Musadağ Ermenilerinin Öyküleri

Musadağ Ermenilerinin Öyküleri

Türkiye’nin son Ermeni köyü olan 135 kişinin yaşadığı Vakıflı Köy'deki farklı nesillerin hikayelerini anlatan Portakalın Uykusu adlı belgeselin gala...

A+A-

Türkiye’nin son Ermeni köyü olan 135 kişinin yaşadığı Vakıflı Köy'deki farklı nesillerin hikayelerini anlatan Portakalın Uykusu adlı belgeselin gala gösterimi 16 Mayıs'ta İstanbul'da gerçekleşecek.

Gösterim sonrası Vartkes Hergel’in kolaylaştırıcılığında filmin yönetmeni Eylem Şen ve yürütücü yapımcı Ferzan Özyaşar’la bir söyleşi de yapılacak.

Musadağ Ermenilerinin öyküleri

1915'te, Tehcir Yasası'na göre Musadağ Ermenileri önce Halep’e sürülecek, oradan da asıl sürgün yerlerine gönderilecekti.

Fakat Musadağ’da, tehcirin sonuçlarından kurtulmak için halkın dağa çıkmasıyla beklenmedik bir direniş doğdu. O direnişi yaratanlar, onların çocukları ve onların çocuklarının çocukları bu onurlu mücadeleyi kuşaktan kuşağa anlattılar.

Bu direnişin anıları ve düşleriyle büyüyen bir genç kadın, Hasmig Martiryan, tüm bu anlatıların izini sürerek tarihine, köklerine, kimliğine, kim olduğuna ve evine doğru bir yolculuğa çıkar...

Yönetmenliğini Eylem Şen'in yaptığı belgesel Hasmig Martiryan'la birlikte Musadağ Ermenilerinin sürgün ve direniş öykülerini bugüne taşıyor.

Destek Programı

Film Ermenistan-Türkiye Normalleşme Süreci Destek Programı kapsamında Avrupa Birliği (AB) desteği ile hazırlandı.

Türkiye-Ermenistan ilişkilerinin normalleşmesine ve kapalı sınırın açılmasına yönelik sivil toplum faaliyetlerini desteklemek için geliştirilen program, iki ülke halkı arasındaki temasların artırılması, ekonomi ve iş dünyası arasında bağların güçlendirilmesi, eğitim ve kültür faaliyetlerinin teşvik edilmesi ve her iki toplumda tarafsız bilgiye erişimin kolaylaştırılmasını hedefliyor. (YY)

* Portakalın Uykusu’nun ilk gösterimleri 16 Mayıs Cumartesi yapılacak. 1. gösterimin saati 15.00;  2. gösterimin saati 17.00.

Yer: Anarad Hığutyun Binası, Papa Roncalli Sokak, No: 128, Harbiye, Şişli, İstanbul Havak Toplantı Salonu

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.