Nerede bu ikiyüz dernek?

Nerede bu ikiyüz dernek?

Nerede bu ikiyüz dernek? AKP’nin ‘Alevi açılımı’nın mimarı olarak anılan Reha Çamuroğlu’na, Alevi kurumlarından...

A+A-

Nerede bu ikiyüz dernek?Nerede bu ikiyüz dernek?

AKP’nin ‘Alevi açılımı’nın mimarı olarak anılan Reha Çamuroğlu’na, Alevi kurumlarından şaşırtan soru: ‘AKP’nin düzenleyeceği iftara katılacağını iddia ettiğiniz ikiyüz Alevi derneği nerede?’

Muharrem ayı yaklaşırken, Alevi kurumları arasında AKP’nin iftarına katılacağını açıklayan hiçbir Alevi derneği olmaması ‘iftar’ tartışmasına yeni bir boyut kazandırdı. 9 Ocak’ta başlayacak olan Muharrem Matemi ile birlikte Başbakan Erdoğan’ın da katılmasının planlandığı ‘iftar’ ile ilgili gelişmeler belirsizliğini koruyor…

Eriş: ‘Abdal Musa Derneği’nin katılması söz konusu değil’

Nerede bu ikiyüz dernek?Abdal Musa Kültürünü Araştırma ve Yaşatma Derneği Başkanı Ali Eriş, AKP’nin düzenlediği iftar yemeğine katılacak dernekler arasında isimlerinin bulunmasına şaşırdığını ifade etti. Çamuroğlu ile hiçbir görüşme yapmadıklarını belirten Başkan Eriş, davetli olmaları halinde bile bu yemeğe katılmayacaklarını vurguladı. Eriş, ‘Derneğimiz 23 yıldır Teke Köyü’nde faaliyet gösteriyor ve yaklaşık 400 üyesi mevcut. Fakat derneğimiz dışında köy muhtarı ve çevresindeki 3-5 kişi tarafından, ‘Abdal Musa Vakfı’ adlı bir dernek kuruldu. Bu kişiler Çamuroğlu ve AKP’liler ile görüşerek, söz konusu yemek için bizim adımıza söz vermişler. Ayrıca bu yemek için davete katılacak kişilerin sayısı ile ilgili bir sınırlama yokmuş. Yani istememiz halinde tüm köy halkı bu yemeğe katılabileceklermiş. Bizlerin Abdal Musa’nın torunları olarak böyle bir daveti kabul etmemiz beklenemez. Muharrem Matemi gibi yasta olduğumuz bir zamanda asla böylesi bir yemeğe katılmayız’ şeklinde konuştu.

Abdal Musa Enstitüsü koca bir yalan

Abdal Musa Kültürünü Araştırma ve Yaşatma Derneği Başkanı Ali Eriş, medyada çıkan ‘Abdal Musa Enstitüsü’nün kurulması ve Cumhurbaşkanı’nın himayesine girdikleri’ yolundaki haberlerin gerçeği yansıtmadığını söyledi. Alevilerin Sesi Dergisi’nin ‘Abdal Musa Enstitüsü ile ilgili sorularını yanıtlayan Eriş, Abdal Musa’da ‘Asimilasyonun Kalesi’ işlevini yürütecek hiçbir oluşuma müsaade etmeyeceklerinin altını çizdi. Eriş, ‘Abdal Musa ile uzaktan yakından ilişkisi olmayan bazı kişiler bizim adımıza Cumhurbaşkanı ile görüşmüşler ve aldıkları ‘icazet’ ile Abdal Musa’ya bir enstitü kurulacağı söylentisini çıkarmışlar. Sözde Cumhurbaşkanı bizi himayesine almış. Tabi biz bu gelişmeleri bazı dinci medya kuruluşlarının yaptığı haberlerden öğreniyoruz. Açıkça ifade etmek gerekirse, Abdal Musa’da; Alevilik inancının özüne zarar verecek, onu asimile edecek ve Ilımlı İslam projesine Alevileri dâhil edecek böylesi bir enstitüye kesinlikle karşıyız” dedi.  

Öker: ‘Alevileri ayağına çağıran bu zihniyet samimi olamaz’

Nerede bu ikiyüz dernek?AKP’nin iftarı ile ilgili kendilerine herhangi bir davet gelmediğini söyleyen Avrupa Alevi Birlikleri Konfederasyonu Genel Başkanı Turgut Öker, davet gelmesi halinde bile bu yemeğe katılmayacaklarını söyledi. Öker, Alevileri temsil eden kurumları yok sayan, Aleviler ile ilgili açılımlar konusunda ‘ben yaptım oldu’ mantığı ile hareket eden AKP’yi samimiyetsizlikle suçladı. Genel Başkan Öker, ‘Yıllardır zorunlu din derslerinin kaldırılması, Cemevlerinin yasal statüye kavuşturulması ve Madımak’ın müze olması için düzenlediğimiz imza kampanyalarına hiçbir yanıt vermeyen AKP Hükümeti, özeleştiri yapacağı yerde Alevileri ayağına çağırdığı ‘şov’ amaçlı bir yemek organize ediyor. Bu davranış bile AKP’nin Alevilerin inancı ve kültürü hakkında hiçbir fikre sahip olmadıklarının açık bir kanıtıdır’ şeklinde konuştu.  

Eser: ‘Nerede bu ikiyüz dernek?’

Nerede bu ikiyüz dernek?Alevi Bektaşi Federasyonu Genel Başkanı Turan Eser, AKP’nin açılım yerine ‘Alevisiz’ Alevilik projesini hayat geçirmek istediğini söyledi. Eser, Çamuroğlu’nun iftar girişimi ile ilgili soruya ise ‘Alevi kurumlarına hakaret eden kişiler üzerinde proje yürüterek, Alevi sorununa çözüm bulunamaz’ şeklinde cevap verdi.

İftar ile ilgili herhangi bir davet aldınız mı? ABF bünyesindeki derneklerden yemeğe katılacağını açıklayan bir dernek var mı?

Bu davet bize değil, bizim gibi olanlara değil, AKP’nin hipnoz dairesinde olanlara yapılmıştır. Yani Sünnileşmeye ve AKP güdümüne girmeye onay verenlere yapılmıştır. Her şey önceden planlanmıştır.  Telaşa gerek yok. Buradan bir şey çıkmaz. Geçmişte buna benzer olayları ve girişimlere tanık olduk. Böyle bir davete katılmamız söz konusu bile olamaz.  Kimse Alevi kurumlarına rağmen, ‘bakın Alevilerin sorununu çözüyorum’ diye AB ilerleme raporu için makyaj yapmasın. ABF ve ABF’ ye bağlı hiç bir dernek buraya katılmayacaktır.

Yemeğe ikiyüz derneğin katılacağı ifade ediliyor. Sizce bu rakam mantıklı mı?

Bunlar kişi sayısı ile dernek sayısını karıştırmışlardır. AKP güdümlü dernek kurmak için kâğıt üzerinde dernekler kuracaklar. Üyesiz ve kitlesiz tabela derneklerini davet etseler bile bu sayıya ulaşmaları mümkün değildir. AKP demokratik, şeffaf diyalog yolunu bırakıp, şark usulü kurnazlıklarla yandaş toplamak, kendi güdümünde bir Alevi kurum yaratmak için davette bulunmuştur.

AKP'nin bu açılımını ne kadar samimi buluyorsunuz?

AKP’nin Alevilere yönelik yeni girişimlerini ABF olarak samimi görmüyoruz. Alevi kurumların beş yıldır randevu vermeyen, Alevilerin üst kurumunu tek bir kez ziyaret etmeyen, bir hükümetin, “Alevilik duyarlılığını” samimi görmemiz mümkün değildir. Boş vaatlerin ve çözüm amacı taşımayan buluşmaların samimiyeti olmaz. Aleviler olarak, yani sorunun doğrudan mağdurları olarak, içinde olmadığımız hiçbir çalışmanın çözüm oluşturacağını düşünmüyoruz.

AKP'nin Alevi Kurumlarının fikirlerini almadan bu tür açılımlarda bulunması ilerisi için Alevi-AKP ilişkilerine nasıl yansır? İlişkileri gerginleştirir mi yoksa 'deneme-yanılma' yöntemi ile doğru iletişim kanallarının bulunmasını mı sağlar?

AKP hükümeti, Alevilerin sorunlarına karşı “duyarlılık” göstermeye çalıştığını iddia ediyorsa önce kendisi ile yüzleşmek zorundadır. AKP hükümeti, herkesin hükümeti olma yerine, kendi ideolojik yaklaşımına uygun bir hükümet gibi davranıyor. Bu nedenle buradan olumlu bir sonuç çıkmaz. AKP hükümeti kadrolarının şimdiye kadar dâhil olduğu Alevilikle ilgili çalışmalara bakıldığında, “herkesin” hükümeti gibi davranış göstermediği ortadadır. AKP hükümeti Alevisiz Alevilik projesinin peşine düşmüştür. AKP’li bakanlarının “biz kendilerine tanım getirdik, ama uymadı” itirafında ya da Alevileri satanistlerle eş değer tutan zihniyetlerinden bunu görmek mümkündür. Alevi kurumlarına hakaret eden kişiler üzerinde proje yürüterek, Alevi sorununa çözüm bulamaz. Ülkemizde resmi olarak kurulmuş ve kuruluş amaçları Türkiye Cumhuriyeti makamlarınca onaylanmış Alevi-Bektaşi kurumlarını dışlayarak, Alevilerin sorunlarına cevap aramak demokratik bir yaklaşım değildir. Diyaloğun yolu açıklıktan, şeffaflıktan ve demokratik olmaktan geçer. Bunların üçü de, bu hükümette yok.

FUAT ATEŞ
ALEVİLERİN SESİ (ÖZEL HABER)

http://www.alevi.com/

Etiketler : ,

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.