Nâzım Hikmet'e vatandaşlık yine olmadı

Nâzım Hikmet'e vatandaşlık yine olmadı

Nâzım Hikmet'e vatandaşlık yine olmadıNazım Hikmet’in vatandaşlığı başka bahara...ANKARA - Nâzım Hikmet’e ‘dolaylı...

A+A-

Nâzım Hikmet'e vatandaşlık yine olmadıNâzım Hikmet'e vatandaşlık yine olmadı

Nazım Hikmet’in vatandaşlığı başka bahara...

ANKARA - Nâzım Hikmet’e ‘dolaylı yoldan’ vatandaşlık sağlayacak dava Danıştay’a takıldı. Danıştay 10. Dairesi, avukat Kemal İnebolu’nun açtığı davayı oy çokluğuyla reddetti.

Avukat İnebolu, Nâzım Hikmet Ran’ın vatandaşlıktan çıkarılmasına dair Bakanlar Kurulu kararının 1951 yılında verildiğini, vatandaşlıktan çıkarılma işlemininse 8 Mart 2002 tarihinde nüfus kütüğüne işlendiğini tespit edince, dava açmıştı.

Uzun bir dava maratonunun ardından, şairin yakını olmadığı halde ‘bu davayı açabileceğine hükmedilen’ İnebolu, nüfustan silinme işleminin iptalini istiyordu.

Ancak Danıştay, Nâzım Hikmet’e vatandaşlık hakkı tanınması için nüfustan silme işleminin iptali istemini ‘İlgili Bakanlar Kurulu kararı yürürlüktedir’ gerekçesiyle, oyçokluğuyla geri çevirdi. Danıştay kararında şu noktaya dikkat çekti: “Dava Nâzım Hikmet’in vatandaşlıktan çıkarılmasına ilişkin Bakanlar Kurulu kararının iptali istemiyle açılmadı. Bu kararın MERNİS Projesi kapsamında nüfus kütüğüne tesciline ilişkin işlemin iptali istemiyle açıldı.

Bakanlar Kurulu kararı geçerli

Kararın gerekçesinde, Bakanlar Kurulu kararının hukuki denetiminin mümkün olduğu, ancak bu denetimin hukuken bu dava içerisinde yapılamayacağı vurgulandı.

Dairenin aldığı bu karara katılmayan üye Ahmet Başpınar karşı oy yazısında, nüfus kaydına tescil edilen Bakanlar Kurulu kararının ‘Nâzım Hikmet Ran’ın Türk vatandaşlığından çıkarılmasına ilişkin olmasına karşın, anılan kararın tescil edildiği nüfus kaydında yer alan ismin “Mehmet Nâzım”, soyadının ise “Ran” olduğunun açıkça görüldüğünü belirtti. Başpınar, karşı oy yazısında “Şairler ve yazarların nüfusa kayıtlı oldukları adları dışında kullandıkları adları, mahlasları olabilmekte ve edebiyat dünyasında bu adlarıyla tanınmakta iseler de resmi kurumlarda bu adlarıyla işlem yapılmasına olanak bulunmamaktadır” ifadelerine yer verdi. Başpınar, söz konusu Bakanlar Kurulu kararının nüfus kaydına tesciline ilişkin işlemde hukuka uyarlık bulunmadığını savundu.

Temyize gidecek

Davacı Kemal İnebolu Radikal’e yaptığı açıklamada  kararı temyiz edeceğini belirtti. Bu durumda dosya, Danıştay İdare Dava Daireleri Kurulu tarafınden ele alınacak. (Radikal)

RADİKAL - 09 Temmuz 2008

Etiketler : ,

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.