının telkiniyle yıllardır sırf hayır duasını almak için okula giderken komşu teyzenin elini öpen milyonlarca delikanlının, yine aynı gerekçe ile karşılaştığı baba dostu amcanın elini öpen genç kızı günah işlemekle itham etmiştir. Bu durum kabul edilemez'' dedi.
          
MÜFTÜ ŞENER NE DİYOR
     
Müftü Osman Şener, DHA muhabirinin konuya ilişkin sorusunu yanıtlarken, ‘Fitneye meydan vermemek için cuma vaazında böyle bir açıklama yaptığını’ söyledi. Yaklaşan bayram nedeniyle ziyaretlerde dikkat edilecek konuları anlatırken aşırılıklardan kaçınılması gerektiğini söylediğini kaydeden Mudurnu Müftüsü Osman Şener, şöyle dedi:
     
“El öpme konusunda Peygamberden bahsederken kadınların elini öpmediğini, onlarla tokalaşmadığını beyan ettim. Onun yolunda giden biz ümmetinin de bu konuda dikkatli olması gerektiğini, aşırıya gidilmemesi gerektiğini anlattım. El öpme konusunda genç oluyor, nikah düşüyor ya da uzaktan geldiler diye öpüşüyorlar. Fitneye meydan vermemek için dikkat edilmesi gerektiğini söyledim.'' Toplumda sivri uçlar bulunduğunu, kadın ve erkeğin birbirinden ayrılamayacağını kaydeden Müftü Şener, “Kadın eğitimde, ticarette, sağlıkta, toplumda görev almak zorundadır. Bazı tarikatlar vardır kadının sesini duyacak kadar kadını dışlamıştır. Bazen de kadını reklam aracı yapıp onu bulunduğu mevkiden daha aşağı duruma düşürenler var. Ben bu konuda dengelerin sağlanması gerektiğini anlattım. Dikkatli olunması gerektiğini anlattım'' diye konuştu.
     
Mutlu YUCA- Koray YILMAZDEMİR/BOLU, (DHA).
MİLLİYET - 18 Aralık 2007

Etiketler : , ,

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.