Muharrem matemimizi Barış Şehitleri’ne adıyoruz!

Muharrem matemimizi Barış Şehitleri’ne adıyoruz!

Zalimle, mazlumun en keskin bir biçimde karşı karşıya geldiği günlerdeyiz. Kerbala’dayız. Hüseyin’in kervanıyla çöllerdeyiz. 1335 yıl önce mazlumların,...

A+A-

Zalimle, mazlumun en keskin bir biçimde karşı karşıya geldiği günlerdeyiz. Kerbala’dayız. Hüseyin’in kervanıyla çöllerdeyiz. 1335 yıl önce mazlumların, zalime karşı nasıl durması gerektiğini ortaya koyan kahramanlık, fedakârlık günlerindeyiz. Hüseyin darındayız.

Yetmiş iki peygamber evladının katledildiği, esir alınan kadınların, çocukların çıplak develer üstünde Şam’a götürüldüğü matem günündeyiz.

Bu Muharrem matemi ayında da kaybettiğimiz onlarca canımız ve yüzlerce yaralımızla birlikte giriyoruz. Binlerce yıl geçmesine rağmen Yezit anlayışının her geçen zaman diliminde daha da zalimleştiğine ve katliamlarına devam ettiğine tanık oluyor ve yaşıyoruz. Katliamcılar, dün Kerbela’da nasıl ki acımadan altı aylık Ali Ekberi babasının kucağında onlarca ok ile şehit etti iseler, dün Diyarbakır Sur’da, Cizre’de, Varto’da, Dersim’de, Kırşehir’de ve Ankara Gar meydanında da küçük yaşta çocuklarımızı katlettiler... Onlarca annenin gözyaşına, onlarca çocuğun anne, babasına ağladığına tanık olduk hep birlikte.

Kerbelada İmam Hüseyin ve 72 şehid-i şühedanın kanını akıtan zihniyet, biz Alevilerin, Hüseyin’in yoldaşlarını Kerbela’ya gömdüğünü ve bir daha ayağa kalkamayacağımızı sandı... Ama yanıldı. Çünkü onbinler, yüzbinler, milyonlar olduk ve Kerbela davasını bugünlere kadar sıdkı sadakatle, başımız dik olarak taşıdık. Bundan sonrada Hüseyin’in çizdiği o onurlu davayı daha ileriye taşıyacağımızdan kimsenin kuşkusu olmamalıdır.

11 Ekim 2015 günü bir araya gelen Alevi-Bektaşi Federasyonu, Alevi Vakıflar Federasyonu, Alevi Dernekler Federasyonu ve bu federasyonlara bağlı kurumlar, Demokratik Alevi Dernekleri temsilcileri, yaptıkları ortak açıklama ile Muharrem matemini Barış Şehitleri’ne adadılar. “Alevi İnancı gereği; 2015 Ekim ayı boyunca yürütülecek, Yası Matem günlerimizin, tüm Barış Şehitleri’ni anmak için, bütün Alevi kurumlarımızın ; ‘Yası Muharremimizi Barış Şehitlerine Adıyoruz’ ortak belgemizin pankartının) asılmasına, Türkiye çapında Aşure lokmamızın kent merkezlerinde, Barış Şehitleri için paylaşılması ortak tavır olarak belirlendi.” Denilen açıklamada, Muharrem ayı boyunca yapılacak tüm etkinliklerin de Barış Şehitleri’ne adandığı belirtildi.

“Kerbela inancının yaşamasındaki en önemli ay olan Muharrem ayında tuttuğumuz oruçlarımız ve verdiğimiz lokmalarımızı bu bilinç ve irade ile bilince çıkarmamız, yaşadığımız katliamları hatırlayarak ve canlarımıza anlatarak, Yezit’in zihniyetini teşhir ederek, kurumlarımızdaki birlikteliğimizi büyütüp güçlendirerek bu zalimlerin sevgisizliğine, katliamcılığına ve kişiliksizliğine, yüksek insan sevgisini Rıza şehrine çevirerek cevap olabilmeliyiz” diyen ABF Genel Başkanı Baki Düzgün dede, tutulan oruçların, verilen lokmaların, şehitlere adanarak büyük bir sahiplenme duygusu içerisinde olunması çağrısı yaptı.

Bu yıl oruçlarımız Barış Şehitleri içindir, kazanlarda pişen aş onların lokmasıdır. Kaynatılacak aşureler onların gönül lokmasıdır. Onların hakkı hürmetine dağıtılacaktır.

Matemi tutana, aşureyi pişirip dağıtana aşk ola...

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.